Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Co to jest odległość hiperfokalna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buzka32 Zobacz posta
    Czyli to jest zależne tylko od przysłony a niezależne od ogniskowej obiektywu?
    Zielone cyferki odpowiadaja odległości w metrach -+ od punktu w którym złapaliśmy ostrość?
    Powiedzcie mi patrząc na te oznaczenia na tym obiektywie czy jest sens robic portret przy przysłonie 2 czy nie bedzie zbyt mała głębia ostrości? Pytam bo robie fotki mojemu dziecku bez lampy. Znajomy lekarz powiedział żeby do 3 roku życia unikac robienia zdjęć z flashem ze wzgledu na kształtowanie sie siatkówki.
    Mam nadzieję, że ten przykład pozwoli Ci lepiej zrozumieć zależność pomiędzy głębią ostrości a ustawioną przysłoną i odległością punktu ustawienia ostrości:
    http://www.canon.com/camera-museum/c...50_18_dof.html

To Canon Ef 50/1,8. I tak np. dla odległości 0,8 m i przysłony 2 (to warunki, w jakich mógłbyś chcieć fotografować dzieciaka) - zakres głębi ostrości rozciąga się pomiędzy 79 cm a 81 cm, wynosi zatem 2 cm! Dla tej samej odległości, ale przysłony 11, zakres głębi ostrości to już 15 cm.

buzka32
    Guest

Domyślnie

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi teraz juz wiem o co chodzi ;-)
    Zwykle zdjecia robię Sigma z AF ale od czasu do czasu lubie popstrykac z manualem z wiekszej odległości mam starego Pentacona 2.8/135 z przejsciówka na Eosa idealnie sie do tego nadaje ;-) mała jest jeszcze w takim wieku że nie porusza się z 2 kosmiczną ;-) wiec wystarczy złapac ostrość i czatować na mine.

Jeszcze raz dzieki za rady.
    pozdr.
    Buzka32

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

No.... odległość hiperfokalna to oczywiście odległość końca dłoni (opuszków palców) od gładkiego zimnego szkła z chmielowym napojem w środku ....
    a tak na serio to maksymalna głębia ostrości uzyskana przy zadanej przysłonie... a technicznie wygląda to tak - (jedyny warunek to posiadanie na obietywie znaczników przysłony po obu stronach kreski na tubusie obiektywu z której odczytuje się metry lub stopy... po prostu ustawiasz przysłonę * lub nawet 16, ustawiasz ostrość i przesuwasz pierścień ostrości w taka pozycję aby zrównać znacznik nieskończoności z kreską na obiektywie.... jakoś tak
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów