Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 176

Wątek: Canon 70-200 L IS vs. 70-200 L

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ja widzę dość wyraźnie że obraz po lewej (a więc IS) jest nieco bardziej mydlany, choć nie jest to różnica kolosalna.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Ja widzę dość wyraźnie że obraz po lewej (a więc IS) jest nieco bardziej mydlany, choć nie jest to różnica kolosalna.
    Ja w pierwszej chwili nie zauważyłem podpisów i ostrzejszy wydał mi się ten po lewej. Gdy przeczytałem opis ten po prawej się "wyostrzył". Chyba więc wypada mi uczciwie postawić na ten po lewej, a w najgorszym przypadku uznać, że różnice są na tyle małe, że po prostu nieistotne

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To chyba ja mam coś z monitorem, ja nie widzę różnic.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cóż, ja bym określił różnicę na 5%, co jest dla mnie wartością całkowicie nieistotną
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Cóż, ja bym określił różnicę na 5%, co jest dla mnie wartością całkowicie nieistotną
    Dokładnie tak.Różnica nieznaczna a IS w wielu przypadkach potrafi uratować ujęcie zwłaszcza przy długich eskapadach.Dobrym rozwniązaniem przy 70-200L f2,8 (bez IS) to zakupić porządny monopod. Jedyne co tak naprawdę różni te obiektywy to cena ok 2000-2500zł na korzyść 70-200L f2,8.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Pojawiają się opinie na temat wyższości optycznej wersji bez IS. Przyjrzyjmy się zatem bliżej. Zdjęcie na 200mm środek kadru przy 2.8 :
    Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "wyższość optyczna", ale biorąc pod uwagę Twoje przykładowe zdjęcia ja bym kupił ten po prawej :smile: Jakiś taki bardziej plastyczny obraz, ale kolorki lepsze po lewej :-?
    Wini

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No własnie, jeden pisze, że lepsze kolory z lewej, drugi że z prawej.. A dla mnie te zdjęcia nadal są identyko.

Takie minimalne różnice mogą też wynikać z różnego w obydwu przypadkach ustawienia AF. Minimalnie w przód lub w tył przy którymś ze zdjęć i już zdjęcie lekko się "rozjedzie". W praktyce to 2 tak samo dobre i ostre szkiełka IMHO.

Dorzucę jeszcze przy 70mm. Zdjecia dzieli kilka minut i na zdjeciu z prawej weszła mała chmurka.

Dodam jeszcze, że winieta przy 2.8 na obydwu ogniskowych w tych szkiełkach była identyczna.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 09-12-2006 o 01:30
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A dla mnie te zdjęcia nadal są identyko.
    Zobacz na pniu przechodzenie z jasności w ciemność Dla mnie jakby po prawej było bardziej płynne.
    PS. Wiem , wiem...na odbitce nawet w dużym formacie pewnie nie do odróżnienia
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak by to powiedziec... Zalezy na ktora galaz popatrzec.

Mimo wszystko roznic spodziewalem sie widocznych bardzo wyraznie dla slepego, a tu nic Dzieki za test. Przyda sie
    ...

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów