Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
Minek.
Tak to prawda. Zastanawia mnie jednak, jak dużą wiedzę trzeba mieć, żeby poprawnie prowadzić korekcję za pomocą krzywych.
Chyba pozostanę przy levelach.

PS. Jakie wartości ma neutralna szarość. Na co ją ustawiać przy użyciu kroplomierzy?
Wiedzę wystarczy mieć taką, jaką się ma po przeczytaniu dwóch czy trzech pierwszych rozdziałów z wymienionej przez Ciebie książki. Mi to wystarczyło, żebym zaczął sam eksperymentować.
Leveli nigdy nie używałem, tylko krzywych, ale nie do korekcji barwnej, jedynie jasności i kontrastu. Krzywych kolorowych wolałem nie ruszać, bo zawsze coś psułem. Książka wyjaśniła jak zrobić, aby poprawić.
Przydaje się zerkanie na histogram oraz właśnie zaznaczone punkty. Możesz wybrać czy obserwować je w rgb, w cmyk czy lab (w ps, gimp w ogóle nie daje możliwości podglądu koloru podczas korekcji, trzeba na oko).

Neutralna szarość to wszystkie wartości rgb prawie identyczne lub lab - a i b bliskie zeru. w cmyk chyba jak w rgb.
Książka ,,korekcja i separacja'' podaje bardzo fajny sposób na kolorowanie skóry - ilość poszczególnych składowych, a przynajmniej proporcje. Jak odwrócisz - to podobnie wychodzi w rgb.