Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 20D - nie otwiera lampy

wariat
    Guest

Domyślnie 20D - nie otwiera lampy

Witam!

Właśnie odkryłem, że mój 20D ma kłopot. NIe używam generalnie wbudowanej lampy, więc nie wiem od kiedy on tak ma, ale ... nie otwiera mi lampy wbudowanej.
    Chciałem zapytać czy ktoś miał już taki problem, czy naprawiał w serwisie i ile go to wyniosło (aparat kupiłem w marcu 2005 więc jest już dawno po gwarancji - swoją drogą 12 miesięcy gwarancji to takie XX wieczne ;-) )

Przez chwilę liczyłem, że po prostu jakoś wyłączyłem obsługę lampy, ale po zresetowaniu ustawień do fabrycznych problem nie ustąpił

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

A robi tak: "pstryk.... pstryk... pstryk... <ERR 05>", czy po nacisnieciu guzika dzieje sie dokladnie nic ?
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez Zobacz posta
    A robi tak: "pstryk.... pstryk... pstryk... <ERR 05>"
    dokładnie mi się tak działo, oddałem do serwisu i do dziś spokój

a kolega może opisze dokładniej
    lampę otworzysz ręcznie na trybach M,TV,AV,P orazA-DEP a na pozostałych jest otwierana tylko automatycznie, sprawdź na jakim trybie masz aparat
    Czarna skrzynka firmy C

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lodek Zobacz posta
    dokładnie mi się tak działo, oddałem do serwisu i do dziś spokój
    No ja wlasnie tak mam u siebie ale jakos nie chce go z tak blachego powodu oddawac bogu ducha winnego sprzetu serwisantom. Zastepczo odkrylem ze jak po pierwszym pstryk nie otworzy, to strzelam go mocno w okolice lampy i sie otwiera ;-) Bo to generalnie jakies mechanicze "zatarcie", czy inne "sklejenie" (wzglednie cos ze sprezyna)
    Moze po roku, dzieki dyfuzji, lampa zespoila sie z korpusem

Natomiast jesli nie pstryka i nie wali errorem to albo cos glebiej siadlo albo tak jak piszesz - tryb tematyczny blokuje.

Jeszcze przyszlo mi do glowy, ze jezeli nie "pstryka" a nie jest na tematycznym, to mozna sprobowac dac zielony kwadracik, zaslonic obiektyw i wizjer i wcisnac spust - dzieki temu stwierdzimy czy to kwestia przycisku do otwierania, czy cos glebiej.
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

birez: mam identycznie.
    u mnie pomaga:
    a) odwrócenie do góry dołem aparatu
    bądź
    b) pomoc - wyciągnięcie troche na chama tej lampki. ;]

i dokłądnie jak Ty birez nie zamierzam z tego powodu go oddawaćdo serwisu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

wariat
    Guest

Domyślnie

Nie pstryka, nie hałasuje nie dzieje się dokładnie nic. Próbowałem w trybie P w jakim jest normalnie, przełączyłem też na tryby "zielone" gdzie lampa powinna otworzyć się przy próbie zrobienia zdjęcia i też nic.
    Żadne errory się nie wyświetlają, tak jak gdyby on zapomniał, że posiada lampę. Nie otwiera jej, ale też nic nie wskazuje na to, że próbuje to zrobić.

Dlatego podejrzewałem, że coś przełączyłem w konfiguracji aparatu i zrobiłem reset do ustawień fabrycznych, ale nie pomogło.

Czyli wygląda, że serwis. Można wiedzieć ile wyniosło? Czy na gwarancji było i nic?
    Przy okazji poproszę o aktualizację firmware (zrobiłbym sam, ale później mi powiedzą, że popsułem aparat i skasują drożej). Ciekawe tylko czy da się to załatwić via sklep w Poznaniu gdzie aparat kupiłem, czy będę się musiał osobiście do Warszawa DC pofatygować... ale to zupełnie inna kwestia.

Acha, żeby uprzedzić ewentualne kolejne pytanie, baterie naładowałem na full ...
    Ostatnio edytowane przez wariat ; 03-12-2006 o 02:44 Powód: Update

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a może sobie ustawiłeś w CF opcję "Build in flash does not fire"?
    W przeciwnym razie to silniczek lampy. Potrójne pstrykanie bez otwarcia oznacza zablokowanie się mechanizmu zwalniającego - da się to naprawić samemu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Spotkałem się z czymś takim w eosie 5, ale tam jest inny mechanizm otwierania lampy, nie przejmowalem sie tym. Skoro nie uzywales lampy to nie dziwne, ze nie chce sie otwierac, organ nieuzywany zanika ;-)

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem podobny problem w 30 D. Tego dnia robiłem kilka zdjęć wbudowaną lampką, najpierw bez problemu, w trybie "P". Zamknąłem lampę, przerwa 15 min, znów potrzeba kilku zdjęć; ale on już nie otwierał lampy, ale lampa normalnie błyskała (choć wystraszyłem się smrodku jaki wtedy wydzielała).
    Najciekawsze jest to, że wpadłem na myśl, że to przez nie oryginalny obiektyw (Tamron), zmieniłem go na 17-40, potem wyłączyłem aparat, wyjąłem akumulator (nie oryginalny), założyłem oryginalny, włączyłem i śmiga.
    Ale co było przyczyną (obiektyw, akumulator ) nie wiem...
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wariat Zobacz posta

Czyli wygląda, że serwis. Można wiedzieć ile wyniosło? Czy na gwarancji było i nic?
    Mój był na gwarancji.
    A co do kosztów..... najlepiej zadzwonić i spytać ile kosztuje wymiana górnego panela (jeżeli usterka jest drobna naprawią bez wymiany panela) w co jednak wątpię bo oni często operują całymi panelami

wysłać kurierem DHL na ich koszt wystawią później rachunek ale DHL wyjdzie Cię taniej bo oni mają umowę.......zapłacisz kurierowi przy odbiorze

Ps. Dużo ludzi na forum narzeka na serwis ja odpukać nie
    wysyłając (jeżeli się zdecydujesz) wyślij samo body bez bateri, paska,muszli ocznej,karty itd

Ja wolał bym naprawić niż walić pięścią po sprzęcie jeszcze coś innego nawali
    Czarna skrzynka firmy C

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów