Masz racje, pomyliłem się o 1 Mpix - to karygodny błąd - od razu wiadomo, że między 7 a 8 jest ogromna przepaść :]
W takim razie skoro porównujesz uzyteczność, a nie fotki, to dlaczego narzekasz, że przy 10 Mpix zdjęcia sa gorsze, bo większe szumy itd. itd.? Jawna sprzeczność. Poza tym pod jakim względem użyteczność panasonica jest gorsza niż uzyteczność ixusa? Jakieś argumenty?
Dpreview uważasz za "dziwną stronkę"? Interesujące
Skoro nie patrzysz na jakośc zdjęć w kompaktach to na jakiej podstawie sądzisz, że to wada? nie oglądasz zdjeć z tego aparatu na dziwnych stronkach, więc zastnawiam się skąd bierzesz przekonanie, ze te 10 Mpix jest wadą... Rozumiem, że jesteś zwolennikiem "prawd objawionych" i uogolniania wszystkiego...
Cały Twoj post jest napisany w stylu, który zarzucasz mi. Zresztą nie ten jeden. Poza tym forum jest od tego aby przekonywać (argumentami) ludzi do swojego zdania. Jeśli wszyscy bez dyskusji mieliby przyjmować zdanie innych, to można by od razu zamknąc to forum
j.w. - znowu przytyk w moim kierunku - mało elegancki
Juz Ci podaję przyklad - pierwszy z brzegu. Aparat ma zaledwie 112 mm (nie pamiętam dokładnie, ale coś koło tego) na najdłuższym koncu. Powiedzmy że fotografuję mecz piłki nożnej, z linii końcowej. Po zrobieniu zdjęcia chciałbym wyciąć jakąś postać - tutaj im więcej Mpix, przy dobrej jakości oczywiści (a taką daje mi Panasonic) mogę wykadrować powiedzmy 25% z całości zdjęcia.
Oczywiście z Canona również się da - mimo, że ma 3 Mpix mniej. Jednak jakośc zdjęcia z panasonica i canona nie jest drastycznie różna. Mało tego - poziom szumów, do którego się tak mocno odnosisz, w tym panasonicu jest akurat bardzo niski, dlatego - przyda mi się te 10 Mpix, chociaż gdyby było 8, czy 6 również bym go nie dyswalifikował.
Wracając do pytania - dlaczego uważasz, że ixus jest lepszy od panasonica?