Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: niedoświetlone foty w 400D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm. Nie wiem w takim razie, może mam nieskalibrowany monitor, ale wydaje mi się że prawie każdą moją fotkę (w tym te z lampą) trzeba podciągać o 0.7 ev. Szczerze mówiąc ciężko mi cokolwiek ocenić na laptopowym lcd...

I idąc dalej tym tropem, czy Wy też macie notorycznie histogramy bez ~1ev z prawej strony ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przyjrzę się dokładniej sprawie w ciągu nadchodzącego tygodnia (wakacje!). W każdym razie 400d jest przyjemną odmianą po 300d, który notorycznie prześwietlał (niewiele, ale zawsze). Poza tym, wychodzę z założenia, że lepsze zdjęcie lekko niedoświetlone niż prześwietlone. Może Canon doszedł do tego samego wniosku
    Aha, wiekszość znajomych twierdzi, że moje zdjecia z 400d są zbyt jasne. Ja tak lubię, więc tym bardziej zauważyłbym niedoświetlenia

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jak wyglądają Twoje histogramy ? Szczególnie chodzi mi o zdjęcia we wnętrzach z i bez lampy. Czy całkowity brak prawej strony to normalka ?

ps. zrobiłem też ten test z szarą kartką, który polecają na dp i wyszedł niby ok...

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    A jak wyglądają Twoje histogramy ? Szczególnie chodzi mi o zdjęcia we wnętrzach z i bez lampy. Czy całkowity brak prawej strony to normalka ?

ps. zrobiłem też ten test z szarą kartką, który polecają na dp i wyszedł niby ok...
    Moje histogramy są cool

A tak serio to kwestia pomiaru światła i korekty do warunków. Canon bardzo boi się prześwietleń
    Skasowali mi ;(

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Moje histogramy są cool

A tak serio to kwestia pomiaru światła i korekty do warunków. Canon bardzo boi się prześwietleń
    No dobra, ale jeżeli cała scena jest ciemna, to gdzie ryzyko prześwietleń ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie zrobiłem trochę zdjęć we wnętrzach (rzadko mi się to zdarza). Jak dojadę do domu, spojrzę na histogramy. "Na oko" wydaje mi się, że może być tak jak mówisz. Póki co, aparat leży w aucie, czego nikomu nie polecam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Właśnie zrobiłem trochę zdjęć we wnętrzach (rzadko mi się to zdarza). Jak dojadę do domu, spojrzę na histogramy. "Na oko" wydaje mi się, że może być tak jak mówisz. Póki co, aparat leży w aucie, czego nikomu nie polecam
    Troche nie rozumiem.Czy to znaczy że po zrobieniu zdjecia natychmiast nie patrzysz na histogram? Tylko potem w domu Jesli jest tak jak piszę to jak wypracowywujesz korektę i skad wiesz czy nie należy pstryknac jeszcze raz Pozdrowienia.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmm. Nie wiem w takim razie, może mam nieskalibrowany monitor, ale wydaje mi się że prawie każdą moją fotkę (w tym te z lampą) trzeba podciągać o 0.7 ev. Szczerze mówiąc ciężko mi cokolwiek ocenić na laptopowym lcd...

I idąc dalej tym tropem, czy Wy też macie notorycznie histogramy bez ~1ev z prawej strony ?
    Ja w sumie nie mam tego problemu. Tzn czasami mi niedoswietla, ale jest to w zawsze takich samych warunkach, wiec zaczynam sie uczyc, kiedy dawac korekte od razu, przed zrobieniem 1 fotki
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uprawnienia umieszczania postów