Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 50mm f/1.8 II / Na co zwrócić uwagę?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Canon 50mm f/1.8 II / Na co zwrócić uwagę?

Witam
    Stoje przed kolejnym zakupem.
    Tym razem będzie to szkoło CANONA 50mm f/1.8 II
    Szkło jest w dobrej cenie a conajważniejsze na miejscu...jednak używane ale w bardzo dobrym stanie.
    Proszę o informacje na co zwrócić uwage w chwili zakupu.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Poniewaz to szkło ma plastikowy bagnet zwróć uwage na jego stan. Pozwoli to Tobie na ocene jak ten obiektyw był używany (jak sie z nim obchodzono) Jeżeli bagnet będzie "zmaltretowany" tzn. że z obiektywem obchodzono sie dość ostro!
    Oczywiście o stanie soczewek nie wspominam bo to pierwszorzedna ocena!
    pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Szkło jest doskonałe za tę cenę. Z pewnością nie będziesz żałował.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sprawdź czy AF działa poprawnie, podobno w niektórych egzemplarzach nie jest z tym najlepiej. Zrób ok 10 fot, najlepiej przy słabym oświetleniu (np ciemny pokój), w prawidłowo działającej 50-tce przynajmniej 9 powinno być ok.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Sprawdź czy AF działa poprawnie, podobno w niektórych egzemplarzach nie jest z tym najlepiej. Zrób ok 10 fot, najlepiej przy słabym oświetleniu (np ciemny pokój), w prawidłowo działającej 50-tce przynajmniej 9 powinno być ok.
    Ta jasne najlepiej za zalozonym dekielkiem. Wtedy bedzie idealnie ciemno i warunki do testowania autofocusa beda idealne

Sadamanie zeby sprawdzic czy Twoj obiektyw precyzyjnie ostrzy zrob to na dworze przy dobrym swietle i rozsadnym kontrascie. Bedziesz mial wtedy pewnosc ze to nie wina nieprecyzyjnego AF w body (chociaz 400D akurat AFma calkiem niezle rozwiazany - nie wiem jak w praniu bo nie mialem ale w teorii i testach wypada nienajgorzej).

Koniecznie pstryknij kilka zdjec w serii przy przyslonie wiekszej niz 1.8. Canon 50 maja powiedzmy tendencje do uszkodzen przyslony ktora najzwyczajniej sie zacina.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Sadamanie zeby sprawdzic czy Twoj obiektyw precyzyjnie ostrzy zrob to na dworze przy dobrym swietle i rozsadnym kontrascie. Bedziesz mial wtedy pewnosc ze to nie wina nieprecyzyjnego AF w body (chociaz 400D akurat AFma calkiem niezle rozwiazany - nie wiem jak w praniu bo nie mialem ale w teorii i testach wypada nienajgorzej).
    Eee, co to za test ;-)
    A tak na poważnie to miałem na myśli pokój oświetlony wyłącznie dziennym światłem, niekoniecznie w słoneczny dzień.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Eee, co to za test ;-)
    A tak na poważnie to miałem na myśli pokój oświetlony wyłącznie dziennym światłem, niekoniecznie w słoneczny dzień.
    Napisales "ciemny pokoj" a to nieco cos innego niz oswietlony swiatlem dziennym.

Bez wzgledu na to lepiej jednak robic fotografie na dworze przy dobrym oswietleniu. Szczegolnie przy slabszych puszkach roznica bedzie duza. We wnetrzu jak CI sie pomyli af to nie wiesz czy to wina obiektywu czy faktu ze af w slabym oswietleniu gorzej sobie radzi. Jak masz duzo swiatla a obiektyw nadal dziala slabo to o wiele latwiej o werdykt (szczegolnie jak z innymi jest ok).
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Jeszcze kilka pytań

Mam jeszcze kilka pytań - głównie do użytkowników owego szkła.

1. Jak wygląda sytuacja - właśnie z tym plastikowym bagnetem?
    Piszecie i piszą inni użytkownicy że się wyciera, czy to znaczy że wówczas po zamocowaniu go w body będzie miał luzy, co spowoduje wpływ na jakość zdjęć?! (Czy owe luzy są wywczówalne).

2. Jak to jest naprawde z tym ostrzeniem AF - podobno ma duże problemy w warunkach studyjnych, domowych ale i w plenerze?!
    Jak wy oceniacie te informacje w stosunku do tego co podają na optyczne.pl?

3. I jeszcze sprawa soczewek - czy zaobserwowaliście by łapały po jakimś czasie luzy?!
    Pucha i słoki

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Mam jeszcze kilka pytań - głównie do użytkowników owego szkła.
    2. Jak to jest naprawde z tym ostrzeniem AF - podobno ma duże problemy w warunkach studyjnych, domowych ale i w plenerze?!
    Jak wy oceniacie te informacje w stosunku do tego co podają na optyczne.pl?
    Moja 50-tka nie ma problemów z ostrzeniem. Myli się tylko jak jest na prawdę ciemno (warunki wymagające ustawień typu: ISO1600, 1/60, f/2). Na pozostałe dwa pytania nie odpowiem, bo mam to szkło dopiero 7 miesięcy. Luzy na obudowie były od początku, ale jakoś nie zauważyłem aby miały wpływ na zdjęcia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    1. Jak wygląda sytuacja - właśnie z tym plastikowym bagnetem?
    Piszecie i piszą inni użytkownicy że się wyciera, czy to znaczy że wówczas po zamocowaniu go w body będzie miał luzy, co spowoduje wpływ na jakość zdjęć?!
    Ja nie wierzę żeby przy normalnym użytkowaniu bagnet się wytarł. Plastik nie jest znów tak delikatny. Poza tym mocowanie w aparacie jest gładkie więc nie działa jak papier ścierny. Jak miałem kita do 300v (też plastic fantastic ) to nie zauważyłem żadnego wycierania a zdejmowałem go i zakładałem często. Wiadomo, pierwsza lustrzanka więc co 10 min się dmuchało gruchą, gdy jakikolwiek paproszek się pojawił na matówce . Zresztą i tak luzy na bagnecie nie są zbyt możliwe. W końcu obiektyw jest dociskany do body metalowym pierścieniem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów