Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 176

Wątek: Canon 70-200 L IS vs. 70-200 L

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przyznam się szczerze że jestem daltonistą.
    Ale różnica w kolorystyce jest wręcz powalająca.
    Że aż tak powiem „coś mi tu nie gra”.

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta

Ponoć daltoniści to najlepsi fotografowie
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Ponoć daltoniści to najlepsi fotografowie
    Chyba nie do końca. Też jestem lekkim daltonistą (problemy z odcieniami ) a talentu foto jakby bozia poskąpiła. ( kurka to niesprawieliwe) ??:

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta

Spojrzałem na ten wątek jeszce raz. Na początku patrzyłem tylko na ostrość i sprawa kolorystyki wogóle nie zwróciła mojej uwagi. Jednak teraz gdy już zostałem naprowadzony na trop rożnica miedzy zdjeciami jest coraz bardziej dobitna . Niestety ( IS ) przegrywa zarówno pod wzgklędem ostrości jak i zakłamań kolorystycznych ( rózowa dominanta ) . Mówiąc szcerze ja za swojego 70-200 2,8L nie zawsze jestem do konca zadowolony ale na IS bym go nie zamienił...

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja chcialbym zobaczyc 3 zdjecia (ten sam kadr, ekspozycja itd):

1. zdjecie z 70-200 L

2. zdjecie z 70-200 L IS (IS wylaczony)

3. zdjecie z 70-200 L IS (IS wlaczony)

Moze byc tez czwarte z IS w innym trybie. Chodzi mi o to, ze kiedy porownujemy zdjecia z dwoch obiektywow w celu oceny ich rozdzielczosci optycznej (bo kolorystyka i kontrasty, i inne wazne parametry to zupelnie inna bajka), to nie powinnismy porownywac ukladu optycznego ze sztywno siedzacymi soczewkami z ukladem optycznym, w ktorym jedna grupa soczewek moze wykonywac mikro-ruchy. Obydwa uklady musza byc SZTYWNE. Oczywiscie czasy w obu wypadkach musza spelniac z nadmiarem regule odwrotnosci ogniskowej.

IS ma to do siebie, ze dla bardzo dlugich czasow daje akceptowalny w odbiorze obraz, ale dla czasow krotszych od reguly odwrotnosci ogniskowej moze (poprzez nieznaczne ruchy soczewek) niepotrzebnie zmniejszac rozdzielczosc optyczna ukladu. Jest to pewnie efekt maly ale jesli juz naprawde chcemy cos testowac, to trzeba wyeliminowac wszelkie miejsca, gdzie mozna popelnic blad.

BTW: gdyby ktos dal mi do oceny 100 zdjec podobnych do tego z poczatku watku i mialbym za zadanie przyporzadkowac 50 z nich do 70-200 L IS a pozostale 50 do 70-200 L, to na bank mialbym skutecznosc w poblizu 50%. Wniosek: nie widze zadnej roznicy.

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 08-12-2006 o 23:35
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    ... nie powinnismy porownywac ukladu optycznego ze sztywno siedzacymi soczewkami z ukladem optycznym, w ktorym jedna grupa soczewek moze wykonywac mikro-ruchy. Obydwa uklady musza byc SZTYWNE. Oczywiscie czasy w obu wypadkach musza spelniac z nadmiarem regule odwrotnosci ogniskowej.

Z tego co wiem w 70-200 2,8L IS jest stabilizacja wyczuwająca podpięcie statywu więc przy jego urzyciu ( statywu ) tryb w jakim ustawiony jest stabilizator nie powinien miec jakiegokolwiek wpływu na obraz

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Z tego co wiem w 70-200 2,8L IS jest stabilizacja wyczuwająca podpięcie statywu więc przy jego urzyciu ( statywu )
    Chyba ze tak. Dla pewnosci IS zawsze mozna wylaczyc
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Pojawiają się opinie na temat wyższości optycznej wersji bez IS. Przyjrzyjmy się zatem bliżej. Zdjęcie na 200mm środek kadru przy 2.8 :
    Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "wyższość optyczna", ale biorąc pod uwagę Twoje przykładowe zdjęcia ja bym kupił ten po prawej :smile: Jakiś taki bardziej plastyczny obraz, ale kolorki lepsze po lewej :-?
    Wini

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No własnie, jeden pisze, że lepsze kolory z lewej, drugi że z prawej.. A dla mnie te zdjęcia nadal są identyko.

Takie minimalne różnice mogą też wynikać z różnego w obydwu przypadkach ustawienia AF. Minimalnie w przód lub w tył przy którymś ze zdjęć i już zdjęcie lekko się "rozjedzie". W praktyce to 2 tak samo dobre i ostre szkiełka IMHO.

Dorzucę jeszcze przy 70mm. Zdjecia dzieli kilka minut i na zdjeciu z prawej weszła mała chmurka.

Dodam jeszcze, że winieta przy 2.8 na obydwu ogniskowych w tych szkiełkach była identyczna.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 09-12-2006 o 01:30
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A dla mnie te zdjęcia nadal są identyko.
    Zobacz na pniu przechodzenie z jasności w ciemność Dla mnie jakby po prawej było bardziej płynne.
    PS. Wiem , wiem...na odbitce nawet w dużym formacie pewnie nie do odróżnienia
    Wini

Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów