Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
To akurat są mniej istotne sprawy, ale wg specyfikacji jest jedna różnica nieco ważniejsza, potencjanie mogąca mieć wpływ na efekty zdjęciowe (bokeh):
MK I - 5 listków przysłony
MI II - 7 listków
http://www.canon.com/camera-museum/c...35~45_usm.html
http://www.canon.com/camera-museum/c...~45ii_usm.html
Podobno są jeszcze jakieś wersje "przejsciowe" tzn. MK I - 7 listków, ale aż tak dalece sprawy nie znam.
Tu ostrożnie.
Nie miałem doświadczenia konkretnie z 28-105 ale z jego braciszkiem 24-85, a oba te szkła maja identyczną budowę (podwójny tubus wyjeżdżający przy zmianie ogniskowej):
Załącznik 2149
i w moim 24-85 po trzech latach używania przedni tubus rozklekotał się do tego stopnia, iż bałem się że odpadnie i obiektyw właśnie pojechał na Żytnią.
oj to słabiej... bo mam niezmierzonego pecha w zakupach przez allegro
a nowy jest wart tego kafla? inaczej, czy ten obiektyw jest wart 1000zl, czy jeśli kupować to tylko za mniej??
Oj, tego to już nikt Ci nie powie, bo to zależy tylko od Ciebie.
Mogę powiedzieć tylko tyle, że jest takie stare powiedzenie, iż każda rzecz jest warta tyle, za ile ktoś inny jest skłonny ją kupić.
Kierując sie tą maksymą zerkamy w zakończone na Allegro:
http://www.allegro.pl/search.php?clo...ng=28-105+nowy
i co widzimy?
Ano to, że za 1050zł nikt się na niego do tej pory nie połaszczył; natomiast jedna nówka sztuka sprzedała się ledwo za 730zł dopiero w którymś tam podejściu i po kilku bezskutecznych licytacjach zablokowanych ceną minimalną. Myślę, że wnioski są proste do wyciągnięcia :-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 08-12-2006 o 14:22
no 750 z wysyłką bym dał za nowy już dla samego św.spokoju - pozostaje mi tylko czekać aż ktoś wystawi... a myślałem że sobie pofocę jeszcze przed świętami
bo ten jest niechybnie ustawiony na MF o czym pisał MacGyver...
aha - kiedy canon wypuścił dwójkę?? bo ciekaw jestem ile on może maximum mieć?
Ostatnio edytowane przez makok ; 08-12-2006 o 15:06
Tu masz specyfikacje MKI i MKII
Tak więc dwójkę produkują od roku 2000. Co do zakupów na allego i ceny za jaką warto go kupić to już zależy od Ciebie. Tak jak pisałem wcześniej mój nabyłem za 450 zł ale w komisie, gdzie mogłem go dokładnie pomacać i potestować AF na udostępnionym przez sprzedawcę EOS-ie. Osobiście uważam że 650-700 zł za mało używany MKII warto dać, za MKI to nie więcej niż 550 (oczywiście moim zdaniem).
I jescze jedno: broń Boże nie pomyl go z Canonem 28-105/4.0-5.6![]()
więc byłem macałem tę sigmę (z początku wątku) i jest bardzo słaba do moich zastosowań - głównie AF (szybciej bym chyba nożnym zmienił ostrość)
ale w międzyczasie otrzymałem przeciek, że moja żona chciała się szarpnąć pod choinkę na obiektym ("jakiś tam"), więc wycisnąłem z niej ta kasę i razem mam 1300zł, co zupełnie zburzyło mi koncepcję bo mając większy wybór czytam już od 3 nocy forum i co mam coś wybrane to znajduję jakieś zniechęcające info...
otóż
mając tę kasę od razu myślę tamron 28-75 od cichego - bo akurat mieszkam w poznaniu więc bym sobie przymierzył...
ale potem okazało sie że niektóre moga słabo działać z AFem z 350-tki, który to ma słabą opinię, no i patrząc po allegro trochę mi się zakres przestałl podobać, bo ani to krótkie - trza kita zakładać, ani długie - przydałby się jakiś trzeci a na to narazie nie będę miał kasy
więc myślę sigma 17-70 28-4coś i sprzedaż kita, ale jak zobaczyłem winietowanie na dole to mówię - kit zostaje! ale wtedy po co mi taka sigma... wrrrrrrrrrr
17-85 IS USM by mi pasił, ale nie w tej cenie....
aż znalazłem to tutaj
zakres trochę dłuższy - na moją lekko trzęsącą się rękę ten is cos pomoże - no wiem że ruchu nie zatrzyma i jasny lepszy, ale ja robie w świetle a nie po nocach więc cyba nie tak źle...
co o tym wszystkim myślicie??? bo zaraz przepiję kasę i przynajmniej się wyśpię
zauważyłem poważny problem tych "cholernych 150zł" - kiedy już masz coś wybrane to zawsze dołożenie 150zł pozwala wybrać nieco lepiej, a do tego znowu 150 i trochę lepiej od poprzedniego, ale już znacznie od wcześniejszego i tak jest do 2500zł a potem przerwa i Lki - wrrrrrrrr nie chce czekać
Ostatnio edytowane przez makok ; 18-12-2006 o 14:12
A nie lepiej kita przedłużyć bardziej diametralnie i nabyć jakis obiektyw serii 70-300 np tą sigmę APO MACRO, chodzi po około 900 zł więc zostało by ci jeszcze kasy na 50 1,8 czyli fajna jasna stałkę do portretów. Ja też chciałem przedłużyć sobie kita o tego canona lub tamrona 28-75 ale uznałem, że to trochę bez sensu, bo i tak będzie brakować mi zakresu tele, no i co by pstryjnąć coś poniżej 28 trzeba będzie tachać ze sobą kiepskiego kita. Zdecydowałem się na zakupić tamrona 17-50 a w przyszłości jakieś tele typu 70-300
tak, tylko że to tele nie może być w moim prrrzypadku w tej kolejności... bo głównym obiektami są synek i papużki - ultra-szybkie obiekty raczej w oświetlonych wnętrzach i na spacerach w dzień... o czym pisałem
takie tele to później na pewno
natomiast samo zastąpienie kita czymś równie szerokim za całą kasę jaką mam jest bez sensu, bo on daje rade w zakresie 18-30 do tego co robię...
a stałka by mnie mocno ograniczyła w domu - czyt footzoom a ściany![]()