Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: wydłużenie kita... już sam nie wiem

makok
    Guest

Domyślnie wydłużenie kita... już sam nie wiem

witam wszystkich na forum,

po lekturze x^3 postów, przetrawieniu multum opinii, obejrzeniu zespołu przykładowych zdjęć dostałem poważnej depresji przy wyborze obiektywu...

mam 350d z kitem... zrobiłem nim już ponad 8GB zdjęć i czas na jakiś nowy obiektyw, jednak wybór przy moim budżecie jest mocno utrudniony... a liczne posty które czytałem, wierzcie mi, tego nie ułatwiają...

mianowicie głównie fotografuję rodzinkę... najczęściej w plenerze, czasami w domu... mam szybkiego 10-miesięcznego szkaba (naprawdę szybkiego) i hodowlę papug (nawet jeszcze szybszych) - to są w zasadzie główne obiekty w kadrze

dotychczas rozważałem zakup następujących szkieł:
    1. sigma 18-125 f/3.5-5.6 np. tutaj i sprzedaż kita - dzieki temu za około 800zł poprawię sobie zakres, lub
    2. canon 28-105 f/3.5-4.5 usm II np. tutaj ale nie wiem na jakiej cenie może się skończyć - no i to nie jest nowe szkło a kraków mam za daleko do testów - za to tutaj AF jest szybszyi pewniejszy, z tego co pisaliście - ale znowu nie sprzedam kita bo co z dołem...

tego nie jestem pewien - nigdzie nic nie wyczytałem:
    tamron 28-105 f/2.8 np. tylko tutaj - ktoś go ma?

a na tamrona 28-75 2.8 mnie nie stać (zbieram na lampe), no i jest trochę za krótki - więc prosze nie piszcie: "kup tam... 28-75..."

jak ktoś ma pomysł lub inne sugestie to proszę pisać...
    aha mam niecałego kafla na to - około 850zł i raczej nie leży mi zmiana co parę minut obiektywów (to do fanów stałek) - przynajmniej nie narazie - może jak nie będę musiał gonić za maluchem i mieć oczy dookoła głowy
    dzieki pozdrawiam i idę spać (to już druga zarwana noc na forum ;-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makok Zobacz posta
    wydłużenie kita...
    mam na to około 850zł i raczej nie leży mi zmiana co parę minut obiektywów
    kup sobie Sigmę 70-300 APO DG.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

2. canon 28-105 f/3.5-4.5 usm II np. tutaj ale nie wiem na jakiej cenie może się skończyć - no i to nie jest nowe szkło a kraków mam za daleko do testów - za to tutaj AF jest szybszyi pewniejszy, z tego co pisaliście - ale znowu nie sprzedam kita bo co z dołem...
    Te Canony można kupić (opcja "Kup teraz") od 633zł, więc jeśli byś się na takowego decydował, to jeszcze ci zostanie kilka złotych.

tego nie jestem pewien - nigdzie nic nie wyczytałem:
    tamron 28-105 f/2.8 np. tylko tutaj - ktoś go ma?
    Nie miałem w ręku tego modelu, ale po moich doświadczeniach z "analogowymi" Tamronami (nie-Di) to odradzam. Mam 28-200/3.8-5.6 LD IF (ale właśnie bez Di) - obiektyw wykazuje duże aberacje chromatyczne na matrycy. Z kliszą działa za to wyśmienicie. No i jeszcze kiepski AF, a to w foceniu "szybkich obiektów" na pewno nie pomaga.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dotychczas rozważałem zakup następujących szkieł:
    1. sigma 18-125 f/3.5-5.6
    Odradzam ten obiektyw, miałem go i poza zakresem ogniskowych raczej nic mnie w nim nie zadowalało. Optycznie na początku i koncu zakresu nie zbliża się nawet do kita, także może lepiej inny obiektyw powyżej 55mm np. wspomniana już Sigma 70-300mm która jest zecydowanie lepsza nawet przy 300mm.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

makok
    Guest

Domyślnie

a czym się różni w przypadku tego canona model 28-105 USM od tego nowego USM II poza tym że dział marketingu musi przecież też zarabiać?? są jakieś różnice?

