Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Fotografowanie z lampą błyskową

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    - omnibounce (...) nie strzela sie nim na wprost
    To może uściśle, strzela się ustawiając palnik pod kątem 45 st. lub na wprost jeżeli obiekt znajduje się w odległości > 4,5 m.

(...) softbox - kierunkowosc swiatla, wieksza nieco sila niz z odblysnika/omnibounce.
    Omni skraca max. zasięg błysku lampy 2,5 raza.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Lumiquest Softbox zmniejsza sile blysku lampy o 1,25 EV (pomiar E-TTL to uwzglednia bez problemu - nie trzeba korygowac sily lampy).

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Lumiquest Softbox zmniejsza sile blysku lampy o 1,25 EV (pomiar E-TTL to uwzglednia bez problemu - nie trzeba korygowac sily lampy).
    Z Omni również nie trzeba dokonywać żadnej korekcji - pomiar E-TTL działa bez zarzutu. Trzeba tylko pamiętać o krótszym max. dystansie dla błysku.

Domyślnie

Ja z Omni strzelam większość fotek od momentu jak go zakupiłem - jest OK. Nawet robię mix np. 2 lampy studyjne + 550 EX na aparacie z omni i 420 z błyskiem przez parasol sterowana lampą z aparatu - wszystko do masówek np szkolno przedszkolnych Nie chce mi się zabierać wszystkich lamp. P.S. trzeba tylko pamiętać by lampy studyjne pracowały na drugim błysku no i odpowiednio poustawiać
    Analog i cyfra

tessar
    Guest

Domyślnie

Panowie !

Moje pytanie być moze nieco banalne ...lecz zupełnie od niedawana posiadam 300d , (to mój pierwszy cefrowy aparat) prosze powiedzcie mi czemu to cudo nie synchronizuje z innymi fleszami poza 550 ?
    Nie chce synchronizować ani z metzem (działającym bez zarzutu z eos5 i 3 ) ani ze starą 380 ? - tez swietnie pracującą z 3 i 5.
    Dziwne nieprawdaz ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprecyzuj "synchronizuje" . Jaka synchronizacje chcesz osiagnac ?
    Prawidlowy (w miare) pomiar swiatla w trybie E-TTL ?
    Nie z wszystkimi Metzami wspolpracuje - poszukaj w instrukcji lampy czy obsluguje E-TTL (300D dziala tylko w E-TTL albo w pelnym trybie manualnym, nie ma TTL , A-TTL itp). Lampe 380 masz z serii EX czy EZ ? EZ nie ma E-TTL i nie bedzie "synchronizowac" sie z 300D a z 3 czy 5 EOSami bez problemu - ale w TTL chyba .

tessar
    Guest

Domyślnie

Niestety, nie synchronizuje w żadnym trybie !!!!!
    Po prostu jakby nie było styku na gorącej stopce. Nie ma szans ani przez kostkę z gniazdkiem a w przypadku metza takze przez samą stopkę. Martwica pełna, a po założeniu 550 wszytsko ok ?
    Ciekawe , nieprawdaż ?

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Zakup nowej lampy to trzeba zarezerwować sobie sporo wolnego czasu i po prostu pstrykać, kombinować i opcje wszelkie ustawiać i wtedy wszysstko samo przyjdzie.
    Trening czyni mistrza
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Czołem

Czy ktoś stosuje tego Softboxa w fotografii ślubnej ??

I wie, ile on kosztuje ?? (na Raysfoto nie zauważyłem cennika)

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów