Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Wątek: 24-70 2,8L vs 24-105 4,0L IS zdjęcia porównawcze

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widocznie miałeś gorszy egzemplarz 24-105, bo ja miałem obydwa ostre i większych różnic w kolorach i ostrości nie zauważyłem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Miałem 2 sztuki 24-70 i jedna 24-105, żadnych różnic w kontraście, kolorach czy nawet ostrości nie zauważyłem, jedynie ze względu na /2.8 jest ciutek inna plastyka(rzecz jasna tylko przy/2.8 ), ale jak się chce coś zobaczyć to się zobaczy, ide o zakład że odwracam się plecami w jednej ręce pucha z 24-70 w drugiej 24-105 wrzucam foty na kompa i nie dostrzegasz różnicy co nie zmienia faktu że sprzedałem zarówno 24-105(czego ciutek żałuje) jak i oba 24-70 zastąpiłem go 35/1.4 i 50/1.4 jakość znacznie lepsza dodatkowo mniej do dzwigania

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jakieś małe różnice zawsze wystąpią. Raz 24-70 a raz 24-105 nieznacznie lepszy (wszystko zależy od sztuki). Na pewno oba są najlepsze jeśli chodzi o ten zakres.
    Ja wziąłem tylko 24-70 bo używam 2.8 jeśli bym nie używał to na pewno wziął bym 24-105.

Jaya
    Guest

Domyślnie

2 lata temu też się czochrałem, który wybrać. Tym bardziej że na EOS 600-ce długo robiłem z 35-105 3,5/4,5. Więc zakres do 105 bardziej mi leżał. I powiem szczerze że brakuje mi tego zakresu w moim 24-70/2.8. Ale to był świadomy wybór. Przysłona 4 to dla mnie "za ostro". Po prostu przeanalizowałem co robię i co potrzebuję. Polecam autoanalizę przed zakupem. Testy ostrości itp. przy L... klasie, no nie wiem ale to już bym zostawił.

Dopiero zaczyna Awatar fotobaraba

Domyślnie

Witam serdecznie!

proszę podeślijcie mi na skrzynkę
    ireneusz.barabach@ppg.com
    sample 24-105L + APS-C
    f/4 różne typy foto

ten zakres mi bardzo odpowiada a na szerokim kącie mi nie zależy

Dziękuję
    fotobaraba

Domyślnie

moze wywod kolegi hulemam bylby nieco mniej metny gdyby zapoznal sie z takimi terminami jak odleglosc obrazowa i odleglosc przedmiotowa. ale mamy przeciez ere cyfry, nie wymagajmy za duzo
    pozdrawiam,
    zby

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Z tego wątku wynika jeden morał : obydwa obiektywy są bardzo zbliżone do siebie jakością wykonywanych zdjęć:-P i może taki wynik pogodzi wszystkich .

Ale podobno taki się nie narodził , który by wszystkim dogodził :wink: .

W moim konkretnym przypadku : miałem bardzo dobry egzemplarz 24-105/4 i chciałem porównać z 24-70/2.8 na 5d bo słyszałem i czytałem ,że lepszy ... i tak faktycznie było ale dopiero przy trzecim testowanym egzemplarzu 24-70 !:-D , który to egzemplarz był nieznacznie ale lepszy na wszystkich zakresach a przy 35mm taki sam jak 24-105/4 w zakresie rozdzielczości co myślę potwierdza co napisałem wyżej :-P .Jeżeli chodzi o plastykę wykonywanych zdjęć również daję lekką przewagę dla mojego egzemplarza 24-70/2.8.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

powiedzcie mi cos takiego, jesli kupujecie obiektyw, to go testujecie i jesli dany egzamplarz jest slaby, to rezygnujecie w ciagu siedmiu dni czy jak? a drugie pytanie: jak dkoladnie przetestowac obiektyw (dany egzemplarz), aby stwierdzic czy jest dobry?

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damiano Zobacz posta
    powiedzcie mi cos takiego, jesli kupujecie obiektyw, to go testujecie i jesli dany egzamplarz jest slaby, to rezygnujecie w ciagu siedmiu dni czy jak? a drugie pytanie: jak dkoladnie przetestowac obiektyw (dany egzemplarz), aby stwierdzic czy jest dobry?
    W sklepie szkła nie "przetestujesz" (nie cierpie tego okreslenia).
    Musisz mieć takiego sprzedawcę, z którym masz układ, że jeśli w dzień czy dwa zobaczysz, że to nie to, wymieni Ci na inny egzemplarz.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak dla mnie najlepszą formą testu są zdjęcia. Tylko nie zrozum mnie źle, nie mam tu na myśli tablic testowych, linijek i tym podobnych metod na BF i FF. Jeżeli na "normalnym" zdjęciu wszystko jest ok. to mnie to wystarcza.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów