Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Pytanie do posiadaczy C 400D

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Pytanie do posiadaczy C 400D

1. Czy przy ustawieniu ISO AUTO można ustalić maksymalny czas migawki, który będzie nieprzekraczalny, a skutkiem będzie podniesienie ISO??

2. Czy ISO manualnie można zmieniać ze skokiem co 1EV, czy co 1/3EV??

3. Czy przy ISO AUTO zmiana czułosci następuje ze skokiem co 1ev, czy co 1/3ev??

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza?? Czy ergonomia jest OK??

Pytam, bo zastanawiam się na zamiana N na C.

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza?? Czy ergonomia jest OK??

Odpowiem na te pytanie - mnie nie przeszkadza, gdyż na głównym widac wszystko.Dla porównania miałem (jeszcze mam) analog Canona 300 - gdzie wyświetlacz jest na górze.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

1. - NIE
    2. co 1 EV (tylko 100,200,400,800,1600)
    3. co 1 EV
    4. jak dla mnie OK, chwila przyzwyczajenia i jest OK (jest tylni ale jest na nim WSZYSTKO!!!)
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

rtg
    Guest

Domyślnie

Ten jeden wyświetlacz jest w zupełności wystarczający,duży,czytelny...krótko:jest gites

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

1. Czy przy ustawieniu ISO AUTO można ustalić maksymalny czas migawki, który będzie nieprzekraczalny, a skutkiem będzie podniesienie ISO??
    3. Czy przy ISO AUTO zmiana czułosci następuje ze skokiem co 1ev, czy co 1/3ev??
    Auto ISO u Canona to zupełnie nie to co znasz z Nikona.
    Właściwie nie istnieje u nas cos takiego jak Auto ISO, aparat w żadnym przypadku nie podbije czułości (nie mówiąć o ustaleniu czasu migawki), a całe to "Auto ISO" wymieniane w specyfikacjach polega tylko na tym, że poszczególne NIEZMIENNE wartosci ISO są przypisane do danych trybów "idiotycznych" tzn. np. ISO400 do "sportu", ISO 100 do "krajobrazu" itd...

2. Czy ISO manualnie można zmieniać ze skokiem co 1EV, czy co 1/3EV??
    1EV

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza??
    Mam 300D, nie ma wprawdzie górnego wyświetlacza, ale ma rozdzielone monokrystaliczny dla parametrów i kolorowy do podglądu zdjęć i menu. Z tym idzie żyć.
    Ale blado widzę 400D z jego zintegrowanym LCD przy pracy na słońcu.

Czy ergonomia jest OK??
    Ergonomia jest taka, że po doświadczeniach organoleptycznych kupiłem 300D mając środki na 350D.
    A pod względem ergonomii 350D=400D

To zwróć jeszcze uwagę, że oprócz braku AutoISO Canony nie sterują bezprzewodowo systemowymi lampami, nie wyświetlają linii siatki w wizjerze, a taka Sigma jak Twoja w połączeniu z Canonem ma nieprzewidywalny AF.
    Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie obiektyw, a zmienił D50 na D80.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 07-12-2006 o 16:06
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Auto ISO u Canona to zupełnie nie to co znasz z Nikona.
    Właściwie nie istnieje u nas cos takiego jak Auto ISO, aparat w żadnym przypadku nie podbije czułości (nie mówiąć o ustaleniu czasu migawki), a całe to "Auto ISO" wymieniane w specyfikacjach polega tylko na tym, że poszczególne NIEZMIENNE wartosci ISO są przypisane do danych trybów "idiotycznych" tzn. np. ISO400 do "sportu", ISO 100 do "krajobrazu" itd...

1EV

Nie wiem, mam 300D.
    Ale blado to widzę przy pracy na słońcu.

Ergonomia jest taka, że po doświadczeniach organoleptycznych kupiłem 300D mając środki na 350D.
    A pod względem ergonomii 350D=400D

To zwróć jeszcze uwagę, że oprócz braku AutoISO Canony nie sterują bezprzewodowo systemowymi lampami, nie wyświetlają linii siatki w wizjerze, a taka Sigma jak Twoja w połączeniu z Canonem ma nieprzewidywalny AF.
    Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie obiektyw, a zmienił D50 na D80.
    Niestety, wszystko ma wady i zalety. ISO Auto w Nikonie to fajna funkcja. Z moim obiektywem ustawiłem najdłuższy czas 1/125 i mam gwarancję że nie poruszę. W dodatku pomimo, że czułość manualnie ustawia się w D50 co 1EV to automat ustawia co 1/3ev, całkiem jest to przydatne. Dopiero gdy automat dojdzie do ISO1600, pozwala na dłuższy czas migawki. Bardzo mi się to podoba. 400D ma natomiast podgląd głębii ostrości i podnoszone lustro, tego mi bardzo brakuje. Nie ma aparatu idealnego Świństwem ze strony firmy Canon jest brak spota, to poprostu nieeleganckie zagranie marketingowe. Wygląda na to, że będę dalej posiadaczem D50, a pod koniec jego żywota może pojawi się coś bardziej zbliżonego do ideału.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Świństwem ze strony firmy Canon jest brak spota, to poprostu nieeleganckie zagranie marketingowe.
    Ty sobie nawet nie wyobrażasz ile takich paskunych zagrań jest u Canona
    No ale dzięki temu ta firma ma się tak dobrze.

Wygląda na to, że będę dalej posiadaczem D50, a pod koniec jego żywota może pojawi się coś bardziej zbliżonego do ideału.
    A co Ci nie pasuje w D80?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Mam 300D, nie ma wprawdzie górnego wyświetlacza, ale ma rozdzielone monokrystaliczny dla parametrów i kolorowy do podglądu zdjęć i menu. Z tym idzie żyć.
    Ale blado widzę 400D z jego zintegrowanym LCD przy pracy na słońcu.
    Ja mam 400D i wcale nie powiem ,że się źle pracuje przy słońcu. Nie mam żadnych problemów z odczytaniem parametrów na LCD.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

A co Ci nie pasuje w D80?
    W sumie D80 mi pasuje. Jest na moją kieszeń, to solidny aparat. Nie wiem tylko czy matryca w D80 jest jest lepsza niz w D50, poza aspektem rozdzielczości oczywiście. Tu raczej Nikon kroku do przodu nie zrobił. Najgorsze jest jednak to, że bagnet Nikona jest kompletnie nieprzyszłościowy. Nazbieram szkieł, a przesiadka na FF nie będzie już mozliwa.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

4 praca na jednym wyświetlaczu jest Ok
    ergonomia - jak zbyt mały to dokręcasz gripa i wtedy leży lepiej niż D80

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów