Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: raw a jpg

Dopiero zaczyna

Domyślnie

być może od tego powinienem zacząć. w ps nie mam możliwości obróbki rawów, a publikacja w internecie i wywołanie w większości labów odbywa się na formacie jpg, gdzie więc sens?

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dkocur Zobacz posta
    w ps nie mam możliwości obróbki rawóws?
    czemu? starsza wersja PSa?
    I am FX

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dziękujemy za te ogólniki. Są jednak tacy dziwni ludkowie co wolą się męczyć z tymi Raw-ami .

PS. W zakresie audio szczególnie interesująca była ta informacja o paśmie - to rzeczywiście dla kogoś kto słucha muzyki z czarnych płyt (mam sporo takich kolegów) przerażająca informacja .
    Ten Pan chyba nie zdaje sobie sprawy, że jesteśmy w dziale "Początkujący" więc czytają nas często ludzie, którzy chcą się dowiedzieć co to wogóle jest RAW i osobiste odczucia co do sensu stosowania. Więc niech się osoba nie do(pip)dala.

Egocentryk z Ciebie straszny.
    I nie pieprz mi tu o ogólnikach!!
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wg mnie, również początkujący powinni używać RAW-u, ponieważ można w łatwy sposób skorygować ewentualne błędy (wołanie RAW-u jest chyba łatwiejsze niż korekcja) i to bez strat jakości. JPEG jest OK, jeśli nie musisz wprowadzać żadnych poprawek (utrata jakości wtedy rzeczywiście jest niewielka). Jednak późniejsza obróbka to właśnie jedna z zalet fotografii cyfrowej. Ja tam polecam wszystkim RAW. Nie jest to wcale trudne, może trochę uciążliwe, ale przecież wszyscy kochamy fotografować, a to dalsza jego część.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Ten Pan chyba nie zdaje sobie sprawy, że jesteśmy w dziale "Początkujący" więc czytają nas często ludzie, którzy chcą się dowiedzieć co to wogóle jest RAW i osobiste odczucia co do sensu stosowania. Więc niech się osoba nie do(pip)dala.

Egocentryk z Ciebie straszny.
    I nie pieprz mi tu o ogólnikach!!

No to są argumenty przy których wszelka (i tak zresztą mało) merytoryczna dyskusja się kończy.
    Ja bym proponował troszkę poskromić emocje.

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Wg mnie, również początkujący powinni używać RAW-u, ponieważ można w łatwy sposób skorygować ewentualne błędy (wołanie RAW-u jest chyba łatwiejsze niż korekcja) i to bez strat jakości. JPEG jest OK, jeśli nie musisz wprowadzać żadnych poprawek (utrata jakości wtedy rzeczywiście jest niewielka). Jednak późniejsza obróbka to właśnie jedna z zalet fotografii cyfrowej. Ja tam polecam wszystkim RAW. Nie jest to wcale trudne, może trochę uciążliwe, ale przecież wszyscy kochamy fotografować, a to dalsza jego część.
    Nic dodać nic ująć. Im wcześniej się zacznie zabawę z Raw tym lepiej. Choć oczywiście nie jest to obowiązkowe . W końcu mamy wybór. Dawniej były jeszcze Tiff-y.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie ale moj ps nie widzi wogle rawów. tzn rawy widzi, ale ja zgrywam te pliki z aparatu w formacie crw.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

być może od tego powinienem zacząć. w ps nie mam możliwości obróbki rawów, a publikacja w internecie i wywołanie w większości labów odbywa się na formacie jpg, gdzie więc sens?
    Ech, przecież Ci wszyscy tłumaczą. W tym, że po zrobieniu w RAW masz możliwość zupełnie bezstratnej korekcji balansu bieli, praktycznie bezstratnej korekcji ekspozycji gdzieś +- 1,5EV, kontrastu, krzywych, rozświetlania cieni itp.

W RAW, oprócz tego, że sama kompresja jest bezstratna, jest zapisane więcej informacji o poziomie naświetlenia poszczególnych pixeli, niż to jest w przypadku JPG (tu część tej informacji jest odrzucana) i z tego korzysta się przy w. w. korektach.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

nie ale moj ps nie widzi wogle rawów. tzn rawy widzi, ale ja zgrywam te pliki z aparatu w formacie crw.
    To widzi czy nie widzi? bo ja zgłupiałem

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

polecam DPP szczegolnie w nowej wersji rewelacja
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

CRW to RAW Canowski. Nie będziesz miał z Canona plików .raw, a właśnie .crw lub .cr2

Chyba o to chodziło...

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów