Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon EF 100-400 i przelacznik ostrzena?

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Canon EF 100-400 i przelacznik ostrzena?

Witam jak wiadomo ten obiektyw ma przelacznik ostrzena , 1.8 m i 6.5 m, jaki w tym jest sens?
    Bo jesli zaleznie od ustawiania mozemy ostrzyc tylko od 1.8 lub 6.5 i nic pozatym to bez sensu przelacznik

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

No jak dla mnie nie bez sensu. Ja mam co prawda 70-200 i mam przełącznik pomiędzy 1,5 a 3 m. Ograniczenie do 3m wyraźnie wpływa na przyspieszenie ostrzenia na obiekty bardziej oddalone. Po prostu szkło nie leci po całym zakresie Tak samo jest w 100-400.
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ten przełącznik jest bardzo z sensem i ja np. używam 100-400 w 90% ustawionego na ostrzenie od 6.5 Róznica jest w szybkości AF i to duża.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ten przełącznik jest bardzo z sensem i ja np. używam 100-400 w 90% ustawionego na ostrzenie od 6.5 Róznica jest w szybkości AF i to duża.
    Podpisuje sie. A zeby poznac roznice i sens tego przelacznika to trzbeba po prostu chwile pouzywac go.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Po za tym zobacz, że ten zakres jest nieprzypadkowo ustalony. Jest to mniej więcej podzielone po połowie zakresu skali ostrości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Podobnie zresztą (jeśli chodzi o proporcje "obrotu pierścienia") jest np. w 70-200/2.8IS albo 100/2.8 Macro. Powody wszędzie dokładnie te same Aczkolwek np. chyba w 100-400 jest o tyle źle, że jeśli przy obiektywie ustawionym na 6.5m-oo przekręcić go ręcznie na ostrzenie poniżej tego zakresu, to AF staje, trzeba go "ręcznie" przywrócić do porządku. 70-200 w takiej sytuacji momentalnie przeskakuje na początek zakresu i szuka ostrości. Hmmmm... może "szuka" to nie jest najwłaściwsze słowo ;-)

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Po za tym zobacz, że ten zakres jest nieprzypadkowo ustalony. Jest to mniej więcej podzielone po połowie zakresu skali ostrości.
    hymm - nie barzdo łapie jak to połowie zakresu skali ostrości ?? czy to znaczy zakres ostrości tego obiektywu( 100-400) to 13 metrów ?? a dalej ?? Co do samego przełacznika to oczywiście jego zalety i przydatność są mi jak najbardziej zrozumiałem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    hymm - nie barzdo łapie jak to połowie zakresu skali ostrości ?? czy to znaczy zakres ostrości tego obiektywu( 100-400) to 13 metrów ?? a dalej ?? Co do samego przełacznika to oczywiście jego zalety i przydatność są mi jak najbardziej zrozumiałem
    Chodzi nie o zakres ostrości obiektywu (optyczny) ale o zakres wypisany na skali obiektywu - tej w okienku . To nie jest skala liniowa.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-12-2006 o 02:57
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

i całe szczęście że nie liniowa (dzięki Bogu)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Aczkolwek np. chyba w 100-400 jest o tyle źle, że jeśli przy obiektywie ustawionym na 6.5m-oo przekręcić go ręcznie na ostrzenie poniżej tego zakresu, to AF staje, trzeba go "ręcznie" przywrócić do porządku. 70-200 w takiej sytuacji momentalnie przeskakuje na początek zakresu i szuka ostrości. Hmmmm... może "szuka" to nie jest najwłaściwsze słowo ;-)
    No wlasnie... nie "szuka" a "znalazl" ... z naciskiem na czas przeszly . Mi sie na szczescie nie udalo jeszcze 100-400 recznie przejechac ponizej 6.5 przy ograniczonym zakresie. Po prostu nie trzymam go za pierscien ostrosci .

Uprawnienia umieszczania postów