Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: niedoświetlone foty w 400D

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Dobrze to w takim razie pytanie. Załóżmy, że robię zdjęcia w RAW, bez korekty ekspozycji przy pstrykaniu. Czy wyciągając o te ~+/- 1EV w konwerterze jakość będzie znacząco odbiegać od jakości zdjęcia zrobionego od razu z poprawną ekspozycją ? Chodzi mi głównie o poziom szumów.
    w 5D jeżeli bazową czułością było ISO 800 to podkręcenie +2/3 w dpp a potem zwykle +0.05 w exposure w PS dla "ożywienia" zdjęcia, nie psuje znacząco jakości (czyt. szumów)....ale to jest 5D i trochę lepiej sobie radzi powyżej ISO800 niż cropy.

Powyżej +1EV już szumy w cieniach rosną znacząco, ale jeżeli zmniejszasz wielkosc zdjęcia to i to często znika.
    EOS 5D i elki

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wybaczcie pytania początkującego, ale lampę kupiłem niedawno i często także mi nie doświetla (430ex). Robię głównie w trybie M (w aparacie) i lampa na ETTL. I jak tutaj sobie radzić z niedoświetlaniem - korektą na lampie ?

ps. uprzedzając pytanie - tak z lampą często także nie doświetla.
    Ostatnio edytowane przez mathom ; 22-10-2007 o 14:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wybaczcie pytania początkującego, ale lampę kupiłem niedawno i często także mi nie doświetla (430ex). Robię głównie w trybie M (w aparacie) i lampa na ETTL. I jak tutaj sobie radzić z niedoświetlaniem - korektą na lampie ?

ps. uprzedzając pytanie - tak z lampą często także nie doświetla.
    Tak.Trzeba stosować korektę.Mozna na aparacie mozna na lampie.Dlamnie[580 EX]wygodniej na lampie.Lampa jest w tym wypadku nadrzędna.Jesli nastawisz i na lampie i na aparacie rownoczesnie to realizuje korekte lampy.

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja w swojej 400-ce mam na stałe wprowadzoną korektę na +2/3 EV i + 1 1/3 EV na błysk i dopiero wtedy 90 % jest poprawnie naświetlonych. Dla mnie to ewidentna wada softu bo robiąc ten sam kadr 5D i 400D ten ostatni ustawia naświetlenie prawie 1 EV ciemniej. Swoją drogą ciekawe czy można to poprawić ,bo zdaża mi się użyczyć 400 córce i jak robi jpeg na "zielonym" to wraca z kompletem ponurych czenych fotek
    5DMkII,40D,16-35IIL,24-70/2,8L,35/1,4L,85/1,8,135/2L,100/2,8IS L,270EX,430EXII,580EXII,dużo ELFO.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czytaj mojego linka parę postów wyżej. Kolesie wysłali puszki do serwisu i wróciły naświetlające poprawnie. Pytanie czy ktoś próbował tego u nas...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przejrzałem moje zdjęcia robione 400d i z prawej strony histogramu rzeczywiście zawsze trochę brakuje. Ale nie uważam tego za wadę i akceptuję.

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomoto Zobacz posta
    Ja w swojej 400-ce mam na stałe wprowadzoną korektę na +2/3 EV i + 1 1/3 EV na błysk i dopiero wtedy 90 % jest poprawnie naświetlonych. Dla mnie to ewidentna wada softu bo robiąc ten sam kadr 5D i 400D ten ostatni ustawia naświetlenie prawie 1 EV ciemniej. Swoją drogą ciekawe czy można to poprawić ,bo zdaża mi się użyczyć 400 córce i jak robi jpeg na "zielonym" to wraca z kompletem ponurych czenych fotek
    hmm, na "zielonym" Ja mam zawsze ładny histogram. Ostatnio to sprawdzałem... tylko raz

Dziwię się korekcie błysku, Ja w czasie reportażu z pomieszczeń osłabiam błysk, a podkręcam trochę korektę ekspozycji (1/3 lub 2/3). Ale to chyba może też być kwestia lampy- tego nie jestem pewien.
    Skasowali mi ;(

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie, czyli z tego co piszesz i z lektury innych for wynikałoby, że jest spory rozrzut pomiaru w czterysetkach...

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie, czyli z tego co piszesz i z lektury innych for wynikałoby, że jest spory rozrzut pomiaru w czterysetkach...
    Przez to że reklamowany w TV, to nie tylko rozrzut pomiaru, ale i ustawiających pomiar

Różnice mogą wynikać z użytkowania na różny sposób pomiarów światła - przecież mamy 3 warianty. No i w pomieszczeniach ta drastyczna różnica może wynikać z lampy (550ex w moim wypadku).
    Skasowali mi ;(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Szkoda, że wczoraj nie znalazłem tego wątku. Nie musiałbym zakładać nowego http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27004.

Napiszę to co zauważyłem u siebie. Canon 30D + 28-105/3,5-4,5 USM II + Sigma EF-500 DG Super niedoświetla prawie zawsze o 2/3 do 1 (lampa pracuje w E-TTLu i to ponoć II). Ale co ciekawe te same ujęcia na tych samych ustawieniach ale wykonane z lampą wbudowaną są ok, tzn jest właśnie taka różnica jak niedoświetlenie tej sigmy.

Przy zdjęciach bez lampy nie zauważyłem żeby zdjęcia były niedoświetlone. Na histogramie są widoczne obie strony. O ile z lampą wbudowaną histogram "trzyma" się środka to z sigmą "lubi" bardziej lewą stronę. Po ustawieniu na lampie korekcji +2/3 histogramy zdjęcia z lampą wbudowaną i z sigmą są niemal identyczne (niemal bo z lampą zewnętrzną histogrm jest mniej "poszarpany")

Dzwoniłem dzisiaj nawet do serwisu sigmy ale powiedzieli, że jak sa to stałe różnice to szkoda naprawiać lampę i lepiej ustawić korekcję na stałe.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów