Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: raw a jpg

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a mnie jakos ten raw przeraza
    kurde tyle tych roznych ustawien, no i wywolaj 500 zdjec
    przy .jpg to sie shodzi kupe czasu
    mi szkoda ze w .tif'ach nie mozna robic
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    Zdjęcia robione w tych samych warunkach wywołujesz tymi samymi ustawieniami.

RAW uczy też selekcji zdjęc. Jesteś pewien, że potrzebujesz tych wszystkich 500? W moim przypadku znaczny procent leci do kubła zanim tknę w ogóle wywoływanie.

szkoda ze w .tif'ach nie mozna robic
    A co ma dać tif? Tu równiez ekspozycji czy WB nie skorygujesz bez strat. Może lepiej niż jpg, ale nie to co raw.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

po zatym TIFF potrafi być naprawdę OGROMNY! 50 MB i więcej, wyobrażasz sobie zapis tego na kartę?

ja jak koledzy - RAW do wszystkiego z wyjątkiem zdjęć na allegro
    naprawdę warto. Jakość znacznie lepsza i wolność w korekcji praktycznie wszystkiego.
    RAW rządzi.
    I am FX

Domyślnie

Widzisz ja traktuje RAW tak jak negatyw, szanuję każde ujęcie i zamiast robić 500-600 zdjęć, robie 50-60 ale za to przemyślanych i wartych dalszej obróbki, żeby nie kłamać to oprócz zdjęć na allegro w jpg'ach robię jeszcze fotki z imprez (imieniny, sylwester itp.)

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Jestem wielkim zwolennikiem RAW, ale moje przekonanie zostało ostatnio mocno zachwiane przez program który nazywa się SilkyPix. W wersji 3.0 obsługuje zarówno RAW jak JPEG. Zacząłem oczywiście od RAW i porównywałem z PS - efekty były tekie same lub ze wskazaniem na SilkyPix, a szybkość ustawiania podstawowych elementów w tym ostatnim dużo większa. Potem zabrałem się za JPEG i tu zaskoczenie moimzdaniem SilkyPix jest lepszy! Właściwie wszystko można poprawić i uzyskać dobre lub bardzo dobre zdjęcia, bez widocznych artefaktów, a szybkość pracy jest dużo, dużo większa. Nie wiem do tej pory czy program opracowuje JPEG w trybie 16 bitowym ale chyba tak bo przy 8 byłyby wyraźne ślady zwłaszcza przy poważnych pracach. Mam na razie wersję próbną i chyba go kupię bo cena w porównaniu z PS niewielka. Polecam gorąco i ciekaw jestem opinii.
    Tu jest link: http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/
    Wersja póbna jest pełnowartościowa. Zainteresowalem się nim bo kilka osób z Canon Talk na www.dpreview.com zaczęło go używać po kupnie G7 i byli bardzo zadowoleni.

swnw

Uzależniony

Domyślnie

ale nawet te 500 zdjęc możesz obrobić (prosta obróbka) kilkoma kliknieciami, sam konwert na jpg potrwa trochę ale przy kompie nie musisz siedzieć, tylko raw..
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Tiff lub Jpeg to tylko standardowe algorytmy zapisu mozaiki pixeli do pliku. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ich używać do zapisu plików RAW. Patrz: Adobe DNG.

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Myslę,że każdy kto powaznie podchodzi do focenia, nieważne zawodowo, czy hobbystycznie jak raz spróbuje rawów to pozostanie im wierny. W puszce mam utawienie RAW+L, ale tych jpg od dawna nie używam. Nawet przy fotkach z "imienin u cioci".
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za informacje. zastanawiam się tylko w czym 'wywoływać' te rawy?

Domyślnie

Powieram... jeśli fotki na których jakości nam zależy to tylko RAW.
    Mam jednak mały problem z Capture one 3.7.5 PRO. Na ekranie programu i na miniaturce jpg po konwersji fota wygląda świetnie, jednak w pełno wartościowy plik jpg ma wyprane kolory spotkał się ktoś z taką przypadłością? Może zmiana softu na inny program pomoże. Zrezygnowałem z RawShootera ponieważ wyciągał szum i artefakty dosłownie z kapelusza... Jednak ze studia przynosze zdjęcia robione na ISO 100 i najczęściej naświetlone bdb, lub nawet 1/3EV za dużo, więc tutaj ziarno i artefakty nie powinny stanowić problemu.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów