Witam jak wiadomo ten obiektyw ma przelacznik ostrzena , 1.8 m i 6.5 m, jaki w tym jest sens?
Bo jesli zaleznie od ustawiania mozemy ostrzyc tylko od 1.8 lub 6.5 i nic pozatym to bez sensu przelacznik![]()
Witam jak wiadomo ten obiektyw ma przelacznik ostrzena , 1.8 m i 6.5 m, jaki w tym jest sens?
Bo jesli zaleznie od ustawiania mozemy ostrzyc tylko od 1.8 lub 6.5 i nic pozatym to bez sensu przelacznik![]()
No jak dla mnie nie bez sensu. Ja mam co prawda 70-200 i mam przełącznik pomiędzy 1,5 a 3 m. Ograniczenie do 3m wyraźnie wpływa na przyspieszenie ostrzenia na obiekty bardziej oddalone. Po prostu szkło nie leci po całym zakresieTak samo jest w 100-400.
Ten przełącznik jest bardzo z sensem i ja np. używam 100-400 w 90% ustawionego na ostrzenie od 6.5Róznica jest w szybkości AF i to duża.
Po za tym zobacz, że ten zakres jest nieprzypadkowo ustalony. Jest to mniej więcej podzielone po połowie zakresu skali ostrości.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podobnie zresztą (jeśli chodzi o proporcje "obrotu pierścienia") jest np. w 70-200/2.8IS albo 100/2.8 Macro. Powody wszędzie dokładnie te sameAczkolwek np. chyba w 100-400 jest o tyle źle, że jeśli przy obiektywie ustawionym na 6.5m-oo przekręcić go ręcznie na ostrzenie poniżej tego zakresu, to AF staje, trzeba go "ręcznie" przywrócić do porządku. 70-200 w takiej sytuacji momentalnie przeskakuje na początek zakresu i szuka ostrości. Hmmmm... może "szuka" to nie jest najwłaściwsze słowo ;-)
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-12-2006 o 02:57
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
i całe szczęście że nie liniowa(dzięki Bogu)