Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: konwerter x0.7 - dobry sposób na croppa?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie konwerter x0.7 - dobry sposób na croppa?

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4910

Co sądzicie o tym lub takim konwerterze? Czy można uznać, że to doskonałe lekarstwo na croppa (chociaż to nie x0.625 ale prawie)? Czy konwertery pomniejszające nie powodują znacznego pogorszenia obrazu i czy równie dobrze/źle spisują z kazdym obiektywem czy są np. jakieś sugerowane przedziały ogniskowych?

Z opisu wynika, że ten konwerter ma same zalety - dlatego doświadczonych pytam o ewentualne wady?

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Ciekawe jaka aberracja :> Po soczewkach macro FOX-a mam wstręt do takich rozwiązań
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Te konwertery powstaly z mysla o kompaktach i stosowanie ich z lustranka nie ma najmniejszego sensu. Nie dosc, ze pogarszaja jakosc to w dodatku robia ochydna beczke (tesowalem x0,45-tragedia). Pomysl lepiej o szerszym szkle

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Te konwertery powstaly z mysla o kompaktach i stosowanie ich z lustranka nie ma najmniejszego sensu.
    No, ten z powyższego linku to do DSLR-a dedykowany, według opisu i tego co na pudełku napisane. Ale zgadzam się, że pewnie kiepści jakość. Natomiast pozostaje pytanie: jak bardzo.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    No, ten z powyższego linku to do DSLR-a dedykowany, według opisu i tego co na pudełku napisane.
    E tam, marketingowe bzdury Lustrzanki sa teraz w modzie wiec licza, ze ktos to kupi Imo ten konwerter konstrukcyjnie nie rozni sie niczym od tego dla kompakciarzy. Rownie dobrze mogli napisac "konwerter szerokokatny do judasza w drzwiach"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No jeśli lubisz mydełko i niebieskie obwódki to polecam . Na pewno nie zawiedzie .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-12-2006 o 03:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

uzywał ktoś z was czegoś podobnego czy tak sobie gdybacie ??

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    uzywał ktoś z was czegoś podobnego czy tak sobie gdybacie ??
    Kiedys podpinalem z ciekawosci konwerter x0.45 do 50/1.8 (gwint pasuje) i wychodzila kicha. No ale tamten nie mial napisane "przystosowany do profesionalnych lustranek cyfrowych" na kartoniku

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

no i o to chodzi, żeby wypowiadał się ktoś kto używał róznych wynalazków, a nie tylko gdybanie !!

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Wydaje mi się że pomiędzy x0.7 a x0.45 w optyce jest duża przepaść. Może tendencja do pogarszania obrazu jest ta sama, ale chyba istotne na jakiej krzywej sie ona opiera. Być może x0.7 to jakiś optymalny kompromis pomiędzy pogorszeniem a poszerzeniem obrazu. Poza tym sam mnożnik chyba nie mówi jeszcze wszystkiego o parametrach danego szkła. Tym bardziej szkoda, że nie zabrał jeszcze głosu kotoś kto używał wystarczająco podobnego albo identycznego konwertera...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów