Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Sprzedaż/udostępnianie zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    w takiej sytuacji o jakiej piszesz jeśli np napisałbys maila do redakcji że może tym razej jakaś delegacja na hotel, zarcie itp to prawdopodobnie to byłby ostatni mail jaki do nich wysłałes
    No i bez łaski - z tym, że mail byłby przedostatni, bo (jesli rzeczywiście poprosiłbym o sfinansowanie wyjazdu) po dwóch tygodniach napisałbym jeszcze "nie to nie, spadajcie na drzewo" ;-) a po powrocie jeszcze wysłał linka do galerii z adnotacją, że wszelkie fotek używanie surowo wzbronione

Cytat Zamieszczone przez Driver
    I dochodzimi do pewnej konkluzji. Będzie krótka. Oto ona - Tyklo idiota płaciłby za coś co moze miec za darmo w podobnym standardzie i jakośći
    Otóż to Podpisuję się rękami i nogami i dodam od siebie: "a jeśli chcesz, żeby jednak ci nie-idioci Ci płacili tyle ile chcesz - to po prostu rób to, co robisz lepiej niż ci 'amatorzy z 350D'". Choćby takie głupie śluby - wszyscy marudzą, że teraz wszędzie są usługi "kamera+foto za pińćset", a mimo to oskarkowy kiedyś narzekał, że musi odmawiać klientom, bo terminów brak ;-)

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    po dwóch tygodniach napisałbym jeszcze "nie to nie, spadajcie na drzewo" ;-)

o, to dobre. na pewno by na to zasłużyli

a mimo to oskarkowy kiedyś narzekał, że musi odmawiać klientom, bo terminów brak
    no jak w każdej dziedzinie są wyjątki które udowadniają ze jednak warto.

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

W sumie po doczytaniu do tego momentu to zmieniłem zdanie
    jeżeli chłopak chce dać foty za darmo to niech da, on je zrobił i on sobie o tym zdecyduje,
    a najwięcej to oburzają się chyba ci, którym wydaje się że są „profi” i ktoś inny jak
    rozdaje swoje zdjęcia za darmo to psuje im rynek… gówno prawda !!!

Do wszystkich zniesmaczonych- jeżeli jesteś „profi” to nie obchodzą cię takie sprawy
    bo kasy na fotach zarabiasz tyle że masz to w D…..

tdrul – powodzenia !!!
    Czarna skrzynka firmy C

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mnie chodzi o nawyk płacenia za foty, bo uciera się taki, że zawsze znajdzie się ktoś, który zrobi to za free albo za przysłowiowe grosze. Jakoś nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby np. murarzowi proponować wykonanie pracy za darmo.
    Wg mnie Kolega powinien dostać jakąś kaskę, tym bardziej, że jak się okazało musi jechać przyfocić rzekę, bo jej jeszcze nie ma. Wypowiedziałem tylko swoje zdanie, a jak zrobi tdrul, to jego sprawa.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ja widzę że niektórzy z mlekiem matki wyssali zasady socjalistycznej gospodarki rynkowej - ceny podawane w takich cennikach jak ten SPAFu to tylko pobożne życzenia - oczywiście że fajnie było by zarabiać sporo kasy na fotkach ale spotkałem kilku Profesjonalistów w swoim życiu i żaden nie narzekał na konkurencję czy na niskie zarobki - ale to byli ludzie z nazwiskami - najwięcej natomiast nasłuchałem się żali od domorosłych profesjonalistów którym wydawało sięże ich zdjęcia są wyjątkowe. Prawda jest taka że poziom tych ich zdjęć wcale nie odbiega mocno od zdolnych młodych amatorów - różnica polega na tym że ci młodzi amatorzy często robią to z sercem a ci pseudo profesjonaliści są już umęczeni i zrobienie dla nich zdjęcia to szczyt wysiłku a opowieści o tym jak to trudno zrobić zajmują im więcej czasu niż samo robienie fotek.
    Prawda jest też taka że fotoreporterką zajmuje się mnóstwo ludzi i aby zostać docenionym czy zauważonym to trzeba się z tego tłumu czymś wyróżnić a akurat wysokie mniemanie o sobie i związane z tym ceny usług nie są tymi wyróżnikami które pomogą w znalezieniu pracy.
    Nie piszcie więc koledzy, że tacy co robią fotki za darmo psują wam rynek bo nie idzie zarobić na fotkach - jak robiłem zdjęcia ślubne obok mnie zawsze stało dwóch albo trzech pstrykaczy - kiedyś nawet był taki co pstrykał eosem 1 a nie zdarzyło mi się żeby młodzi nie odebrali zdjęć i za nie nie zapłacili bo mimo wszystko sam aparat to nie wszystko - sam fotografowaniem na ślubach zająłem się na prośbę klientów - zaczynałem od robienia zdjęć za darmo dla przyjaciół potem przyjaciele tych przyjaciół już mi za nie płacili a im więcej klientów było tym mogłem sobie życzyć wyższej ceny - ale gdybym na samym początku wywiesił ogłoszenie że robię zdjęcia i chcę za nie tyle co inni lepsi odemnie to stał bym sobie z aparatem i kapeluszem i zbierał drobne na deptaku - naprawdę dziwi mnie podejście ludzi że trzeba się cenić i za pierwsze fotki żądać zapłaty wg cennika SPAFu - chyba że w ten sposób chcecie pozzbyć sięmłodej zdolnej konkurencji - Powtarzam jeśli jesteście dobrzy w tym co robicie to nie macie się co bać o zarobek - jeśli jesteście natomiast amatorami i pstrykacie od czasu do czasu to nie oczekujcie że z tego wyżyjecie - fotografia to taki sam towar jak każdy inny i można go sprzedać na tysiąc sposobów (no może z tym tysiącem przesadziłem) a praca non profit dla instytucji z jakąś renomą to też marketing bo dla fotografa oprócz wypromowania swoich zdjęć ważne jest też wypromowanie swojego nazwiska.
    to tyle tytułem wstępu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Hmmmm, a nie chciałbyś się troche "wypromować" pracując u mnie w firmnie za frajer tak choc ze dwa mieszki ? Może ci się to przyda w przyszłości ?
    Trochę się spóźniam z odpowiedzią, ale...
    Sytuacja wyglądała tak, że nigdy wcześniej nie robiłem nic na zlecenie. Miałem brać kasę niewiedząc nawet czy mi to jakoś wyjdzie ? Zdjęcia się spodobały, dali je na tylnią okładkę 8) . Potem zrobiłem jeszcze jeden. Przestałem się do nich odzywać i czekałem na reakcję. Poprosili o kolejny więc ja poprosiłem o $$$ na zwrot kosztów kliszy i skanów. Wtedy zamilkli. Można to porównać do tego o czym pisałeś :
    bardzo miło się współpracowało, ale od jutra moze pan nie przychodzić bo na pana stanowisko mamy "murzyna" który wykona 125 % pana pracy za 50 % pana pensji
    Gdybym za pierwszym razem prosił o pieniądze to pewnie od razu znaleźli by sobie "murzyna" a tak przynajmniej zaskoczyłem znajomych
    No i od teraz już nie jestem free

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ja jakiś czas temu zrobiłem dwa fotoreportaże dla lokalnej gazety i właściwie jedyne co dostałem to podpisy. O pieniądze nie prosiłem ze względu, że jest to darmowa gazeta.
    co z tego ze darmowa
    ale sa w niej reklamy
    i z tego ta gazeta sie utrzymuje...
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Domyślnie

No jak to co? Jesli o mnie chodzi - to będę (raczej chyba "bym" ;-)) dalej na te airshowy jeździł tyle że za redakcyjną kasę i z jeszcze wieksza frajdą z robienia fotek bez ograniczeń
    i z redakcyjnym sprzętem
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    co z tego ze darmowa
    ale sa w niej reklamy
    i z tego ta gazeta sie utrzymuje...
    Dobra dobra, jestem głupi. Obiecuję poprawę i już nie będę psuł rynku :-D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto