Cytat Zamieszczone przez Vitez
Cytat Zamieszczone przez kongi
pozwole sobie sie nie zgodzic z Vitezem - jedno szklo to po pierwsze za malo
(pamietaj ze tu myśli sie inaczej - MAM możliwość założyć inne jak chce zomm itd)
a wszelkie kitowce to jak pamięci dołączone do aparatu - zeby pierwszy dzień popstrykać
i sie pobawić - po tygodniu pomyślisz 'qrde, taka mam super dslr a takie kijowe zdjęcia...
A ja tu pozwole sie nie zgodzic z toba...
kitowcem podlaczonym do dSLR zrobisz lepsze zdjecie niz Pro1. Owszem - pod kilkoma warunkami, ale w wieeeelu sytuacjach beda to zdjecia lepsze, chociazby w nieco gorszych warunkach oswietleniowych (bezproblemowe ISO800) , czy przy sytuacjach wymagajacych szybkosci AF i migawki...
Moje zdanie nie bylo ze 'wystarczy ci kitowcie' , a ze wlasnie dSLR z kitem czesto wyjda lepsze zdjecia niz z kompaktu cyfrowego, nie liczac standardowych dobrych sytuacji oswietleniowych.
i zrobisz lepsze i nie - kompakt ma zdecydowanie jasniejsze szkło - dslr zdecydowanie lepsze iso
ale ja nie o tym....
ktos kto nie kupuje swiadomie dslr'a ma problem (strzelam ze duża większość amatorów)
że porobi kitem troche zdjęc, a pózniej porównuje super foty Lkami w galeriach inetowych
i sie wkurza że przecież ma taki sam aparat a zdjęcia inne, doczyta że to szkło i sie zaczyna
zmierzam do tego, że nie mów komuś kto ma 3K pln na aparat, żeby kupił 300/10D
a co do standardowych sytuacji oświetleniowych (czytaj jasno i słonecznie) strzelam że
nie poznasz czy to 10D czy G5 (może po bezpośrednio z aparatu, po PS już nie)
I żeby sie vitez nie miał czego czepiać - ja nie twierdze że pro1/Gx jest lepsze od lustra
bo oczywiście nie jest - ale nie kosztuje też tyle samo
Jeśli ktoś jest na takim etapie że pyta: G5 czy G6 - to znaczy że jeszcze nie wie że chce
lustra albo nie potrzebuje lustra
Podam tu przykład Adama Śmiałka (chyle czoło) - większość zdjęc robiona G5 + perfekcja PS (teraz ma jeśli sie nic nie zmieniło 10D)
Cytat Zamieszczone przez Vitez
Wg wypowiedzi kolegi jednak to... lepiej by bylo znalezc G3 (nowego nie znajdziesz raczej) albo G5/G6... Pro1 tylko w ostatecznosci gdy naprawde niewielka roznica w cenie.
no cóż, twierdze swoje
- jeśli G6=2400 a pro1=2500 to nie ma sie nad czym zastanawiać (a faktycznie są po 2500...)
jeśli czy G6(2400) czy G5(1700) - to jak ktoś nie chce crop+duża odbitka to G5
jeśli odpowiada używany i wystarczą ew. odbitki 10x15 - to używane G3 (1000-1300)
a jeśli ktoś używa kompatka i ma tyle że mu doradzają lustro - to polecam pożyczyć na dzień od kogos i sie pobawić - to daje odpowiedz na pytanie 'czy potrzebuje dslr'