Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Kompletowanie szklarni - doradźcie

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie Kompletowanie szklarni - doradźcie

Jako, że moje 300D razem z dwoma obiektywami zostało w zeszłym tygodniu skradzione, tak więc zaczynam obmyslać co by kupić na jego miejsce. Jako, że budżet jest mocno ograniczony, dlatego muszę liczyć każdy grosz, a chce zarazem żeby nowy sprzęt był w miarę dobry. Mój plan zakłada kupno Body (używanego, na nowe mnie nie stać), czegoś szerokiego, czegoś długiego i czegoś jasnego. Jeśli chodzi o body to na 90% będzie to Canon EOS 20D, do tego EF 50mm f 1.8. Pozostaje jeszcze coś szerokiego i coś długiego i tu mam problem. Z tele mógłby być (choć niekoniecznie) EF 75-300mm bo nie narzekałem na niego, a cena jest przystępna. Natomiast szerokiego kąta nie mogę wybrać, a kita raczej nie chce. Pomóżcie mi skompletować szkiełka! Weźcie pod uwagę to, że budżet jest maksymalnie ograniczony. Poza tym teraz szkła nie muszą być mega super i na lata. L-ki będę kupował jak znajde robote, a tymczasem chce kupić coś co będzie służyć amatorowi do pstrykania fotek w weekendy.

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Jeżeli powiesz jak bardzo ograniczony jest Twój budżet to łatwiej będzie pomóc moim zdaniem.
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Tak więc budżet to około 4500zł. Więcej na razie nie wyciągne. Oczywiście moge odpuścić sobie jakieś szkło i dozbierać do niego później, ale na razie zostańmy w tej okolicy. Zakładając, że puszke i 50mm kupie za 3300zł to na reszte zostaje 1200zł. Mało, ale da sie zrobić. Głównie o szeroki kąt mi chodzi, bo to jego najczęściej używam.

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Hmm, dobry szeroki kąt do 1200 zł. Chętnie sam się podłączę w takim razie do pytania bo też jestem na etapie poszukiwania takiego szkła Niedużo drożej można kupić chociażby tamrona 17-50 f2,8 czy sigmę 18-50 f2,8. Albo Kita za 150 zł
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja kupiłem Tamrona 17-35 2,8-4. Miał rewelacyjne recenzje w necie (wystarczy porównać wykresy L-ki i tego Tamrona na photozone) i użytkowników (czytałem na paru forach). Jego zaletą w porównaniu do tego dłuższego Tamrona ze stałym światłem jest pełny obrazek, dobre, jeśli kiedyś kupisz sobie pełnoklatkową lustrzankę... Obiektyw faktycznie świetny, z doskonałym kontrastem i rozdzielczośćią (5,6 f17 ma wyższą niż Pancolar!). Serdecznie polecam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jest jeszcze Tokina 19-35/3,5-4,5 nie mówię że polecam ale słyszałem o niej wiele dobrych słów. Przy tym jest bardzo tania ok. 800zł - cena sklepowa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

W niedziele bawiłem się 400D i teraz mam dylemat - czy lepiej kupić nowe 400D z gwarancją i mieć pewność działania, czy może lepiej używane 20D? Pierwsze wrażenie po zetknięciu z 400D nie było zbyt pozytywne, ale mimo wszystko nowe to nowe. Co wy myślicie?

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

350D,50 1.8, 19-35 tokina a na długie to trochę zaoszczędziłbym na coś lepszego, bo warto.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    W niedziele bawiłem się 400D i teraz mam dylemat - czy lepiej kupić nowe 400D z gwarancją i mieć pewność działania, czy może lepiej używane 20D? Pierwsze wrażenie po zetknięciu z 400D nie było zbyt pozytywne, ale mimo wszystko nowe to nowe. Co wy myślicie?
    Trudno coś doradzać jak nie znamy Twoich preferencji, a po za tym to nie ten wątek. Był taki gdzieś 400D czy 20D poszukaj.

Upsss przepraszam niedoczytałem .
    Ale skoro wuszukałem te wątki to Ci polecę może się przydadzą przy wyborze (wbrew pozorom nie jest łatwy ).
    http://canon-board.info/showthread.p...t=400D+czy+20D
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13931&highlight=400D+czy+20D
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-12-2006 o 01:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów