Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Ksiądz, fotografia ślubna, zachowanie w kościele

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Ksiądz, fotografia ślubna, zachowanie w kościele

Witajcie

Opiszę najpierw przypadek, który zdarzył mi się podczas fotografowania ślubu w kościele.
    O zdjęcia ślubne poprosił mnie kolega, nie zajmuję się nimi zawodowo.
    Nie mam uprawnień na zjęcia w kościołach, nie jestem tez katolikiem.
    Potrafię zachowywac się z szacunkiem podczas ceremonii innych religii, ale nie ide na kompromisy i nie klękam podczas mszy, nie udaję że się modlę czy spiewam itd.
    Nie robiłem też zdjęć w tych szczególnych jak mniemam dla katolików chwilach, obserwowałem co robi kamerzysta i starałem się by jak najmniej przeszkadzać.
    Co jest dla mnie dziwne, ksiądz siedzacy z tyłu kościoła w takiej budce, po ceremoni "obsunął" mnie że nie mam uprawnień i niezachowywałem się jak należy. Nie chciałem być zasadniczy i powiedzieć księdzu że każdy z nas spełnia tu pewną funkcję i trzymajmy się jej w ramach nakreślonych dobrym obyczajem i szacunkiem. Ja fotografią, on posługą.
    I tu następuja pytania.
    Czy wstęp do kościoła jest tylko dla katolików?
    Czy uprawnienia są tylko dla katolików? czy w czasie robienia uprawnień, ksiądz mówi że należy klękać itp zgodnie z katolickim zwyczajem?
    Czy do kościoła maja wstep tylko katolicy?
    Czy dajmy na to operator telewizyjny relacjonujący mszę w TV, też klęka i czyni takie tam różne procedury religijne?
    Czy ksiądz może wyrzucić z kościoła, jesli tak to na jakiej podstawie formalnej i prawnej?

Pozdrawiam z wątpliwościami powyższymi.

Piszczał
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Witajcie

Czy do kościoła maja wstep tylko katolicy?
    Chyba Cie strasznie zbulwersował jak dwa razy się o to samo pytasz...

Czy ksiądz może wyrzucić z kościoła, jesli tak to na jakiej podstawie formalnej i prawnej?

Pozdrawiam z wątpliwościami powyższymi.

Piszczał

Na dokładnie takiej samej jak ja bym mógł wyrzucić Cie z mojego domu a Ty mnie z Twojego...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Chyba Cie strasznie zbulwersował jak dwa razy się o to samo pytasz...
    zbulwersował? nie
    raczej zaciekawił

Na dokładnie takiej samej jak ja bym mógł wyrzucić Cie z mojego domu a Ty mnie z Twojego...
    ej chyba jest róznica, nie sądzisz?
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

ej chyba jest róznica, nie sądzisz?
    Moim zdaniem nie. Zwolennikiem kościoła nie jestem, bywam wtedy kiedy muszę ale czegoś takiego za złe bym im nie miał - to ich "własność" i oni tam ustalają zasady - takie mam podejście.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Moim zdaniem nie. Zwolennikiem kościoła nie jestem, bywam wtedy kiedy muszę ale czegoś takiego za złe bym im nie miał - to ich "własność" i oni tam ustalają zasady - takie mam podejście.
    czy prawo polskie obejmuje teren kościoła, czy jest on poza jurysdykcja państwa? Bo jesli to teren publiczny to mam pewne wątpliwości co do zasadności tych zasad. Nie bym chciał sie z nim kłócić, ale raczej lubię wiedzieć na czym stoję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia, Gnieżdżewo

Domyślnie

Nie.

Czy uprawnienia są tylko dla katolików?
    Nie.

Czy w czasie robienia uprawnień, ksiądz mówi że należy klękać itp zgodnie z katolickim zwyczajem?
    Raczej nie.
    Jednak nasuwa się pytanie:
    Gdy wszyscy klęczeli też klęczałeś?

Czy dajmy na to operator telewizyjny relacjonujący mszę w TV, też klęka i czyni takie tam różne procedury religijne?
    Trzeba zapytać takiego operatora.

Raczej poprosić o opuszczenie.

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

IMHO - jest jedna zasada : "Być niewidzialnym i nie zwracać na siebie uwagi"
    .... i w świetle tego odpowiedzieć sobie na jedno proste ale i zajebiście ważne pyanie :

Czy tym, że klęknę jak wszyscy klękają a nie jestem katolikiem
    obrażę pozostałych uczestników ceremoni i zwrócę na siebie uwagę ??

( no chyba że Twój sprzęt waży kilkanaście kg lub stoi na statywie a Ty sam masz chore kolana i wiesz że nie dasz rady wstać ... ale sądzę, że takie wytłumaczenie przyjmie każdy normalny ksiądz )

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Nie chciał bym nikogo obrażać ale dla mnie ta religia jest najbardziej fałszywa i sztuczna ze wszystkich. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale takie jest moje zdannie. Księża chyba uważają że tylko katolicy mogą wchodzić do kościoła.
    Mi np nie chcieli pozwolenia tylko dlatego że jestem nie wierzący. Jeśli można tak mówić bo ja nie wierzę w nic ale jak ktoś jest innej wary to znaczy że jest nie wierzący? Dla mnie nie.
    Jakoś inne religie pozwalają wchodzić do swoich świątyń pod warunkiem przestrzeganie ich zasad religijnych. A jakoś tutaj jest inaczej. To ksiądz ustanawia reguły a nie np tak jak w islamie że w każdym meczecie jest tak samo.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris Zobacz posta
    i w świetle tego odpowiedzieć sobie na jedno proste ale i zajebiście ważne pyanie :

Czy tym, że klęknę jak wszyscy klękają a nie jestem katolikiem
    obrażę pozostałych uczestników ceremoni i zwrócę na siebie uwagę ??
    widzisz, tu nie chodzi o uczucia innych tak bardzo jak o moje przekonania, a klęknięcie razem ze wszystkimi jest zaprzeczeniem sobie i w tym rzecz.
    Gdybym klękał, a to nie sprawia fizycznie problemów, nie byłbym widziany jako inny. W myśl zasady "jakeś wszedł między ..."
    Zdumiała mnie brak tolerancji duchownego, który każdą odmienność traktuje jako wrogą.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

czy prawo polskie obejmuje teren kościoła, czy jest on poza jurysdykcja państwa? Bo jesli to teren publiczny to mam pewne wątpliwości co do zasadności tych zasad. Nie bym chciał sie z nim kłócić, ale raczej lubię wiedzieć na czym stoję.
    A skąd pomysł że to teren publiczny ???
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów