Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Proszę o opinie... statyw.

Mieszany widok

Awatar arczi
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie Proszę o opinie... statyw.

Posiadam Canona 350D + kit. W perspektywie szkła w systemie M42 (raczej nic ciężkiego nie planuję... no może kiedyś ewentualnie z cięższych jakiś Sonnar Carl-Zeissa oraz mieszek do krótkiej 50-tki), a z automatów w planach mam jeszcze Sigmę 70-300 APO - czyli raczej ekonomicznie staram się podejść do tematu. Czy do sprzętu jak powyżej wystarczy ten statyw?: link do statywu Co sądzicie o tym statywie? Ile jest w stanie wytrzymać? Czy załączone zdjęcia: LINK są w stanie coś Wam powiedzieć o statywie? Waga statywu wskazywała by raczej na w miarę solidną konstrukcję... Wszystkie zatrzaski na nóżkach też wyglądają w miarę solidnie, no i wymienna głowica kulowa... czy 140 cm wysokości przy moim wzroście 180 cm to wystarczająco czy stanowczo za mało? 200 zł to DEFINITYWNIE górna granica moich możliwości w tym temacie (są jakieś rozsądne alternatywy w tej cenie?). Za wszystkie uwagi dziękuję!

Pozdrawiam!
    EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

FT-6101. Mam taki statyw.
    Sporo mi brakuje do 1,8m wzrostu a i tak jest trochę niski. (oczywiście kolumny pionowej nie ruszam!). Z tym że za 2 stówki nic lepszego nie dostaniesz.

Przy twoim wzroście najlepsze co możesz zrobic, to zacisnąć zwieracze, dozbierać stówkę i wziąć jego większego brata czyli FT-666 z funsportu:
    http://www.funsports.pl/ --> statywy --> profesjonalne

PS. a głowicą się nie przejmuj - na zdjęciu jest 3D ale bez problemu wymieniają na kulową.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 05-12-2006 o 14:53
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar Maxel

Domyślnie

Miałem taki sam problem ostatnio. Ustaliłem sobie granicę 200 zł i bujałem się chyba z 2 miesiące. W końcu wziełem sobie do serca uwagi Szanownego Grona Forumowiczów - pozdrawiam wszystkich , zacisnełem zeby i kupiłem Sherpa 600R za 329 zł. Z perspektywy czasu nie załuje. Uważam , ze jest to świetny statyw. Rozważ wybór.pozdrawiam
    max

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pozwolę się podłączyć pod pytanie, coby nie tworzyć niepotrzebnie kolejnych wątków. Też interesuje mnie statyw. Tylko mam trochę precyzyjniejsze wymagania: statyw MUSI stabilnie utrzymać EOS-a 30D z GRIPem i Rubinarem 500/5.6 (obiektyw ma mocowanie). To "coś" co posiadam jest w stanie utrzymać ten zestaw, ale wystarczy kłapnięcie lustra (ba, samo otwarcie migawki po wstępnym podniesieniu lustra), żeby fotka była poruszona. Ale to moje "coś" to badziewie za kilkadziesiąt złotych, więc nawet nie ma o czym mówić. Jaki model moglibyście mi polecić? Oczywiście w rozsądnej cenie ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Pozwolę się podłączyć pod pytanie, coby nie tworzyć niepotrzebnie kolejnych wątków. Też interesuje mnie statyw. Tylko mam trochę precyzyjniejsze wymagania: statyw MUSI stabilnie utrzymać EOS-a 30D z GRIPem i Rubinarem 500/5.6 (obiektyw ma mocowanie). To "coś" co posiadam jest w stanie utrzymać ten zestaw, ale wystarczy kłapnięcie lustra (ba, samo otwarcie migawki po wstępnym podniesieniu lustra), żeby fotka była poruszona. Ale to moje "coś" to badziewie za kilkadziesiąt złotych, więc nawet nie ma o czym mówić. Jaki model moglibyście mi polecić? Oczywiście w rozsądnej cenie ;-)
    055 Pro i do tego np. 029 lub 141RC
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    055 Pro i do tego np. 029 lub 141RC
    141RC zostala zastapiona 804RC2. Do takiego rubinara chyba jednak lepsza bylaby glowica kulowa np 488RC2 (486RC2 pewnie tez by wytrzymala ale lepiej to sprawdzic)
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    141RC zostala zastapiona 804RC2. Do takiego rubinara chyba jednak lepsza bylaby glowica kulowa np 488RC2 (486RC2 pewnie tez by wytrzymala ale lepiej to sprawdzic)
    Nie sądze - 486RC2 nie daje rady 70-200f4L a to dość lekki obiektyw jest...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie sądze - 486RC2 nie daje rady 70-200f4L a to dość lekki obiektyw jest...
    Nie daje rady ? Ale co blokada Ci puszcza plytka sie rusza ? Montowalem na 486RC2 300D+grip+Sigma70-300+430EX i glowica spokojnie to wytrzymywala. Gorzej bylo z kolumna 190ProB ... na zlozonej wszystko gralo.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    statyw MUSI stabilnie utrzymać EOS-a 30D z GRIPem i Rubinarem 500/5.6 (obiektyw ma mocowanie).
    Jaki model moglibyście mi polecić? Oczywiście w rozsądnej cenie ;-)
    Myślę, że ten "666" z funsportu by Ci to utrzymał. Najlepiej idź gdzieś i przymierz.
    Wprawdzie Funsport jest w Łodzi, ale w Wawce też powinien znaleźć sie ktoś handlujący tymi statywami. Jak nie bedzie dokładnie tych to przymierz Manfrotto 055, bo ten 666 to chiński "odpowiednik" z tym że IMO stabilnośc będzie chyba porównywalna, tylko wykonanie gorsze.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Awatar arczi
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Zwieracze już tak zaciśnięte że aż piszczy... :-( 200 zł to z mocnym zaciskiem zwieraczy.... :-( Dzięki za propozycje! Faktycznie ten FT-666 naprawdę fajniutki... tylko dla mnei dwa minusy: Poważny - 100 PLN więcej i mniej poważny minus: prawie 5 kg!... jak ja bym to dźwignął... :-( Sherpa... wiem, wiem... ale to 139 zł drożej + przesyłka... odpada. Jeszcze raz dziękuję!
    EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów