Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 20D - nie otwiera lampy

Mieszany widok

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

O matko. A wyciągnij że ją chłopie ręcznie, nie cackaj sie tak z nią.
    Jak ? Po prostu ją chwyć i pocągnij do góry z czuciem.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

W prawej szynie sanek znajduje się plastikowy guziczek. Wsunięcie w sanki zewnętrznej lampy powoduje jego wciśnięcie, co z kolei uniemożliwia otwarcie lampy wbudowanej.
    Twój problem polega na tym, że guziczek za którymś razem się nie "wycisnął". Tak się dzieje, gdy złapie trochę kurzu lub innego syfu. Sam guziczek jest wyciskany przez cieńką blaszkę styku umieszczoną pod nim. Jest ona na tyle słaba, że nie ma siły odbić ciasno spasowanego w swoje gniazdo guziczka.

Jeżeli boisz się rozebrać swoją puszkę, to oddaj do serwisu, ale powiedz, że wiesz o co chodzi - nie daj się naciągnąć na wymianę procesora, migawki, matrycy i wielu innych .

Poniżej moje zmagania z tym problemem w EOS-ie 5 :

Ostatnio edytowane przez Pirx ; 04-12-2006 o 22:47

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    O matko. A wyciągnij że ją chłopie ręcznie, nie cackaj sie tak z nią.
    Jak ? Po prostu ją chwyć i pocągnij do góry z czuciem.
    Tia, i urwij zaczep trzymajacy ja w pozycji zlozonej...
    Ostatnio edytowane przez birez ; 04-12-2006 o 23:20
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez Zobacz posta
    Tia, i urwij zaczep trzymajacy ja w pozycji zlozonej...
    Otwierałem swoją już tak kilka(dziesiąt ?) razy.

Zaryzykuje twierdzenie że prawdopodobieństwo uszkodzenia wynosi > 1 %

Właśnie zrobiłem to 5 X z rzędu

Działa

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Nie namawiałem nikogo do otwierania lampy na siłę - więc chyba nie do mnie ta uwaga.
    Aj sorry, z rozpedu zle mi sie kliknelo i nie zacytowalem tego co trzeba, zaraz wyedytuje.
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    W prawej szynie sanek znajduje się plastikowy guziczek. Wsunięcie w sanki zewnętrznej lampy powoduje jego wciśnięcie, co z kolei uniemożliwia otwarcie lampy wbudowanej.
    Twój problem polega na tym, że guziczek za którymś razem się nie "wycisnął". Tak się dzieje, gdy złapie trochę kurzu lub innego syfu. Sam guziczek jest wyciskany przez cieńką blaszkę styku umieszczoną pod nim. Jest ona na tyle słaba, że nie ma siły odbić ciasno spasowanego w swoje gniazdo guziczka.

Jeżeli boisz się rozebrać swoją puszkę, to oddaj do serwisu, ale powiedz, że wiesz o co chodzi - nie daj się naciągnąć na wymianę procesora, migawki, matrycy i wielu innych .

Poniżej moje zmagania z tym problemem w EOS-ie 5 :

Ja także miałem podobny problem z EOS'em 5. Nie miałem zaufania do serwisu i fociłem tylko lampą zewnętrzną.
    Minęło wiele lat (po 5 była 3, potem G5 - zawsze z zewnętrzną lampą, było ok.) i miałem spokój aż teraz problem wrócił w 2 miesięcznej 400.
    Lampa nie wyskakuje, nic nie stuka nie puka, nie ma błędu - tak jakby w sankach była zewnętrzna lampa.

Dokładna analiza problemu pozwoliła ustalić przyczynę. Po prawej stronie sanek do mocowania lampy zewnętrznej umieszczony jest mikrowyłącznik informujący logikę aparatu o założeniu zewnętrznej lampy.
    Jak widac na rysunku wsunięcie zewnętrznej lampy powoduje przygięcie blaszki, która wciska popychacz mikrowyłącznika (na rys. żółty). Cienkim plastikowym szpikulcem (tak aby nie zostawić śladów) bardzo lekko wygiąłem tą blaszkę do góry (jak pokazuje strzałka).

Problem zniknął.
    Jak się powtórzy należy powtórzyć operację.

UWAGA!!!
    Można sobie wyobrazić taką sytuację, w której blaszka popychacza nie wychodzi bo jest zanieczyszczona. Wtedy wyginanie blaszki popychającej nie pomoże i interwencja serwisu jest chyba konieczna.
    Ostatnio edytowane przez Grzery ; 13-06-2007 o 21:37

Uprawnienia umieszczania postów