Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: Ksiądz, fotografia ślubna, zachowanie w kościele

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A skąd pomysł że to teren publiczny ???
    nie publiczny w sensie państwowy, tylko w sensie ogólnodostępny jak np. hipermarket, w odróznieniu od domu prywatnego.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia, Gnieżdżewo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Jakoś inne religie pozwalają wchodzić do swoich świątyń pod warunkiem przestrzeganie ich zasad religijnych.
    Tak?
    Ciekawe, ale są religie, gdzie aby wejść i zwiedzić zabytkową świątynię trzeba mieć pozwolenie.

Te zasady u katolików to (ogólnie) nie przeszkadzaj wiernym w modlitwie.

Proponuję poczytać:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7340

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Możeli chodziło że publiczny w takim sensie że to jest niby religia w którą wierzy większość kraju.
    A tak sobie przypomniałem i jestem ciekaw czy w konstytucji nie ma mowy coś o religii? Bo przecież chyba to że jeśli ktoś nie wierzy to niby inny?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

mmw napisał:
    Ciekawe, ale są religie, gdzie aby wejść i zwiedzić zabytkową świątynię trzeba mieć pozwolenie.
    Ale my nie mówimy tu o świątyniach zabytkowych tylko o zwykłych. A to dla mnie jest różnica.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Witajcie
    Potrafię zachowywac się z szacunkiem podczas ceremonii innych religii, ale nie ide na kompromisy i nie klękam podczas mszy, nie udaję że się modlę czy spiewam itd.
    w meczetach nie zdejmujesz butow?
    Czy wstęp do kościoła jest tylko dla katolików?
    jak najbardziej nie!

Czy uprawnienia są tylko dla katolików? czy w czasie robienia uprawnień, ksiądz mówi że należy klękać itp zgodnie z katolickim zwyczajem?
    nie. nie wiem - ale powinien - patrz meczet

Czy dajmy na to operator telewizyjny relacjonujący mszę w TV, też klęka i czyni takie tam różne procedury religijne?
    nie. ale on filmuje caly czas i nie moze sobie na to pozwolic (inna sprawa czy chce). Dwa - nie goni po kosciele i nie rzuca sie ludziom w oczy.

Czy ksiądz może wyrzucić z kościoła, jesli tak to na jakiej podstawie formalnej i prawnej?
    nie. ale moze wyprosic - jak kazdy gospodarz domu.

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Nie chciał bym nikogo obrażać ale dla mnie ta religia jest najbardziej fałszywa i sztuczna ze wszystkich. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale takie jest moje zdannie. Księża chyba uważają że tylko katolicy mogą wchodzić do kościoła.
    to nie pieprz i nie obrazaj. uogolniasz a to zle. wielu tych ksiezy spotkales? 1,2, 5, 10?
    Co do religii - rotfl. uwazam, ze nie wiesz kompletnie o czym piszesz.

Mi np nie chcieli pozwolenia tylko dlatego że jestem nie wierzący. Jeśli można tak mówić bo ja nie wierzę w nic ale jak ktoś jest innej wary to znaczy że jest nie wierzący? Dla mnie nie.
    jezeli rzeczywiscie to bylo powodem, to po prostu zle trafiles. zly ksiadz. tyle.

Jakoś inne religie pozwalają wchodzić do swoich świątyń pod warunkiem przestrzeganie ich zasad religijnych. A jakoś tutaj jest inaczej. To ksiądz ustanawia reguły a nie np tak jak w islamie że w każdym meczecie jest tak samo.
    patrz wyzej. ale przy okazji poniekad odpowiedziales na pytanie postawione w watku - wiekszoszc, jezeli nie wszystkie religie pozwalaja wchodzic do swiatyn, nie tyle nawet pod warunkiem przestrzegania zasad religinjych, co braku swiadomego ich lamania.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

rysiaczek napisał:
    nie. ale on filmuje caly czas i nie moze sobie na to pozwolic
    No to niech zostawi kamerę na statywie i na chwilęchyba może klęknąć.
    Przecież fotograf nie robi fotek jak inny klęczą

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    w meczetach nie zdejmujesz butow?
    zdjęcie butow w meczecie, podobnie jak wchodzenie do kościoła bez czapki i w stosownym ubraniu, podobnie jak wchodzenie do pałacu królewskiego w Bangkoku z zakrytymi ramionami, nogami i z zakryta piętą i palcami, jest wyrazem szacunku a nie forma kultu i czci religijnej.
    Prosze nie myl pojęć.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

piszczal, jestem katolikiem wierzącym i praktykującym.
    Zdarzało mi się jednak robić zdjęcia na ślubach dla znajomych, gdzie pracowałem, a nie brałem udziału w ceremonii czy nabożeństwie. Nie klękałem, nie śpiewałem.

Myślę, że podstawowy błąd jaki zrobiłeś, to że nie pofatygowałeś się dowiedzieć jakie są oczekiwania i wymagania gospodarza świątyni. Albo sie dowiedziałeś, ale nie zastosowałeś. Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz kapłanów za kogoś, kto ingeruje w twoją wolność osobistą. Podejście wydaje się być niewłaściwe.

Otóż świątynia jest prawnie własnością prywatną Kościoła, a proboszcz czy inni kapłani są jej prawnymi administratorami, stóżami i opiekunami. I mogliby wyprosić cię z kościoła, nie wpuścić, a w przypadku oporu wezwać Policję. To nie jest teren publiczny.

Księża mają często przykrą skłonność do podkreślania swojej władzy w świątyni. Miewają humory czy fanaberie. Denerwuje mnie to, uznaję to za przejaw pychy, czy zbytniej dumy. JEDNAK, to oni ustalają zasady. I jeśli ci się to nie spodobało, trzeba było zrezygnować. Jeszcze nigdy nie małem problemów z kapłanami, pomimo że nie mam żadnych kursów porobionych. Dzwoniłem, umawiałem się na spotkanie, w 5 minut wyjaśniałem co chcę robić i gdzie się będę poruszał. Następnie pytałem jakie są przeciwwskazania i o czekiwania kapłana. I stosowałem je.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak pisał Kubaman księżą lubią czasem przeginać z władczym apodyktycznym tonem. Podobnie jak kamerzyści czy fotografowie nonszalanckim zachowaniem. Kościół zwłaszcza w czasie nabożeństw to specyficzne miejsce i należy to uszanować. Różni są ludzie i czasem się pogryzą. Nie tylko ksiądz z fotografem, ale i forumowicz z forumowiczem

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

dokładnie tak jak pisze kubaman nigdy nie zdarzyło mi się usłyszeć pytania czy jestem wierzący (co najwyżej czy ładne zdjęcia robię)

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów