Wiesz to miło jak się przesiada na lepszy sprzęt. Od razu czujesz komfort
Co innego z ludźmi którzy kupili 400 Canona od razu. Po zakupie tcx2 będą marudzić że jakość zdjęć spadła![]()
Wiesz to miło jak się przesiada na lepszy sprzęt. Od razu czujesz komfort
Co innego z ludźmi którzy kupili 400 Canona od razu. Po zakupie tcx2 będą marudzić że jakość zdjęć spadła![]()
SebaK - nie wszystkie, ale kilka ostatnich. Część robiłem nikonem. Obecnie fotografuję 20D, do tego 300/4 L IS + TCx1.4 i uważam że za te pieniądze, to super zestaw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bardzo też chwalę sobie możliwość robienia zdjęć już od 1,5 metra, a nie 3 jak w przypadku 400/5.6 L. Przydaje się czesto przy fotografowaniu małych ptaków - sikor, raniuszków, mysikrólików i pełzaczy.[/QUOTE]
Ja sobie chwalę możliwość zmiany ogniskowej, poprzez zapięcie lub odpięcie - TC. Do 400L też można, ale jak wiadomo traci wtedy AF i trochę ciemnieje.
IS(a) nie używam bo zdjęcia robię ze statywu, ale w kilku momentach był jak błogosławieństwo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze, chyba coś poknociłem w ostatnim wątku. Chciałem cytować wypowiedź kolegi - jotes25 a wyszło jak widać powyżej![]()
Ostatnio edytowane przez drapolus ; 05-04-2007 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost
Nasir - najskuteczniejszą metodą jest obserwacja. Później na podstawie tego stawiam w danym miejscu cztownie z której fotografuję ptaki.
Czatownie buduję zazwyczaj z materiałów które znajduję w otoczeniu.
Acha, co najważniejsze - CIERPLIWOŚĆ POPŁACA.
Pozdrawiam.
ja jenego dnia buduje szałasik tak zwaną czatownię - jak jest materiał to biore a jak dobrze sie komponuje to starą siatke wojskowa bo na wiecej mnei nie stac, i przed switem zeby być w terenie bo od 6 do 9 rano najwiekszy ruch na białowieskich bagnach.
to co pisałem o 400L ze nie potwierdza ustawienia ostroci w manualu i tcx2 to wczoraj odkryłem ze jednal potwierdza tylko ze trzeba lepszego swiatła - ale mnei to ucieszyło.
moregun - pozazdrościć lokalizacji. Co macie ciekawego na tych bagnach?
Witam,
podczepię się pod wątek bo mam pytanie w podobnej tematyce.
Kupiłem ostatnio obiektyw Canona 300 f/4 L (bez IS) – wspaniałą sprawa:smile:
przymierzam się teraz do TC 1.4, moje pytanie do znawców: jak ten C 300 sprawuje się z TC1.4 Canona i np. Kenko? Generalnie wiem, że chce TC 1.4 tylko czy aby na pewno Canona…
50D Kit, canon 400 F2.8 L
http://www.jaroslawwlazly.pl
Uważam, że wydanie dwa razy więcej kasy na telekonwerter Canona mija się z celem. Kenko (ale serii PRO 300) będzie praktycznie tak samo dobre. Podejrzewam, że to samo można powiedzieć o TC 1.4 sprzedawanym przez Sigmę.
Sam używam z tym obiektywem konwertera Soligor PRO 1.4x (to samo co Kenko) i z efektów jestem b. zadowolony. Spadek jakości jest niewielki, czasami dokuczliwe potrafią być nieco większe aberracje przy dużych kontrastach (np. obiekty na tle jasnego nieba).
Nie wiem jak się sprawują te konwertery z 300/4 ale to jest tak dobre szkło, że warto przetestować wszystkie opcje i sprawdzić czy jednak z telekonwerterem canona nie pracuje najlepiej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Testowałem 300 4 L IS z 2TC sigmy i canona. Ostrość ta sama ( tzn. nijaka), Sigma ma trochę większe aberracje. Więc wybrałem obiektyw o który moregun pyta w wątku czyli 400 5.6 L. Do niego extender 1.4 i jest lux. Kolejny przystanek to 500 4 L IS bo innej długoogniskowej alternatywy dla 400ki nie widzę....