70-300 to na razie trochę za daleko przesunięty zakres... miałem jeszcze z pół roku temu jeszcze 90-300 canona ale sprzedałem, bo był praktycznie nie używany... może jak się przekonam do natury, ale póki co moje obiekty są bliżej.
    Ostatnio edytowane przez makok ; 08-12-2006 o 10:31

makok
    Guest

Domyślnie

a co sądzicie o tej sigmie 28-105 f/2.8-4? czytałem że jest jakiś błąd z softem =< #3 z 300d ale czy z moją350-tką będzie grało?
    idę go dzisiaj oglądać w poznanu o 16:00 i może będę w stanie ugrać do 400pln - tylko czy w tej cenie warto? zostało by mi na jakiś inny trochę grosza...

co wy na to?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Te Canony można kupić (opcja "Kup teraz") od 633zł, więc jeśli byś się na takowego decydował, to jeszcze ci zostanie kilka złotych.
    Za te pieniądze to raczej wersja Mk I, co nie zmienia faktu że to przyzwoite amatorskie szkło
    Cytat Zamieszczone przez makok
    a czym się różni w przypadku tego canona model 28-105 USM od tego nowego USM II poza tym że dział marketingu musi przecież też zarabiać?? są jakieś różnice?
    Różni się nieco wyglądem obudowy no i tym że jest nowszy. Niemniej jeśli chcesz wydać jak najmniej to polecam to szkło (i nie przejmuj się że jest używane, do dość solidnie wykonany obiektyw, który po dwóch latach użytkowania nie telepie się na wszystkie strony, tak jak KIT). Myślę że do Twoich zastosowań będzie akurat, bo to na cyfrze z cropem akurat fajny zakres do focenia ludzi. No i AF jest rzeczywiście szybki, wyraźnie szybszy od KIT-a 18-55. Dla Twojej informacji ja za swój, MK I, zapłaciłem 450 zł (w cenie była oryginalna osłona przeciwsłoneczna)
    Cytat Zamieszczone przez makok
    a co sądzicie o tej sigmie 28-105 f/2.8-4? czytałem że jest jakiś błąd z softem =< #3 z 300d ale czy z moją350-tką będzie grało?
    Jeśli nie współpracuje z 300d to na 99,9 % nie będzie współpracował też z 350D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

makok
    Guest

Domyślnie

hmmm doczytałem, że koleś pstryka nią na 20d, więc może już jest po wymianie chipa - zobaczymy o po południu z moim body - te 600m się przejdę

chyba jednak ten canon wygra... na allegro jest kilka, więc zobaczymy do ilu będą dochodzić...
    usm widzę że do 500pln, chyba że w kup teraz
    a usm II tak do 650-700, chyba że w kup teraz i nie nowy to 800...

muszę to przetrawić

makok
    Guest

Domyślnie

ostatnia wątpliwość...
    czy canon 28-105 f/3.5-4.5 usm oraz usm II kręcą mordką??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

hmmm doczytałem, że koleś pstryka nią na 20d, więc może już jest po wymianie chipa - zobaczymy o po południu z moim body - te 600m się przejdę
    To jest najlepszy pomysł, pamiętaj tylko żeby sprawdzić go na różnych przysłonach i ogniskowych, bo z Sigmami na cyfrze różne cuda się dzieją. I obejrzyj dokładnie zdjęcia (choćby w powiększeniu na wyświetlaczu) bo tańsze modele Sigmy bywają denerwująco mydlane, zwłaszcza przy większym otworze przysłony (nie twierdze że akurat ten, bo go nie znam, ale sprawdzić warto).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów