Mam pytanko - na ile wydruków A4 full color takie zestawy starczają i jaki jest koszt wydruku na orginałach a jaki na zamiennikach? Pytam bo zastanawiam się nad zakupem drukarki tylko do zdjęć.. i na jakim papierze drukujecie?
Mam pytanko - na ile wydruków A4 full color takie zestawy starczają i jaki jest koszt wydruku na orginałach a jaki na zamiennikach? Pytam bo zastanawiam się nad zakupem drukarki tylko do zdjęć.. i na jakim papierze drukujecie?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Podpinając się pod wątek, mam pytanie. Czy ktoś z Was ma lub widział jakiej jakości wydruki produkuje Canon PIXMA MP610?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Canon Pixma IP 4000, dwa lata na zmiennikach (nie licząc pierwszych oryginałów w komplecie z drukarką). Od 2-ch tygodni bujam się z czarnym kolorem - dysza zatkana i go nie drukuje. Kupie jeszcze płyn do czyszczenia głowic i jesli nie poskutuje 3 stówki w plecy - kupuję IP 4500 i zerro zamienników (nawet Aktive Jet, których do tej pory używałem). Zerro zamienników - jeśli z nową będzie to samo będę umiał "poszukać" producenta...
Nie używam zamienników i drukując naprawdę dużo przez 3 lata zero problemów. Czy można używać zamienników? To pytanie z gatunku "czy można żyć bez Coca Coli?". Odpowiedź: "można, ale po co?"
Wszyscy mieli problemy z mniej lub bardziej wiernym oddawaniem barw? Chyba tak. Jedyne lekarstwo to oprofilowanie zestawu "tusz-papier-drukarka". Zmiana któregokolwiek elementu i cały proces kalibracji trzeba przerabiać od nowa. Pytanie na ile stabilne i powtarzalne są tusze-zamienniki. Odpowiedź jest prosta - nie są stabilne i powtarzalne. Na dobrą sprawę każdy zakup nowej partii tuszu-zamiennika wymaga profilowania a to się staje cokolwiek bez sensu.
Papier. Używałem długo, długo Ilforda. Ostatnio "odkryłem" PermaJet. REWELACJA. Niby-biały Ilford wygląda na żółty (i to mocno) jak położyć obok PermaJet Oyster. Papiery Textured Art Silk, Portrait, Parchment, Museum o gramaturach rzędu 300gsm są rewelacyjne do zdjęć wieszanych na ścianie. Ilford był dla mnie mercedesem w porównaniu z EMTECami, Kodakami czy Tetenalami (poziom fiata 126P). PermaJet to Rolls-Royce. Pytanie czy ktoś malowałby Rollsa farbami no-name?
Profilowanie kosztuje. Nie tylko sama usługa ale również papier i tusz - trzeba wydrukować minimum dwie strony formatu A4 a zwykle dodatkowe dwie, trzy żeby określić jakie są poprawne ustawienia drukarki. Oszczędzając na tuszu wydamy więcej na profilowanie i ewentualną wymianę głowic. Zamienniki mają sens chyba tylko w przypadku systemów ciągłego zasilania tuszem i ogromnej ilości wydruków.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Witam,
do zeszłego roku przez okres jakiś 4 lat miałem Canona i550.
Poza pierwszymi tuszami używalem tylko zamienników.
Przez ten okres nie wymieniłem głowicy, chociaż pod koniec
użytkowania w trybie szybkim trukowała lekko paskowato (druk poprawiała
zmiana na tryb normalny).
Coś mnie pokusiło i zamówiłem tusze w duzych pojemnikach i .....
po miesiącu klapa. Drukarka przestała drukowac.
Teraz używam ip4300 tylko na oryginalnych
pozdrawiam
___
Canon