Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Canon 50mm f/1.8 II / Na co zwrócić uwagę?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Eee, co to za test ;-)
    A tak na poważnie to miałem na myśli pokój oświetlony wyłącznie dziennym światłem, niekoniecznie w słoneczny dzień.
    Napisales "ciemny pokoj" a to nieco cos innego niz oswietlony swiatlem dziennym.

Bez wzgledu na to lepiej jednak robic fotografie na dworze przy dobrym oswietleniu. Szczegolnie przy slabszych puszkach roznica bedzie duza. We wnetrzu jak CI sie pomyli af to nie wiesz czy to wina obiektywu czy faktu ze af w slabym oswietleniu gorzej sobie radzi. Jak masz duzo swiatla a obiektyw nadal dziala slabo to o wiele latwiej o werdykt (szczegolnie jak z innymi jest ok).
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Napisales "ciemny pokoj" a to nieco cos innego niz oswietlony swiatlem dziennym.
    Rzeczywiście byłem nieprecyzyjny, mea culpa ;-)
    Bez wzgledu na to lepiej jednak robic fotografie na dworze przy dobrym oswietleniu. Szczegolnie przy slabszych puszkach roznica bedzie duza. We wnetrzu jak CI sie pomyli af to nie wiesz czy to wina obiektywu czy faktu ze af w slabym oswietleniu gorzej sobie radzi. Jak masz duzo swiatla a obiektyw nadal dziala slabo to o wiele latwiej o werdykt (szczegolnie jak z innymi jest ok).
    Najlepiej to było by chyba przeprowadzić oba testy. 50-tki używa się jednak do robienia w zamkniętych pomieszczeniach przy świetle zastanym i warto żeby af sobie jakoś radził. A ponoć w niektórych egzemplarzach nie jest z tym najlepiej (piszę "ponoć", bo mój sobie chwilę pobzyka i potem zazwyczaj trafia)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Przy zakupie EF 50/1.8 II koniecznie zwróć uwagę na EF 28/2,8! ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    1. Jak wygląda sytuacja - właśnie z tym plastikowym bagnetem?
    Piszecie i piszą inni użytkownicy że się wyciera, czy to znaczy że wówczas po zamocowaniu go w body będzie miał luzy, co spowoduje wpływ na jakość zdjęć?!
    Ja nie wierzę żeby przy normalnym użytkowaniu bagnet się wytarł. Plastik nie jest znów tak delikatny. Poza tym mocowanie w aparacie jest gładkie więc nie działa jak papier ścierny. Jak miałem kita do 300v (też plastic fantastic ) to nie zauważyłem żadnego wycierania a zdejmowałem go i zakładałem często. Wiadomo, pierwsza lustrzanka więc co 10 min się dmuchało gruchą, gdy jakikolwiek paproszek się pojawił na matówce . Zresztą i tak luzy na bagnecie nie są zbyt możliwe. W końcu obiektyw jest dociskany do body metalowym pierścieniem.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Przy zakupie EF 50/1.8 II koniecznie zwróć uwagę na EF 28/2,8! ;-)
    dyskusja na temat....

Sprawdź czy nic nie chrobocze w nim i czy ma dostateczne luzy
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Jeszcze dwa pytanka

Oki...póki co dziękuję za wszystkie dotychczasowe uwagi.
    Jednak co do sprawdzenia szkła w świetle dziennym przy zakupie będzie problem...ponieważ kupować będę je wieczorem po 19, napewno nie u kolesia w mieszkaniu.
    Myślę jednak że i w takich warunkach można sprawdzić dostatecznie dobrze ostrzenie obiektywu?!
    Pytanie jeszcze jedno - laika-co oznacza sformułowanie kolegi EWQ
    Przy zakupie EF 50/1.8 II koniecznie zwróć uwagę na EF 28/2,8!
    Dość często spotykane na forum.
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    3. I jeszcze sprawa soczewek - czy zaobserwowaliście by łapały po jakimś czasie luzy?!
    Oczywiście, mój ma luzy masakryczne - w zasadzie dotknięcie pierścienia ostrości (na wypadek jakby ktoś wpadł na pomysł ręcznego ostrzenia) posyła ostrość w kosmos... Ale nie bardzo rozumiem Twoje zdziwienie - chyba za dużo oczekujesz za tą cenę...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

EF to rodzaj bagnetu stosowany w analogowych canonach i kompatybilny ze wszystkimi cyfrowymi body. Dla odmiany istnieje jeszcze bagnet EF-S ktory pasuje tylko do canonow 300D, 350D, 400D, 20D i 30D.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Miał być żarcik z wkładką a Wy tutaj święte oburzenie - darujcie...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moja 50-tka była używana sporadycznie przez parę lat. Bagnet nie jest wytarty. Zdjęcia są natomiast nieostre z lewej strony, nawet na 5.6 przy oddalonych motywach np. 50m. Obiektyw jest nietelecentryczny. Najlepiej jednak przetestować na przysłowiowym murze z cegły.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów