witam wszystkich na forum,
po lekturze x^3 postów, przetrawieniu multum opinii, obejrzeniu zespołu przykładowych zdjęć dostałem poważnej depresji przy wyborze obiektywu...
mam 350d z kitem... zrobiłem nim już ponad 8GB zdjęć i czas na jakiś nowy obiektyw, jednak wybór przy moim budżecie jest mocno utrudniony... a liczne posty które czytałem, wierzcie mi, tego nie ułatwiają...
mianowicie głównie fotografuję rodzinkę... najczęściej w plenerze, czasami w domu... mam szybkiego 10-miesięcznego szkaba (naprawdę szybkiego) i hodowlę papug (nawet jeszcze szybszych) - to są w zasadzie główne obiekty w kadrze
dotychczas rozważałem zakup następujących szkieł:
1. sigma 18-125 f/3.5-5.6 np. tutaj i sprzedaż kita - dzieki temu za około 800zł poprawię sobie zakres, lub
2. canon 28-105 f/3.5-4.5 usm II np. tutaj ale nie wiem na jakiej cenie może się skończyć - no i to nie jest nowe szkło a kraków mam za daleko do testów - za to tutaj AF jest szybszyi pewniejszy, z tego co pisaliście - ale znowu nie sprzedam kita bo co z dołem...
tego nie jestem pewien - nigdzie nic nie wyczytałem:
tamron 28-105 f/2.8 np. tylko tutaj - ktoś go ma?
a na tamrona 28-75 2.8 mnie nie stać (zbieram na lampe), no i jest trochę za krótki - więc prosze nie piszcie: "kup tam... 28-75..."
jak ktoś ma pomysł lub inne sugestie to proszę pisać...
aha mam niecałego kafla na to - około 850zł i raczej nie leży mi zmiana co parę minut obiektywów (to do fanów stałek) - przynajmniej nie narazie - może jak nie będę musiał gonić za maluchem i mieć oczy dookoła głowy
dzieki pozdrawiam i idę spać (to już druga zarwana noc na forum ;-)