Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Współpraca Canona 300D z obiektywami Sigma

aro_lodz
    Guest

Domyślnie Współpraca Canona 300D z obiektywami Sigma

Drugi dzień szukam jakichś informacji na temat współpracy obiektywów Sigma z Canonami. Może źle szukam, bo nie wiem jeszcze jak się tu poruszać w takim gąszczu informacji. Proszę o pomoc. Mam aparat Canon 300D. Po starym EOS-ie został mi jeszcze obiektyw Sigma 70-300mm 4-5,6 APO Macro super. Wkręcony do nowego cyfraka, działa tylko w programach automatycznych. W programach nastaw ręcznych najczęściej zawiesza się. Choć czasami uda mi się pstryknąć zdjęcie w nastawach ręcznych nie mogę się połapać kiedy działa a kiedy nie. Mam wrażenie, że to zależy od jego dobrego humoru. Czy jest jakiś sposób, żeby nakłonić mój obiektyw do współpracy? A może nowe oprogramowanie do 300D coś by tu zmieniło?
    Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

W pełnej automatyce lub w P bedzie działał bo automatyka aparatu dobiera pełen otwór przysłony. W trybach M i AV nie będzie się zawieszał jeżeli będziesz pracował z całkiem otwartą przysłoną .
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    EOS 1,5 GTD + EF 10-780/1,2 L+ SPIDLAJT 747 EX

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Gdzieś kiedyś czytałem, że starsze modele Sigmy mogą mieć kłopoty ze współpracą z nowszymi cyfrówkami. Podobno możliwa jest bezpłatna wymiana chipa w obiektywie przez serwis Sigmy.To tylko teoria, nie wiem jak jest w praktyce.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunow
    Gdzieś kiedyś czytałem, że starsze modele Sigmy mogą mieć kłopoty ze współpracą z nowszymi cyfrówkami. Podobno możliwa jest bezpłatna wymiana chipa w obiektywie przez serwis Sigmy.
    Z tego co ja wyczytałem wynika, że dotyczy to tylko stosunkowo nowych obiektywów tego producenta, a nie wszystkich obiektywów Sigmy w ogóle.
    Do jakiej kategorii zalicza sie Sigma z którą jest problem, nie wiem. Sugeruję dowiedziec się w serwisie.

jantyl
    Guest

Domyślnie

Od niedawna uzywam Sigmy 70-300 f4-5,6 APO macro super II , działa ok. Chociaż jest trochę wolna i głośna. Brak mi też full time manual. Żadnych problemów z działaniem nie zauważyłem (300D).

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jantyl
    Od niedawna uzywam Sigmy 70-300 f4-5,6 APO macro super II , działa ok. Chociaż jest trochę wolna i głośna. Brak mi też full time manual. Żadnych problemów z działaniem nie zauważyłem (300D).
    no i jak Ci sie to szkielko sprawuje? Masz moze gdzies swoje fotki na sieci? Planuje zakup (moze jakos na wiosne) wlasnie do 300D

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A gdzie w Polsce (ew. gdzie w Warszawie) jest serwis sigmy ?
    Eos 33, M42: 58, 135, 200

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

15 sekund googlania:
    http://www.obiektywy.pl/Serwis.htm

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Teraz - jako że się zmienił dystrybutor to sprawa wygląda trochę inaczej :
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...e&SubMenu=

Niemniej jednak jakbym miał popsutą Sigmę to bym ją wysłał na Czapskich (a nie mam w tej chwili żadnej, nawet nie popsutej ;-) ), bo miałem z nimi bardzo dobre doświadczenia.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja w tym tygodniu byłem w interfoto w Krakowie i próbowałem starszą wersję Sigmy 70-200/2.8 APO.

Niestety okazało się, że tak jak i z 30D i 10D nie działa. Problem polegał na wadliwej pracy przysłony. Dopóki robiłem na pełnej dziurze było OK. Jednak przy domkniętej przysłonie w momencie robienia zdjęcia aparat nie mógł domknąć przysłony, co kończyło sie komunikatem err99 i resetem aparatu. AF działał poprawnie. Masz chyba dokładnie ten sam problem. O ile mi wiadomo nie da się go rozwiązać za pomocą upgrade'u chipa w obiektywie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów