Widocznie miałeś gorszy egzemplarz 24-105, bo ja miałem obydwa ostre i większych różnic w kolorach i ostrości nie zauważyłem.
Widocznie miałeś gorszy egzemplarz 24-105, bo ja miałem obydwa ostre i większych różnic w kolorach i ostrości nie zauważyłem.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Miałem 2 sztuki 24-70 i jedna 24-105, żadnych różnic w kontraście, kolorach czy nawet ostrości nie zauważyłem, jedynie ze względu na /2.8 jest ciutek inna plastyka(rzecz jasna tylko przy/2.8), ale jak się chce coś zobaczyć to się zobaczy, ide o zakład że odwracam się plecami w jednej ręce pucha z 24-70 w drugiej 24-105 wrzucam foty na kompa i nie dostrzegasz różnicy
co nie zmienia faktu że sprzedałem zarówno 24-105(czego ciutek żałuje) jak i oba 24-70 zastąpiłem go 35/1.4 i 50/1.4 jakość znacznie lepsza dodatkowo mniej do dzwigania
![]()
Jakieś małe różnice zawsze wystąpią. Raz 24-70 a raz 24-105 nieznacznie lepszy (wszystko zależy od sztuki). Na pewno oba są najlepsze jeśli chodzi o ten zakres.
Ja wziąłem tylko 24-70 bo używam 2.8 jeśli bym nie używał to na pewno wziął bym 24-105.
2 lata temu też się czochrałem, który wybrać. Tym bardziej że na EOS 600-ce długo robiłem z 35-105 3,5/4,5. Więc zakres do 105 bardziej mi leżał. I powiem szczerze że brakuje mi tego zakresu w moim 24-70/2.8. Ale to był świadomy wybór. Przysłona 4 to dla mnie "za ostro". Po prostu przeanalizowałem co robię i co potrzebuję. Polecam autoanalizę przed zakupem. Testy ostrości itp. przy L... klasie, no nie wiem ale to już bym zostawił.
Witam serdecznie!
proszę podeślijcie mi na skrzynkę
ireneusz.barabach@ppg.com
sample 24-105L + APS-C
f/4 różne typy foto
ten zakres mi bardzo odpowiada a na szerokim kącie mi nie zależy
Dziękuję
fotobaraba
moze wywod kolegi hulemam bylby nieco mniej metny gdyby zapoznal sie z takimi terminami jak odleglosc obrazowa i odleglosc przedmiotowa. ale mamy przeciez ere cyfry, nie wymagajmy za duzo![]()
pozdrawiam,
zby
Z tego wątku wynika jeden morał : obydwa obiektywy są bardzo zbliżone do siebie jakością wykonywanych zdjęć:-P i może taki wynik pogodzi wszystkich.
Ale podobno taki się nie narodził , który by wszystkim dogodził :wink: .
W moim konkretnym przypadku : miałem bardzo dobry egzemplarz 24-105/4 i chciałem porównać z 24-70/2.8 na 5d bo słyszałem i czytałem ,że lepszy ... i tak faktycznie było ale dopiero przy trzecim testowanym egzemplarzu 24-70 !:-D , który to egzemplarz był nieznacznie ale lepszy na wszystkich zakresach a przy 35mm taki sam jak 24-105/4 w zakresie rozdzielczości co myślę potwierdza co napisałem wyżej :-P .Jeżeli chodzi o plastykę wykonywanych zdjęć również daję lekką przewagę dla mojego egzemplarza 24-70/2.8.
powiedzcie mi cos takiego, jesli kupujecie obiektyw, to go testujecie i jesli dany egzamplarz jest slaby, to rezygnujecie w ciagu siedmiu dni czy jak? a drugie pytanie: jak dkoladnie przetestowac obiektyw (dany egzemplarz), aby stwierdzic czy jest dobry?
Jak dla mnie najlepszą formą testu są zdjęcia. Tylko nie zrozum mnie źle, nie mam tu na myśli tablic testowych, linijek i tym podobnych metod na BF i FF. Jeżeli na "normalnym" zdjęciu wszystko jest ok. to mnie to wystarcza.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...