jeśli chodzi o Sigmę 70-300 to wiem tyle że jak kupowałem to żona kazała sprawdzić koniecznie czy to jest typ Macro Super II bo bez rzymskiej dwójki "nie bedzie współpracował z 300D", problem zatem jest znany i rozpoznany,
jeśli chodzi o Sigmę 70-300 to wiem tyle że jak kupowałem to żona kazała sprawdzić koniecznie czy to jest typ Macro Super II bo bez rzymskiej dwójki "nie bedzie współpracował z 300D", problem zatem jest znany i rozpoznany,
To ja dorzucę swoje 3 grosze:
Testowałem z 300D 3 Sigmy:
1) 70-300 apo super macro II potwornie wolna i miałem dziwny efekt: Jakby momentami nie miała siły kręcić AF, ale errorami nie rzucało. Wcześniej na 10D było ok, ale dawno nie była do niego podpięta, może sie coś popsuło. Jutro napiszę jak jest teraz na 10D.
2) 28-300 3,5-6,3 działa w 100%. Dużo szybsza od 70-300, minimalnie wolniejsza od 18-125. Ale jak na taką krotność to zaskakująco szybka.
3) 18-125 3,5-5,6 DC - Oczywiście działa w 100%, ale do USM to jej trochę chyba brakuje. I głośna jak wiertarka!
Pozdrawiam Yablon
Dzisiaj dowiedzialem sie jedna jak dla mnie nowosc zreszta w serwisie canon-sigma, powiedziano mi iz wszystkie canony ktore obsloguja obiektywy EF-S beda mialy problemy z obiektywami sigma niezaleznie czy sa to nowe czy stare obiektywy. I co tu teraz zrobic ?? jaki kupic by byc pewnym ze bedzie dzialal ?? komu wierzyc czy facet z serwisu ma napewno racje to forum juz zaprzecza jego spekulacjom.![]()
kupic obiektyw canona 8)Zamieszczone przez Biluch
to fakt ale wchodzi w gre jeszcze cena ale chyba dla 100% pewnosci bedzie trzeba tak zrobic :wink:Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
No nie ma racji, są na to żywe dowody na forum. Komuś może nie współpracowała Sigma 18-125 z Canonami EF-S? Wydaje mi się, że gość z serwisu albo ma słabą orientacje albo taką odgórną politykę. Co to za serwis "Canon-Sigma" ?Zamieszczone przez Biluch
Rozwiązania: Testować przed zakupem, bądź uzyskać zapewnienie sprzedającego o prawidłowej współpracy z Twoim body.
Pozdrawiam Yablon
wybacz brzydkie slowa, ale Canon p...li, bo ich odgorna polityka wiaze sie ze wciskaniem ludziom wlasnych akcesoriow? a myslisz, ze skad biora sie zmiany specyfikacji elektroniki AF, za ktore Canon wyciaga haracze od Tamrona i Tokiny? w ogromnej wiekszosci wlasnie stad wynika niekompatybilnosc starych Sigm z nowymi korpusami Canona. Sigma po prostu nie chce placic tantiemow. skutek: jest znacznie tansza, ale czesto nierozwojowa.Zamieszczone przez Biluch
prawda jest taka, ze pod wzgledem jakosci optycznej i wykonania Sigma nie ustepuje czesto Canonowi, a tej samej klasy sprzet sprzedaje duuuuuzo taniej. i jesli nie zamierzasz wymieniac sprzetu jak rekawiczek, mozesz spokojnie brac obiektyw, ktory sprawdzisz w korpusie. jesli zamierzasz podmieniac - sorry, Winnetou, ale skoro masz na to kase, to miej tez kase zeby karmic Canona za optyke. life is brutal
Następne wiadomosci w tej sprawie. Zasiagnelem nowych opini ktora juz mi sie sprawdzila ale moze do konca nie jest na 100% pewna, nastepny gosc tym razem z innego serwisu sigmy byl bardziej rozmowny niz poprzednik, powiedzial iz najlepszym sposobem na to czy SIGMY dzialaja czy nie ( tak jak przedmowcy juz mi to sugerowali za co wielkie dzieki ) jest poprostu sprawdzic obiektyw w sklepie czy dziala i juz. Inna kwestie ktora mi owy koles zasugerowal to jest to aby sprawdzac numer seryjny obiektywu i jesli pierwsza liczba z przodu jest 3 i idzie w gore to powinny w 99% dzialac z 300D jesli sa ponizej 3 to raczej w 99% nie beda dzialac.
Po wnikliwych poszukiwaniach kupilem Sigme 28-105mm uzywaną z numerem seryjnym 3 na pocztku i śmiga jak zlotko jest super obiektywik.
Dzieki za sugestie pozdrawiam
witam serdecznie! chciałem podpiac się do wątku! mam eosa 40d i obiektym po analogowej 3, sigma 28-300 3,5-6,3. Mam pytanie, czy którys z kolegów i kolezanek próbował działania takiego zestawu? Ja przyznam sie szczerze, ze nie podpinałem go do aparatu. Przeczytalem gdzięs na forum, ze nieprawidłowe działanie obiektywu może uszkodzić nawet migawkę (a może sie mylę) Dodam tylko ze numer serii to:2003574 Pozdrawiam i czekam na sugestie!
uszanowanie , ja pracuję na Sigmie 70-300mm 1:4-5,6 DL MacroSuper nr 2081293 i skutki są różne na programach manualny udaje mi się wyregulować i działa natomiast na automacie wyskakuje mi Error99. Jak kupowałem obiektyw od kolesia miał analoga chodził mu po całym zakresie, a na moim 350D już nie powiedział, że muszę się udać do serwisu to mi chipa zmienią lub oprogramowanie tyle, że płatnie ale jeszcze nie byłem. Pozdrawiam