Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 176

Wątek: Canon 70-200 L IS vs. 70-200 L

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ja zrobiłem kilka fotek(tylko JPG niestety) na szybko tym obiektywem z właczonym IS i bez ale niestety bez poruszyłem ale takie zupelnie nie przmyslanie(miałem go raptem w rękach niestety tylko chwile) jak ktos chce to moge wysłąc na maila bo nie mam nigdzie konta by je w necie wystawic
    Super, chętnie bym pooglądał nawet takie mniej udane.
    Będę wdzięczny za przesyłkę:
    chris.z@op.pl

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ....bo nie mam nigdzie konta by je w necie wystawic
    Nie trzeba mieć konta, ani się rejestrować

http://www.imageshack.us/

też bym chetnie popatrzył na sample
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Gadamer
    Guest

Domyślnie

CZy mozecie rozwiac pewna, moja watpilwosc - mianowicie chodzi o uszczelnienia obu wersji 70-200/2.8? Spotkalem sie z opinia, ze starsza wersja (bez IS) jest gorzej zabezpieczona przed wplywem warunkow atmosferycznych niz nowsza. Jak to jest w rzeczywistosci? Wacham sie wlasnie nad wyborem ktoregos z tych zoomow a sprawa uszczelnienia jest dla mnie istotna.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wersja bez IS nie ma uszczelnien. Wersja z IS ma uszczelnienia.

Gadamer
    Guest

Domyślnie

Dzieki za info. Tak wiec jako zakup na lata lepsza bedzie pewnie wersja z IS. Co prawda bez IS'a moglbym przezyc, ale fakt uszczelnien jest dla mnie dosyc istotny. Swoja droga troche to dziwne, ze starsza wersja (ktora nadal kosztuje kupe pieniedzy) jest pozbawiona takiego zabezpieczenia?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gadamer Zobacz posta
    Swoja droga troche to dziwne, ze starsza wersja (ktora nadal kosztuje kupe pieniedzy) jest pozbawiona takiego zabezpieczenia?
    Tu masz ciekawe opinie na ten temat:

http://www.prophotohome.com/forum/ca...t-version.html

"the weather sealing on the 70-200 f/2.8L series was introduced with the IS version. There are many L series lenses that are not weather sealed - only those introduced in 2000 and beyond have it. Those introduced before that do not."

"
    The L series is a tightly constructed lens and thus offers a version of weather sealing as per the Nikkor AFS.

Now, like the Nikkor AFS, Canon introduced new lenses with “weather seal” designations, those lenses are identified by the little rubber sealing/seating ring on the lens throat that mate with the cameras lens mounting collar.

Only these lenses are “now” considered “weather sealed” ~ however, in general the Canon L series was considered weather sealed prior to this. Obviously it was eventually discovered that the greatest cause of camera damage was through the ingress of water into the electronics though the [loose] lens mount.

Prior to this was it was the eyepiece.

Nonetheless, an older L lens needs a modicum of weather protection and the typical sports shooter found the use of a towel to be sufficient protection for the duration of a soccer match as example."

W skrocie - ogolnie Lki sa szczelnie skonstruowane ale mimo tego nadal sprzet czesto sie uszkadzal przy duzej wilgotnosci/deszczu itp. Canon w koncu sie zorientowal ze wiekszosc uszkodzen powstaje z powodu wilgoci skupiajacej sie i przedostajacej sie do bagnetu, tak wiec dopiero wprowadzenie w 2000r. gumowej otoczki bagnetu by uzyskac pelna szczelnosc po podpieciu do body pozwolilo wyeliminowac tak duze zagrozenie z tej wlasnie strony. Wszelkie Lki wyprodukowane przed 2000r. nie maja takiego zabezpieczenia i podobno dosc czestym widokiem bylo zabezpieczanie bagnetow np recznikami.

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nonetheless, an older L lens needs a modicum of weather protection and the typical sports shooter found the use of a towel to be sufficient protection for the duration of a soccer match as example."

Wszelkie Lki wyprodukowane przed 2000r. nie maja takiego zabezpieczenia i podobno dosc czestym widokiem bylo zabezpieczanie bagnetow np recznikami.
    A mi się wydaje, że może tu chodzić o dość częsty widok w Premier League,całego fotografa nakrytego ręcznikiem Forma ciemni?
    Skasowali mi ;(

Gadamer
    Guest

Domyślnie

Panowie, doradzcie prosze..., zastanawiam sie miedzy obiema wersjami (z IS i bez) i doprawdy nie wiem co wybrac? IS jednak sporo kosztuje a odnosnie uszczelnienia begnetu to otrzymalem informacje, ze pelna szczelnosc uzyskuje sie dopiero z uszczelnionym korpusem (np. 1D). Szklo bedzie wykorzystywane glownie w celach reporterskich, ewentualnie portretowych i wspopracowac bedzie z Eosem 30D. Czy z takiego punktu widzenia warto bedzie ladowac kase w IS?

pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gadamer Zobacz posta
    Czy z takiego punktu widzenia warto bedzie ladowac kase w IS?
    jesli zalezy ci bardzo na zejsciu z czasów powiedzmy z 1/400 do 1/60 to bierz IS
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 11-04-2007 o 15:09

Domyślnie

etam, ostrosc jak ostrosc, zupelnie inny komfort pracy z IS, samo kadrowanie jest mniej meczace, kadr nie ucieka tak latwo jak bez is. Jak kogos stac na szklo za 5000,- to stac na to za 7000,-

Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów