Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Co to są szumy? Jak to zmierzyć?

Mieszany widok

wd
    Guest

Domyślnie Co to są szumy? Jak to zmierzyć?

Witam,
    Ponieważ jest to dział dla początkujących, to może nikt mnie śmiechem nie zabije...

Nigdzie nie mogę znaleźć jasnej informacji co to są szumy. Wszyscy o nich mówią, przez jakiś czas myślałem nawet, że zaczynam rozumieć o co chodzi, ale... Szukam sobie, znajduję, oglądam ten topic http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=szumy
    No i tu mi szczęka opada - SenK mówi, że ma szumy i to brzydkie, a ja za diabła nie mogę się ich dopatrzeć.
    I tu moje pytanie. Te szumy to się mierzy "na oko" czy są jakieś programy, funkcje w PS czy co? No bo jak dla mnie, w okularach i w miarę możliwości wytunowanym monitorze to to zdjęcie jest jak żyleta
    Może mi ktoś wytłumaczyć jak prostemu kubańskiemu chłopu o co tu chodzi? Linki, gdzie mógłbym sobie o tym poczytać, ale takie "kawa na ławę" mile widziane.

Pozdrawiam,
    Waldek

P.S. wiem, że google są moim najlepszym przyjacielem Razem z przyjacielem znalazłem sporo na ten temat, ale wciąż jestem ciemny.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Daj sobie spokój z teorią, pewnie się naczytałeś o szumach i teraz męczą Cię niczym ncny koszmar.
    Jesli chcesz je zobaczyć, ustaw iso na 1600, zakryj dekielkiem obiektyw i daj czas naświetlania 5 minut i zobaczysz szum.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

wd
    Guest

Domyślnie

Nie to, że się naczytałem. Po prostu chcę zrozumieć o co tu chodzi. Nie wiem co jest nie tak ze zdjęciem pokazanym w ww. wątku - wg mnie jest OK, wg SenKa są "paskudne szumy".

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Musisz zrozumieć jak działa maryca. Choćby tak ogólnie. Matryca działa w ten sposób, że kiedy skierujemy na nią światło, w sensorach na matrycy (pikselach) wzbudzany jest prąd. Prąd ten jest w pewnym zakresie proporcjonalny do natężenia światła (czyli jasności). Niestety ponieważ możliwości matryc są ograniczone (dlaczego to osobny długi temat) sygnał ten jest bardzo słaby i nieczytelny. Dlatego trzeba go wzmocnić. Szum to dodatkowy sygnał, który pojawia się na zdjęciu nie jako wynik działania światła na sensorach, ale jako wynik wzmacniania sygnału, czyli działania elektroniki.

Szum się oczywiście mierzy, i podaje jeko stosunek sygnału prawidłowego do zakłóceń.

Objawia się:
    - kolorowymi pikselami chaotycznie rozsianymi po zdjęciu, bardziej w cieniach, przypominającymi kaszkę lub piasek
    - utratą ostrości zdjęcia
    - utratą kolorystyki zdjęcia

Przykład tutaj dla różnych aparatów:
    http://www.pbase.com/miljenko/image/57722794
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To ja dorzucę: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_noise - chociaż tam jest też trochę dyskusyjny przykład ;-) ("noise clearly visible" na fotce z tego Panasonika ;-))

Domyślnie

przepraszam czy aby eos50 nie wyszedł najlepiej?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to zależy z jaką kliszą ;-)
    serio, to chyba ci się coś przywidziało
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

wd
    Guest

Domyślnie

Aha Dzięki za odpowiedzi. Już myślałem że czegoś się (właśnie ) naczytałem i nie rozumiem.
    Tylko nadal nie rozumiem dlaczego SenK uważa, że ma "brzydkie szumy" na tych swoich fotach Patrzyłem na to kilka(naście?) razy i wciąż nie widzę tego "brzydkiego"... Hehe, nawet powiększyłem na 200%
    Ale w sumie jak dla mnie - tzw. newbee - oznacza to, że na moim poziomie szumy to jeszcze nie problem
    Dzięki jeszcze raz. Oczywiście za dalsze uwagi również.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja bym się na Twoim miejscu cieszył Może gdybym Ci pokazał moje "szumy" to byś zobaczył o co chodzi (Konica Chrome 100) :wink:

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Trzeba powołać niezależny zespół ekspercki składający się z szumofobów aby w sposób maksymalnie znormalizowany określili ilość sumów(1) w szumie

(1) tak, tak, ilość sumów w szumie (taki drobny błąd a stał się istniejącym stanem wiedzy fotograficznej)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów