Postaram sie zrobic jak najszybciej, musze skompresować plytke DVD. Jak ktos ma miejsce na FTP to niech mi da znac to wtedy tam umieszcze.
J.
Postaram sie zrobic jak najszybciej, musze skompresować plytke DVD. Jak ktos ma miejsce na FTP to niech mi da znac to wtedy tam umieszcze.
J.
daj znać, jak zrobisz divx'a ile zajmuje, a ja odpiszę chętnie odpowiednie namiary - najlepiej PM, bedzie najszybciej. thx!
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
to już będzie piractwo![]()
witam. a propo piractwa... wie ktos moze jak sie ma sprawa mp3 na dysku i najazd policji z informatykiem do domu?? mozna trzymac mp3?? bo nie jestem w temacie jezeli chodzi prawo... dzieki.
Ostatnio edytowane przez viTo ; 14-12-2006 o 10:20
EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
Hehe, w Kędzierzynie też naloty? :grin:
Coś tam o mp3 wiem (jak rippować), ale może niech się ktoś odpowiedniejszy wypowie, żebym czasem nie namieszał
![]()
z tego co wiadomo to naloty sa wszedzie, a nie chce miec niespodzianki jak mi wpadna i zobacza ze mam mp3 na dysku.... jak to jest nielegalne...
JUZ WIEM WSZYSTKO... ZAMIESZCZAM ZEBY INNI MOGLI POCZYTAC...
Przepis art. 23 pr. aut. stanowi, że " Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno - urbanistycznego."
W ustępie drugim art. 23 pr. aut. czytamy natomiast, że zakres dozwolonego użytku osobistego obejmuje osoby pozostające w "związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego."
Jak wskazuje się w literaturze przedmiotu dozwolony użytek prywatny dotyczy wszelkich sposobów korzystania z utworu (z wyjątkiem budowy według cudzego projektu architektonicznego i architektoniczno urbanistycznego) w praktyce jednak najczęściej przybiera formę zwielokrotnienienia (reprodukcji ) chronionych utworów. (1) Ustawodawca nie ogranicza korzystania z utworu w ramach dozwolonego użytku osobistego od celu jakiemu ma on służyć. W praktyce w ramach dozwolonego użytku można korzystać z utworu z w celach rozrywkowych, kolekcjonerskich, naukowych itp. W oparciu o omawiany przepis możemy zatem zapisać utwór z posiadanej płyty CD do formatu Mp3 i odsłuchiwać go na własnym komputerze czy przenośnym odtwarzaczu Mp3. Podobnie w ramach dozwolonego użytku prywatnego będziemy mogli wykonać kopie artykułu zamieszczonego w prasie, który jest nam przydatny w pracy naukowej lub z innych względów chcemy go zamieścić w domowym archiwum. Bez znaczenie jest przy tym czy artykuł ma charakter naukowy czy jest to np. ciekawy reportaż , istotnym jest jedynie aby kopia przeznaczona była wyłącznie do użytku osobistego. (prywatnego).
Zgodnie z cytowanym powyżej art. 23 ust. 2 pr. aut. użytek osobisty rozciąg się na osoby pozostające w związku rodzinnym lub towarzyskim. W ramach dozwolonego użytku będziemy mogli zatem odsłuchiwać w kręgu rodziny utwory muzyczne, nagrać na dyskietkę utwory Mp3 i podarować je bratu lub przyjacielowi czy wykonać kuzynowi kopie artykułu prasowego.
Korzystanie z utworu w ramach dozwolonego użytku nie może łączyć się z otrzymywaniem z tego tytułu wynagrodzenia. Nie możemy zatem w ramach dozwolonego użytku prywatnego przegrać płytę CD popularnego zespołu a następnie sprzedać ją bratu czy koledze. Takie działanie wymaga zawarcia odpowiedniej umowy z podmiotem uprawnionym z autorskich praw majątkowych do utworu (autor, wydawca) co łączy się zazwyczaj z zapłatą odpowiedniego wynagrodzenia.
Ściągnięte gdzieś ze strony...
Ostatnio edytowane przez viTo ; 14-12-2006 o 11:51
EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Podsumowanie powyzszego: wszystkie mp3 jakie masz na kompie otrzymales od przyjaciol i korzystasz z nich w ramach dozwolonego uzytku osobistego.
tak wlasnie.... dzieki...
no chyba że mają dowody że zdobyłeś je inaczej (historia kazzay, lub innego p2p obserwowanie sieci itp.)