Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 77 z 77

Wątek: 24-70 2,8L vs 24-105 4,0L IS zdjęcia porównawcze

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Ja bym brał 24-70 + 70-200 i 50 ale może f/1.2 L
    Z takim zestawem masz bardziej pokryte zakresy.
    Szczególnie będziesz miał pokryty szeroki kąt
    Taki zestaw to do 5D.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Jestem na kupnie tego szkła. Czytałem wiele opinii że wystarczy założyć na stałe filtr UV i jest spokój. Co o tym sądzicie?
    Jaki sens ma przejmowanie się paproszkiem w szkle, jak te paprochy co widać na zdjęciu przyklejają się głównie do matrycy?
    Po drugie szczelna jest tylko seria 1D. Więc uszczelniony obiektyw nie uszczelnia body. Kurz i wilgoć wlezie przez przyciski, pokrętła, zawiasy wbudowanej lampy itd...
    Po trzecie ci co się przyznają do paprochów jakoś na zdjęcia nie narzekają.

Nie ma szkła Canona do kropa, które przy standardzie ok. 28-90 dla 35 mm, ma IS, f2.8, USM i filtr 77 mm (ważne jak się ma jakąś Lkę i drogie filtry). Każde inne szkło będzie zawsze obarczone cechą "za wąskie" lub "za szerokie".
    Może już niedługo zrobię jakieś porównanie Canon 17-55 vs tamron 28-75. Nie wiem tylko dla jakich ogniskowych.

Zablokowany

Domyślnie

Ja już widziałem zagrzybione wewnątrz szkła

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Jestem na kupnie tego szkła. Czytałem wiele opinii że wystarczy założyć na stałe filtr UV i jest spokój. Co o tym sądzicie?
    A co ma do szczelności tego szkła filtr UV?? Niestety bzdura i pojęcia nie mam skąd ta dziwna teoria...
    Przednia soczewka w tym szkle ani nie rotuje, ani nic się nie wysuwa (jak np w 10-22, poza całym tubusem oczywiśćie) więc jakim niby cudem filtr miałby uchronić przed kurzem?
    Poza tym 2 pyłki w środku w czasie użytkowania to faktycznie straszna sprawa... jakaś paranoja ludzi ogarnia...

Skoro tak bardzo chcecie wiedzieć dlaczego niektórzy narzekają na zasysanie kurzu przez to szkło to proszę - na początek należy zadbać o czystość wewnątrz body bo tam zbiera się najwięcej śmieci podczas zabaw szkłami. Potem sprawdzcie co się dzieje z tylną grupą soczewek w tym obiektywie podczas zoomowania (zwłaszcza takiego energicznego) i wyobraźcie sobie co się dzieje z kurzem w body...

Wpierw więc utrzymujcie komorę lustra w czystości a potem narzekajcie na "nieszczelność" 17-55...

Uzależniony

Domyślnie

Właśnie też mi się to wydawało dziwne z tym filtrem, dlatego zapytałem. Dzięki za wyjaśnienie. W takim układzie chyba dokupię tylko tulipanek do tego szkła (szkoda że nie dają w zestawie!).

Foto_Miki
    Guest

Domyślnie

Mam pytanie.
    Czy dobrym rozwiązaniem jest system automatycznego czyszczenia matrycy,
    Stosowany w nowych konstrukcjach?
    Słyszałem, że 5D jest korpusem nieuszczelnionym i tym samym bardziej narażonym na kurz.
    Czy należy przejmować się tym, że nie ma on automatycznego czyszczenia?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jakie jest wyjście? Nie ma i już. Poza zawodowymi jedynkami to standard. Jak się pojawi paproszek co przeszkadza, to dmuchnąć, czasem. Jeśli lubisz szeroką przysłonę to nieprędko paproszki zobaczysz.
    C-F-K - forever

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów