Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Sprzedaż/udostępnianie zdjęć

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Wszyscy macie racje, z drugiej strony troche niezręcznie bedzie mi wyciągnąć ręke po pieniądze. A poza tym robie to pierwszy raz i kompletnie nie orientuje się o jakie sumy chodzi. To znaczy ja bym wiedział o ile poprosić ale dla ludzi z poza kręgu wtajemniczonych - fotografujących może to być coś dziwnego.

Domyślnie

Tu nie ma żadnej niezręczności. Jest towar, to i jest za niego jakaś cena - choć tą ceną może być np. podpis pod zdjęciami lub pisemne referencje od gminy, albo np. jakiś "dar" w naturze: zaproszenie na uroczystą sesję rady gminy albo uścisk ręki wójta/burmistrza , może też jakiś wpis do księgi pamiątkowej.
    Ale lepiej chyba poprosić o umieszczenie podpisanych fotek na stronie internetowej gminy - teraz praktycznie wszystkie gminy takie strony mają.
    Coś na pewno sam wymyślisz, ale radzę nic za "darmo" w sensie filozoficznym nie materialnym. Zawsze to jakieś moralne podziękowanie za Twój trud i dobrą wolę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Wszyscy macie racje, z drugiej strony troche niezręcznie bedzie mi wyciągnąć ręke po pieniądze. A poza tym robie to pierwszy raz i kompletnie nie orientuje się o jakie sumy chodzi. To znaczy ja bym wiedział o ile poprosić ale dla ludzi z poza kręgu wtajemniczonych - fotografujących może to być coś dziwnego.
    Masz kaca moralnego myśląc o wynagrodzeniu za swoją pracę? Gratulki! W sumie takie podejście w klasztorze sprawdza się doskonale

A na poważnie: weź na przykład 50zł. Jak się z tym, prześpisz tak z miesiąc to będziesz wiedział czy to dużo czy mało. Gmina nie zbiednieje - znam te sprawy z autopsji a ty nie staniesz się łosiem dającym kiepski przykład włodarzom. Jeżeli to do ciebie nie przemawia to pomyśl ile zarabiają władze gminy a ile przeciętny jej mieszkaniec. Dlaczego masz robić im prezenty? jak nie chcesz pieniędzy dla siebie mimo ze ci się należą to i tak je weź - wpłacisz na konto jakiejś organizacji charytatywnej albo dasz na tacę - bo władze tego za ciebie na pewno nie zrobią

Chłopie ceń się i szanuj proporcjonalnie do swej wiedzy i umiejętności albo ulice zamiataj Poza tym proponując coś zupełnie za darmo utrudniasz życie tym którzy chcą na fotografowaniu zarobić tych kilka złotych na chleb i szkła.
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 07-12-2006 o 19:43
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

vpGregP
    Guest

Domyślnie

Odpowiedz jest prosta:

Tu nie ma znaczenia czy jestes amatorem czy nie. Najwyrazniej zrobiles kawal dobrej roboty, jesli mozna tak powiedziec o fotografowaniu...
    Innymi slowy: zrobiles zdjecia, ktore komus sie podobaja, ktore ktos chce wykorzystac. A jesli tak, to musi za to zaplacic. I tutaj nie ma sie co lamac. Jesli ktos liczy na te zdjecia za darmo, to niech sobie sam zrobi. Jak przyjdzie mu wywalic kilka tysiaczkow na aparat a moze rowniez na obiektyw i zrobi cos na co sie nie bedzie dalo patrzec to zrozumie ile czasem kosztuje zrobienie dobrego zdjecia... i nie mowie teraz o pieniadzach...

A tutaj cos na poparcie tego co napisalem powyzej:
    http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

Jesli masz watpliwosci co do tego ile zaproponowac to poczytaj tabele minimalnych wynagrodzen (link powyzej).
    I zeby nie palilo Cie sumienie zwroc uwage na to co tam pisze, cytuje:
    Tabele dotyczą wszystkich utworów fotograficznych. Utwór fotograficzny został wyszczególniony w ust. 2 art. 1 Ustawy
    o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Tabele stawek minimalnych stosuje się do utworów fotograficznych
    będących przedmiotem prawa autorskiego, czyli zarówno do utworów zawodowych fotografów jak i amatorów,
    niezależnie od tego czy są członkami Związku Polskich Artystów Fotografików (lub innych związków twórczych)
    czy nie są.
    Wiec nie ma znaczenia czy jestes amatorem czy "profesorem"

Pozdrawiam i gratuluje

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

troche niezręcznie bedzie mi wyciągnąć ręke po pieniądze.

weż z 10 szt książki którą wydrukują. Z czego jedna powiedzmy z podziękowaniami na 1 stronie od burmistrza.
    9 rozdasz znajomym a tą z wpisem zostawisz dla siebie.

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

sprzedam książki ;]

Domyślnie

sprzedam książki ;]
    tez wyjście

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Kurde... pitolenie tdrul, jeśli "czujesz" że chciałbyś za te zdjęcia $$$, to śmiało, nie przejmuj się skrupułami ani cennikami "ahtystycznych" organizacji. Sam powinieneś wiedzieć najlepiej na ile wyceniasz swoją pracę. Jeśli ta "wycena" wydaje się do przyjęcia przez kupca - to problem z głowy. Jeśli nie - zapomnij o sprawie, bo będziesz sobie potem wypominał.

I last but not least, jeśli czujesz że najchętniej dałbyś im te fotki za uścisk ręki prezesa - to również w porządku (i witaj w klubie bo ja też tak robię :-D). A komu się nie podoba... to niech robi lepsze, "zawodowe" zdjęcia, bo przecież tacy amatorzy jak my nie są chyba konkurencją dla prawdziwych profesjonalistów, hemm? :-P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja jakiś czas temu zrobiłem dwa fotoreportaże dla lokalnej gazety i właściwie jedyne co dostałem to podpisy. O pieniądze nie prosiłem ze względu, że jest to darmowa gazeta. Potem mnie prosili o jeszcze jakiś, ale odpisałem że już nie mogę tak charytatywnie i zamilkli Wniosek taki, że lepiej popstrykać za darmo i się trochę wypromować. To się może przydać w przyszłości.

Domyślnie

Muflon powiem ci że .... chrandolisz. Tzn w tej wypowiedzi nr 2 po akapicie.
    Pewnie tam gdzie mieszkasz cię to nie spotka ale naprawde chciałbym wiedzieć jakbyś się czuł gdybys któregoś dnia usłyszał od szefa: "Panie Arku ( mysle że dobrze pamiętam imię ) bardzo miło się współpracowało, ale od jutra moze pan nie przychodzić bo na pana stanowisko mamy "murzyna" który wykona 125 % pana pracy za 50 % pana pensji"

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów