Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Sprzedaż/udostępnianie zdjęć

Mieszany widok

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie Sprzedaż/udostępnianie zdjęć

Witam Was wszystkich !!!

Ostatnio otrzymałem propozycję by moje zdjęcia (amatorskie) znalazły się w wkrótce opublikowanej książce mojej gminy. Domyślam się, że nakład tej książki nie będzie powalający.

Mam pytanie czy za udostępnienie tych fotografi powiniennem coś zarządać? Może należałoby to potraktować jako rodzaj dobrej reklamy. Zaznaczam ze jestem amatorem dlatego niezręcznie byłoby wołać jakiś pieniędzy. Z drugiej strony mimo wszystko to wykorzystana zostanie moja praca. Inwestycja w nie tani sprzęt fotograficzny nie była po to by teraz charytatywnie udostępniać zdjęcia.

Czy ktos już też miał podobną sytuację ?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeśli Ci nie zależy specjalnie, a i książka nie będzie służyć do zarabiania tylko promocji gminy, to ja bym dał za darmo tylko zagwarantowałbym sobie podpisanie każdej fotki..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Jeśli Ci nie zależy specjalnie, a i książka nie będzie służyć do zarabiania tylko promocji gminy, to ja bym dał za darmo

Pomysł jak najbardziej godny polecenia

tylko sie nie zdziw za jakiś czas jeśli ci wpadnie do glowy żeby "coś zarobić na fotkach" że otrzymanie "dziękuje" i podpisu pod zdjęciami będzie maksymalną stawką

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dlaczego? napisałem "Jeśli Ci nie zależy specjalnie, a i książka nie będzie służyć do zarabiania tylko promocji gminy, to ja bym dał za darmo" więc jeśli zależy to nie za darmo ;-) , a skoro kolega pyta "czy za udostępnienie tych fotografi powiniennem coś zarządać? Może należałoby to potraktować jako rodzaj dobrej reklamy" to znaczy że nie wie. Poza tym taka publikacja to zawsze potem jakiś argument że moje zdjęcia były w .... i jeśli coś tam się spodoba to można spróbować już się wkręcić "do gminy" żeby robić za pieniądze np. na jakiś uroczystościach.. Skoro ktoś zapytał to znaczy że zdjęcia są ok, ale wg mnie wszystko zależy od tego co to za publikacja..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

1 dziś jemu nie zależy jutro takich którym nie zależy będzie 100
    2 Jeśli to reklama to moze zaproponować im dopłate ?- w końcu za reklame się płci
    3 Można spróbować się wkrecić do gminy a jakże pod warunkiem że za drzwiami nie bedzie z pieciu "którym nie zalezy"

Ot takie moje dywagacje

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Czasami ludzie pytają o zdjęcia mówiąc, że to mnie nic nie kosztuje bo mam aparat cyfrowy i nie muszę wydawać kasy na klisze itp.
    Odpowiedź jest prosta – skoro to nic nie kosztuje to zróbcie je sobie sami

A co do głównego tematu – sam musisz odpowiedzieć sobie na zadane pytanie
    Piszesz że jesteś AMATOREM a co to według ciebie znaczy, że nie zarabiasz na zdjęciach
    (to znaczy że nie należy ci się wynagrodzenie za prace) dużo zdolnych ludzi robi leprze zdjęcia niż ci co nazywają siebie PROFESONALISTAMI bo fotografują np. wesela (zarabiając na tym) a na ich zdjęcia nie da się patrzeć
    Tak jak napisałem wcześniej SAM zadecyduj tylko nie miej pretensji później do siebie jak będziesz chciał za foty wziąć „parę groszy” a usłyszysz „ależ proszę pana………”
    Czarna skrzynka firmy C

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Ostatnio otrzymałem propozycję by moje zdjęcia (amatorskie) znalazły się w wkrótce opublikowanej książce mojej gminy. Domyślam się, że nakład tej książki nie będzie powalający.
    Nie patrz na nakład

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Mam pytanie czy za udostępnienie tych fotografi powiniennem coś zarządać? Może należałoby to potraktować jako rodzaj dobrej reklamy. Zaznaczam ze jestem amatorem dlatego niezręcznie byłoby wołać jakiś pieniędzy. Z drugiej strony mimo wszystko to wykorzystana zostanie moja praca. Inwestycja w nie tani sprzęt fotograficzny nie była po to by teraz charytatywnie udostępniać zdjęcia.
    Policz sobie cokolwiek - symbolicznie nawet - cel jest szczytny, ale tu idzie o nie uczenie ludzi że zdjęcia są za darmo. Jeżeli to monografia miasta to zażycz sobie więcej niż jeden egz. autorski. itp ale nie za free! Inaczej psujesz rynek i obniżasz oczekiwania
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Policz sobie cokolwiek - symbolicznie nawet - cel jest szczytny, ale tu idzie o nie uczenie ludzi że zdjęcia są za darmo. Jeżeli to monografia miasta to zażycz sobie więcej niż jeden egz. autorski. itp ale nie za free! Inaczej psujesz rynek i obniżasz oczekiwania
    Jaki cel taki cel wsumie od tego jest cennik (Driver kiedyś podesłał mi linka, ale go zgubiłem)

Zgadzam się z tobą w kwesti uczenia ludzi, że zdjęcia są za darmo.... to złe podejście !!!
    Czarna skrzynka firmy C

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy ta książka będzie rozdawana za darmo?
    Czy drukarnia wydrukuje ją za darmo?
    Grafik DTP złamie ją za darmo?

Jak odpowiedź jest 3xTAK to możesz im te zdjęcia dać za darmo...

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Inwestycja w nie tani sprzęt fotograficzny nie była po to by teraz charytatywnie udostępniać zdjęcia.

Tego się trzymaj. Jak wszyscy zaczną udostępniać swoje foty za darmo, to się okaże, że nie da rady na nich nic zarobić, bo zawsze ktoś może zrobić za free. Niektórzy myślą, że zrobienie foty sprowadza się tylko do naciśnięcia spustu migawki, a jakość zależy tylko od posiadanego sprzętu.
    Jak chcesz być doceniony przez kogoś innego, to przede wszystkim Ty ceń siebie i swoją pracę.

Pozdrawiam - Artur

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów