Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
Jestem na kupnie tego szkła. Czytałem wiele opinii że wystarczy założyć na stałe filtr UV i jest spokój. Co o tym sądzicie?
A co ma do szczelności tego szkła filtr UV?? Niestety bzdura i pojęcia nie mam skąd ta dziwna teoria...
Przednia soczewka w tym szkle ani nie rotuje, ani nic się nie wysuwa (jak np w 10-22, poza całym tubusem oczywiśćie) więc jakim niby cudem filtr miałby uchronić przed kurzem?
Poza tym 2 pyłki w środku w czasie użytkowania to faktycznie straszna sprawa... jakaś paranoja ludzi ogarnia...

Skoro tak bardzo chcecie wiedzieć dlaczego niektórzy narzekają na zasysanie kurzu przez to szkło to proszę - na początek należy zadbać o czystość wewnątrz body bo tam zbiera się najwięcej śmieci podczas zabaw szkłami. Potem sprawdzcie co się dzieje z tylną grupą soczewek w tym obiektywie podczas zoomowania (zwłaszcza takiego energicznego) i wyobraźcie sobie co się dzieje z kurzem w body...

Wpierw więc utrzymujcie komorę lustra w czystości a potem narzekajcie na "nieszczelność" 17-55...