Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Wątek: 350d i jego AF

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że 350-ka świetnie działa z obiektywami canona - wszystkimi, gorzej jest z zamiennikami, szczególnie przy słabym świetle.
    Kit to też obiektyw Canona :razz:

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Moim zdaniem jakiś wpływ na " nietrafine" zdjęcia ma tu sposób informowania o przez 350D o punktach AF w których mamy ostro. Zaświeci się toto na chwilkę i gaśnie. Czasami człowiek nie zdaży się przyjżeć na co aparat ustawił ostrość. Lepiej używać centralnego przynajmniej mamy pewność gdzie powinna być ostrość. Jednak tutaj pojawia się inny problem, w niektórych obiektywach ( ponoć w tamronie 17-50) zamiast płaszczyzny , ostrość jest odwzorowywana na wycinku sfery i tu po przekadrowaniu ostrość może nam uciec z obiektu. Może to jest przyczyną wielu "błędów" AF.
    CO do mnie to nigdy nie przyłapałem mojej 350 na wpadce , co do której miałbym pewność , że nie jest z mojej winy.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Jednak tutaj pojawia się inny problem, w niektórych obiektywach ( ponoć w tamronie 17-50) zamiast płaszczyzny , ostrość jest odwzorowywana na wycinku sfery
    Powiedziałbym, że w większości obiektywów. Tyle, że sfera ma mniejszy lub większy promień i tylko w niektórych obiektywach ta krzywizna jest problemem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No coś w tym może być, że ostrość jakoś ucieka przy przekadrowywaniu. Odkąd pamiętam używam centralnego i czasem wkurzam się na błędy AF. Oczywiście, wiem - moja wina, nie umiem szukać błyskawicznie kontrastowych, kraciastych koszul Ale używając wszystkich punktów AF ilość nietrafionych, lub trafionych gdzie indziej byłaby zapewne jeszcze większa.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Akurat kraciasta koszula potrafi oszukać. Pamiętajcie, ze lustrzanki nie ostrzą na kontrast tylko mają czujnik fazowy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy ktoś miał problemy z właściwym współdziałaniem 350d z np. Canonami L (obiektywy były właściwie skalibrowane z body)? Chodzi mi o jakość zdjęć oraz celność AF.
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja nie mam problemu z 70-200/4 i 350d.
    oczywiście przy fotografowaniu obiektow ktore ciezko utrzymac w polu dzialania punktu AF spora część zdjęć jest nieostra ale to raczej naturalne.

Niektorzy daja rade fotografować tym aparatem fruwajace ważki przy ekwiwalencie ogniskowej okolo 1350mm.
    http://www.juzaphoto.com/eng/article..._in_flight.htm

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Akurat kraciasta koszula potrafi oszukać. Pamiętajcie, ze lustrzanki nie ostrzą na kontrast tylko mają czujnik fazowy.
    No to kratka się nie nadaje? Na co najlepiej ostrzyć? Ja szukam pionowych lub poziomych linii (dajmy na to, że linii) w ubraniu. Albo oko, albo coś. W każdym razie czujnik fazowy też przecież potrzebuje kontrastu.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff Zobacz posta
    W każdym razie czujnik fazowy też przecież potrzebuje kontrastu.
    Potrzebuje, ale na regularnych wzorkach może te fazy zgrać np. o 1 kratkę przesunięte. Generalnie daje radę, ale walczy.

Tak po zastanowieniu wydzło mi, że na ubraniu na człowieku taki idealnie regularny wzór to trudno znaleźć...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Tak po zastanowieniu wydzło mi, że na ubraniu na człowieku taki idealnie regularny wzór to trudno znaleźć...
    Więc nawet kraciasta koszula się nadaje. Raz, że pomięta a dwa, że powyginana na człowieku :razz:

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów