Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: raw a jpg

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie ale moj ps nie widzi wogle rawów. tzn rawy widzi, ale ja zgrywam te pliki z aparatu w formacie crw.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dkocur Zobacz posta
    być może od tego powinienem zacząć. w ps nie mam możliwości obróbki rawów, a publikacja w internecie i wywołanie w większości labów odbywa się na formacie jpg, gdzie więc sens?
    Ech, przecież Ci wszyscy tłumaczą. W tym, że po zrobieniu w RAW masz możliwość zupełnie bezstratnej korekcji balansu bieli, praktycznie bezstratnej korekcji ekspozycji gdzieś +- 1,5EV, kontrastu, krzywych, rozświetlania cieni itp.

W RAW, oprócz tego, że sama kompresja jest bezstratna, jest zapisane więcej informacji o poziomie naświetlenia poszczególnych pixeli, niż to jest w przypadku JPG (tu część tej informacji jest odrzucana) i z tego korzysta się przy w. w. korektach.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

nie ale moj ps nie widzi wogle rawów. tzn rawy widzi, ale ja zgrywam te pliki z aparatu w formacie crw.
    To widzi czy nie widzi? bo ja zgłupiałem

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

CRW to RAW Canowski. Nie będziesz miał z Canona plików .raw, a właśnie .crw lub .cr2

Chyba o to chodziło...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no i tak ma być, nikonowskie np mają rozszerzenie *.nef itp
    jaki masz ps? masz wtyczkę do niego?
    I am FX

Uprawnienia umieszczania postów