Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: raw a jpg

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BzykXXL Zobacz posta
    Na ekranie programu i na miniaturce jpg po konwersji fota wygląda świetnie, jednak w pełno wartościowy plik jpg ma wyprane kolory spotkał się ktoś z taką przypadłością?
    Przełącz żeby ci wywoływał do sRGB a nie AdobeRGB
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

długo broniłem sie przed Rawem
    eh, za długo...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tez przez długi czas nie używałem RAW, a teraz nie używam JPG Chyba, że muszę (mało miejsca na kartach) albo zdjęcia do kotleta.

Domyślnie

B.długo robiłem tylko jpg-i, bo karty były jeszcze drogie i małopojemne.
    I niestety czasem zdarzało się, że ilość odpadów przy wstępnej weryfikacji/ocenie była dość wysoka - nawet.30-40%.
    Od kiedy przeszedłem na RAW-y ta ilość odpadów spadła do kilku % (<5).
    Możliwość korekty nawet b.źle naświetlonych zdjęć i uratowania cennych dla Ciebie ujęć to największa zaleta RAW-ów. Programy do ich obróbki stają się coraz lepsze - ja poczekam jeszcze trochę na Adobe Lightroom i prawdopodobnie go kupię, a na razie wystarcza mi spokojnie darmowy (tzn. dołączony do aparatu) DPP Canona.
    Poza tym można pomyśleć o składowaniu zdjęć w JPEG-2000 - format już obsługiwany przez wiele programów - pomimo lepszych algorytmów "pakujących" nie widać praktycznie utraty jakości, a pliki są sporo mniejsze.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

jak malo miejsca to zawsze zostaje fotobank

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

widze ze chyba czas sie przekonac do rawa
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a nie wydaje wam sie ze kiedyś w miare wzrostu szybkosci kompów i pojemności dysków i pamieci rawy mogą zastąpić jpegi??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ok, ale może niech ktoś napisze o sofcie do zabawy z rawami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a nie wydaje wam sie ze kiedyś w miare wzrostu szybkosci kompów i pojemności dysków i pamieci rawy mogą zastąpić jpegi??
    Chyba nie prędko, bo dalej do publikacji choćby w necie, pozostają jpg'i, poza tym każda przeglądarka RAW'ów inaczej je wyświetla i co chwilę wychodzi jakiś nowy format RAW. A poza tym, tylko niewielka garść zboczeńców takich jak my robi w RAW'ach, zdecydowana większość świata używa jpg'ów bo nie wiedziałoby co zrobić za RAW'ami.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Nie wiadomo ale raczej prasa codzienna będzie nadal "jechać" na jpg-ach. Tam bardziej liczy się szybkość efektu i operatywność niż jakość. Po prostu jak nie ma czasu na obróbkę Raw-ów to po co je robić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów