Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 106

Wątek: 100-400L czy 70-200L+400L

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta

...myslalem nad nim jako nad dodatkiem do sigmy 70-300 ale ostatecznie sigma zostala sprzedana a ja mam dylekat - sigma 50-500 czy zbierac na 400 5,6L lub 100-400 L ...
    Ja również szukam uzupełnienia do canon-a 70-300/..IS i w zasadzie w 90% zdecydowałem sie na canona 400/5,6L IS
    Ale ten Tamron też by pasował jako uzupełnienie do tego zooma (70-300) a o 100mm wiecej. jak kupowałem 70-300 dylemat wyboru dotyczył 70-200...L czy ten 70-300. przewazyło 100mm , które do ptaków jest i tak za mało. Więc powtarza sie dylemat "mm". Z kolei do tej stałki canona mozna bez problemu dołączyc konwerter. i chyba wybór padnie na "c". Ale czowiek to zwierze , które lubi dylematy.
    A może skończy sie na C. 24-105 + c. 100-400. a obecny stan posiadania na sprzedaz!? Tez wydaje sie bardzo rozsadnym rozwiazaniem ( No i ta literka "L")

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli szukasz opci "do kompletu" to bierz 400L.. sam bym tak zrobil tylko ze mam duuuzo wydatkow i jednego z drugim nie pogodze.. sprzedalem sigme aby dolozyc do czegos lepszego i dlatego chyba stanie na 50-500.. ale tak jak mowilem - w twojej sytuacji tylko 400 5,6 L (chyba, ze stac Cie na jasniejsze albo np. na 500 L )

edit - do ptakow wlasnie AF w tamronie mi nie pasowal.. bardziej ufam HSM Sigmy.. wybory szkieł sa najgorsza rzecza w tym hobby

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Ja również szukam uzupełnienia do canon-a 70-300/..IS i w zasadzie w 90% zdecydowałem sie na canona 400/5,6L IS
    Póki co to jeszcze takiego nie ma. Chodzą słuchy że wersja IS ma się pojawić na wiosnę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

kolekcjoner
    oczywiscie masz rację . chodziło o 400/5,6 USM L

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

24-105L plus 100-400L to bardzo dobry zestaw. Zresztą zobacz moją stopkę. Nie wiem jakie zdjęcia są preferowane. Jeżeli ptaki to raczej stałki, jeżeli uniwersalnie to tylko 100-400L. Ja bym sobie Tamrona 200-500 darował, za mało uniwersalny jak na zoom i za słaby optycznie w stosunku do stałki.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    kolekcjoner
    oczywiscie masz rację . chodziło o 400/5,6 USM L
    Tak czy tak warto chyba teraz się wstrzymać, bo nie wiadomo co nam w nowym roku canon przyniesie. Możliwe że właśnie 400/5,6 L IS. Chodzą też słuchy po sieci że ma być odświerzona wersja tego 100-400L. Zobaczymy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    W 300 4,0L IS niestety jest bardzo duży rozrzut jakościowy i musiałbys miec kilka szkiel do porównania zeby dobrze wybrac.
    Robilem znowu sporo zdjec 300/4 IS i zgadzam sie, ze jest to nieco frustrujace szklo: rozrzut jakosciowy zdjec z reki i na monopodzie jest duzy. I ciagle duzo zdjec jest ponizej oczekiwan. Moje konkluzje sa takie:

- obiektyw na statywie, z zablokowanym lusterem i wylaczonym IS jest definitywnie ostry i 1.4x nieznacznie pogarsza jakosc
    - jest wrazliwy na jakosc nakreconych filtrow
    - wlaczenie IS na statywie widocznie pogarsza ostrosc (jest to w sumie oczywiste bo to stara konstrukcja ISa)

Dla porownania 300/4 IS jest ostrzejszy od 70-200/4 (prawdopodobnie najostrzejszy zoom Canona) na statywie z zablokowanym lustrem i tylko nieznacznie mniej ostry po przykreceniu 1.4x. Jednak w warunkach polowych 70-200 produkuje znacznie ostrzejsze zdjecia i w zasadzie nie zdarzaja mi sie zdjecia ponizej oczekiwan z tego zooma.

Na pewno moge znacznie poprawic technike pracy z teleobiektywem, doswiadczenie tez zaczyna robic swoje.

Czyli: mysle, ze latwo jest 300/4 IS zrobic slabe zdjecie. Nie koniecznie swiadczy to o duzym rozrzucie jakosciowym obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 06-01-2007 o 01:25
    1D i obiektywy Canona

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta

Dla porownania 300/4 IS jest ostrzejszy od 70-200/4 (prawdopodobnie najostrzejszy zoom Canona) (...)
    Z informacji i porównań z sieci wynika, że wersja z IS tego zoom-a jest jeszcze lepsza .
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

czyli 400L f5,6 RULEZ

posłuchajcie - moge ten obiektyw miec za 3700 zł nowy sprowadzany - nietrudno wejsc na srtonki amerykanskie poszukac i obliczyc + koszt osoby ktora to sciagnie

czy ktoś ma lepsze (tańsze) dojście do tego sprzętu ????

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chodzą też słuchy po sieci że ma być odświerzona wersja tego 100-400L. Zobaczymy .
    Co masz na myśli pod pojęciem "odświerzona" ?

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów