Przyznam się szczerze że jestem daltonistą.
Ale różnica w kolorystyce jest wręcz powalająca.
Że aż tak powiem „coś mi tu nie gra”.
Przyznam się szczerze że jestem daltonistą.
Ale różnica w kolorystyce jest wręcz powalająca.
Że aż tak powiem „coś mi tu nie gra”.
Spojrzałem na ten wątek jeszce raz. Na początku patrzyłem tylko na ostrość i sprawa kolorystyki wogóle nie zwróciła mojej uwagi. Jednak teraz gdy już zostałem naprowadzony na troprożnica miedzy zdjeciami jest coraz bardziej dobitna . Niestety ( IS ) przegrywa zarówno pod wzgklędem ostrości jak i zakłamań kolorystycznych ( rózowa dominanta ) . Mówiąc szcerze ja za swojego 70-200 2,8L nie zawsze jestem do konca zadowolony ale na IS bym go nie zamienił...
A ja chcialbym zobaczyc 3 zdjecia (ten sam kadr, ekspozycja itd):
1. zdjecie z 70-200 L
2. zdjecie z 70-200 L IS (IS wylaczony)
3. zdjecie z 70-200 L IS (IS wlaczony)
Moze byc tez czwarte z IS w innym trybie. Chodzi mi o to, ze kiedy porownujemy zdjecia z dwoch obiektywow w celu oceny ich rozdzielczosci optycznej (bo kolorystyka i kontrasty, i inne wazne parametry to zupelnie inna bajka), to nie powinnismy porownywac ukladu optycznego ze sztywno siedzacymi soczewkami z ukladem optycznym, w ktorym jedna grupa soczewek moze wykonywac mikro-ruchy. Obydwa uklady musza byc SZTYWNE. Oczywiscie czasy w obu wypadkach musza spelniac z nadmiarem regule odwrotnosci ogniskowej.
IS ma to do siebie, ze dla bardzo dlugich czasow daje akceptowalny w odbiorze obraz, ale dla czasow krotszych od reguly odwrotnosci ogniskowej moze (poprzez nieznaczne ruchy soczewek) niepotrzebnie zmniejszac rozdzielczosc optyczna ukladu. Jest to pewnie efekt maly ale jesli juz naprawde chcemy cos testowac, to trzeba wyeliminowac wszelkie miejsca, gdzie mozna popelnic blad.
BTW: gdyby ktos dal mi do oceny 100 zdjec podobnych do tego z poczatku watku i mialbym za zadanie przyporzadkowac 50 z nich do 70-200 L IS a pozostale 50 do 70-200 L, to na bank mialbym skutecznosc w poblizu 50%. Wniosek: nie widze zadnej roznicy.
Pzdr
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 08-12-2006 o 23:35
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
No własnie, jeden pisze, że lepsze kolory z lewej, drugi że z prawej.. A dla mnie te zdjęcia nadal są identyko.
Takie minimalne różnice mogą też wynikać z różnego w obydwu przypadkach ustawienia AF. Minimalnie w przód lub w tył przy którymś ze zdjęć i już zdjęcie lekko się "rozjedzie". W praktyce to 2 tak samo dobre i ostre szkiełka IMHO.
Dorzucę jeszcze przy 70mm. Zdjecia dzieli kilka minut i na zdjeciu z prawej weszła mała chmurka.
Dodam jeszcze, że winieta przy 2.8 na obydwu ogniskowych w tych szkiełkach była identyczna.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 09-12-2006 o 01:30
O obiektywach wiem prawie wszystko