Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: 350d i jego AF

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie 350d i jego AF

Większość użytkowników i nieużytkowników 350d skarży się lub wyśmiewa z jego AF, a raczej niedokładności. A czy to jest wina AF w body? Czy może wina obiektywów z nim używanych? Z tego co zaobserwowałem, to większość użytkowników narzeka na współpracę z obiektywami raczej tanimi i popularnymi, gdzie moim zdaniem duży wpływ na jakość zdjęcia mają warunki w jakich się je robi, a z którymi część obiektywów po prostu sobie nie zawsze radzi. Obserwując niektóre portale z fotkami, widzę że z 350d da się wycisnąć naprawdę super zdjęcia. Niestety te zdjęcia były robione m.in. Canonem 24-70/2.8 L USM, Sigmą 70-200/2.8 EX DG Macro, innymi Canonami serii L.
    W związku z tym mam pytanie, czy ktoś fotografował używając do tego 350d z naprawdę konkretnym szkłem? I jaki tego był efekt? Czy przy takich szkłach AF w 350d jest nadal niedokładny i często nie trafia?
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Ja używam 350D z myślę przyzwoitymi szkłami i niezauważyłem by AF był niedokładny czy też nie trafiał.
    Jak jest coś nie tak, to w 99% przypadków jest to moja wina a nie AF w 350D.
    Dodam może, ze używam tylko środkowego punktu ukladu AF który jest zdecydowanie lepszy niż pozostałe.
    Może przy korzystaniu z innych punktów jest gorzej? Nie wiem.

Często czytając o problemach AF w 350D się zastanawiam czy ja mam takie szczęście ze mi zazwyczaj zawsze trafia w punkt czy też może mam jakiś inny układ AF w mojej 350D

Pozdrówka

Domyślnie

Ja mam tylko jedną eLke ale nie widze żeby miało to wielki wpływ na AF jest na pewno lepiej ale chyba nie aż tak żeby mówić że to tylko wina szkieł.

ps: najostrzej mam z sonnara jak kręce ostrość ręcznie
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

AF w 350D rewelacyjny nie jest, zwłasza w trudnych warunkach. Podobnie jak w 300D. Z Tamronem 17-50 chodzi podobnie jak z kitem, pod względem celności oczywiście, bo zdjecia są o niebo lepsze. W przyzwoitych warunkach i sensownie używany (na centralnym punkcie) AF w 350D jest całkiem w porządku

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    ... mi zazwyczaj zawsze trafia w punkt czy też może mam jakiś inny układ AF w mojej 350D
    Mi tez trafial z kitem ale z Tamronem 17-50/2.8 nie za bardzo dawal rade. Przesiadka na 400D pomogla :-)))
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

U mnie na 24-105 L jest całkiem OK, ale z 400D wydaje mi się że jest trochę lepiej, natomiast na sigmie (nie pamiętam modelu ale coś 18-125 czy jakoś tak) na 400D jest zdecydowanie lepiej zwłaszcza jak jest ciemno, natomiast jak światło jest ok to AF na 20-105 jest ok.
    Pozdr
    Artur
    P.S. Nie mam porównania z 1D czy 5D więc się nie wypowiadam czy na innych jest zdecydowanie lepiej - pomiędzy 350 a 400 widzę różnicę
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    Ja używam 350D z myślę przyzwoitymi szkłami i niezauważyłem by AF był niedokładny czy też nie trafiał.
    Jak jest coś nie tak, to w 99% przypadków jest to moja wina a nie AF w 350D.
    Dodam może, ze używam tylko środkowego punktu ukladu AF który jest zdecydowanie lepszy niż pozostałe.
    Może przy korzystaniu z innych punktów jest gorzej? Nie wiem.

Często czytając o problemach AF w 350D się zastanawiam czy ja mam takie szczęście ze mi zazwyczaj zawsze trafia w punkt czy też może mam jakiś inny układ AF w mojej 350D

Pozdrówka
    Robię jak Ty, żadnych problemow. Były kiedyś, kiedy używałem starej sigmy 28-300. Poza tym nie mam z tym ŻADNYCH problemów
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff Zobacz posta
    AF w 350D rewelacyjny nie jest, zwłasza w trudnych warunkach. Podobnie jak w 300D. Z Tamronem 17-50 chodzi podobnie jak z kitem, pod względem celności oczywiście, bo zdjecia są o niebo lepsze. W przyzwoitych warunkach i sensownie używany (na centralnym punkcie) AF w 350D jest całkiem w porządku
    Sorry ale z elką działa doskonale - nawet po ciemku ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Sorry ale z elką działa doskonale - nawet po ciemku ;-)
    Oczywiście

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że 350-ka świetnie działa z obiektywami canona - wszystkimi, gorzej jest z zamiennikami, szczególnie przy słabym świetle.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów