Uzywalem obu, roznic nie zauwazylem !
Uzywalem obu, roznic nie zauwazylem !
Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp
Chwilka,
wskazany temat dotyczy zoomów "L" 2,8 a dyskusja była raczej o wersji lżejszej (wagowo i cenowo) ze światłem 4.
To chyba ważne porównanie bo chodzi o znany i lubianyobiektyw 70-200/4 L USM i nowy model(!) 70-200/4 L IS USM. Tego ostatniego jeszcze tak dokładnie nie przetestowano i raczej mało o nim wiemy.
Uważam, że będzie trochę inny od wersji bez stabilizacji - nowsza elektronika przekazująca odległość, różnica czasu w projektowaniu: tylko czy ulepszyli czy poszli na ekonomię?
co o tym myślicie?
ja zrobiłem kilka fotek(tylko JPG niestety) na szybko tym obiektywem z właczonym IS i bez ale niestety bez poruszyłemale takie zupelnie nie przmyslanie(miałem go raptem w rękach niestety tylko chwile) jak ktos chce to moge wysłąc na maila bo nie mam nigdzie konta by je w necie wystawic
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Super, chętnie bym pooglądał nawet takie mniej udane.
Będę wdzięczny za przesyłkę:
chris.z@op.pl
Nie trzeba mieć konta, ani się rejestrować
http://www.imageshack.us/
też bym chetnie popatrzył na sample
Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z
CZy mozecie rozwiac pewna, moja watpilwosc - mianowicie chodzi o uszczelnienia obu wersji 70-200/2.8? Spotkalem sie z opinia, ze starsza wersja (bez IS) jest gorzej zabezpieczona przed wplywem warunkow atmosferycznych niz nowsza. Jak to jest w rzeczywistosci? Wacham sie wlasnie nad wyborem ktoregos z tych zoomow a sprawa uszczelnienia jest dla mnie istotna.
Wersja bez IS nie ma uszczelnien. Wersja z IS ma uszczelnienia.
Dzieki za info. Tak wiec jako zakup na lata lepsza bedzie pewnie wersja z IS. Co prawda bez IS'a moglbym przezyc, ale fakt uszczelnien jest dla mnie dosyc istotny. Swoja droga troche to dziwne, ze starsza wersja (ktora nadal kosztuje kupe pieniedzy) jest pozbawiona takiego zabezpieczenia?