Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: czym sie różni Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II DG do tej bez super macro?

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Dzieki. Czyli ponizej tych numerow seryjnych nie chodzi z cyfrowkami wogole a powyzej wymaga przeprogramowania?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atryda Zobacz posta
    Dzieki. Czyli ponizej tych numerow seryjnych nie chodzi z cyfrowkami wogole a powyzej wymaga przeprogramowania?
    Ja to rozumiem tak, że dla tych obiektywów z listy jest możliwe dostosowanie do cyfrówek; natomiast dla niedziałających spoza tej listy nie ma ratunku.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

mariuniu
    Guest

Domyślnie

Chcesz powiedziec ze wersja APO MACRO jest nowsza od APO SUPER MACRO II? A ktora jest lepsza, duze sa roznice w jakosci zdjec ?
    W rzeczy samej. Z tego co pamiętam kolejność była taka:

- Sigma (APO) 70-300 Macro Super - o ile sobie dobrze przypominam to funkcja macro działała tylko przy jednej konkretnej ogniskowej (200 lub 300 mm)

- Sigma (APO) 70-300 Macro Super II - ten zdaje się miał złoty pasek i funkcję macro w zakresie ogniskowych 200-300mm

- Sigma (APO) 70-300 DG MACRO - obecnie sprzedawana wersja z czerwonym paskiem (można zajżeć np. tu: http://www.pstryk.pl/opis.php/3936), czyli nowsza wersja Sigmy (APO) 70-300 Macro Super II podobno nieznacznie przekonstruaowana (podkreślam "podobno"). Czy lepsza od Macro Super II - nie mam pojęcia bo mam tą najnowszą a starszej nie miałem. Jedni uważają że lepsza jest nowsza a inni, że najlepsza była Super Macro II. Dodam jeszcze że zdjęcia tego obiektywu umieszczane w ofertach internetowych obecnie są nieco przekłamane tzn. prezentują pierwsze sprzedawane modele Sigmy (APO) 70-300 DG MACRO które napisy "sigma" "apo" "dg" "macro" miały w kolorze białym a obecnie sprzedawane mają te napisy w kolorze złotym i nieco inaczej umieszczone, tak jak to przedstawiono tu: http://www.sigma-photo.co.jp/english...0_4_56_apo.htm

Myślę że bez względu na wersję (starsza, nowsza, dzisiejsza) można powiedzieć zę w swojej klasie optycznej i cenowej SIGMA (APO) 70-300mm jest szkłem godnym uwagi i wg moich doświadczeń z tym obiektywem (chociaż mam go od niedawna) ciężko będzie znaleźć coś lepszego z takim zakresem ogniskowych i jednocześnie w cenie tej sigmy. Swoją kupiłem u autoryzowanego dystrybutora sigmy - w foto-net.pl za cenę 849PLN (czyli sporo taniej niż oficjalna cena proponowana przez sigma-polska) ze wszystkimi papierami i gwarancją sigma-polska.

Jeszcze jedna uwaga co do kolorowych pasków - zdaje się że są i były one umieszczane jedynie na wersjach APO.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez mariuniu ; 04-12-2006 o 13:39

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Bardzo wyczerpujaca odpowiedz ale co to jest? Nie pasuje za bardzo do zadnej kategori
    http://photos.allegro.pl/photos/oryg...17/147493178_1

mariuniu
    Guest

Domyślnie

Bardzo wyczerpujaca odpowiedz ale co to jest? Nie pasuje za bardzo do zadnej kategori
    http://photos.allegro.pl/photos/oryg...17/147493178_1
    Z tego zdjęcia wynika że jest to ta pierwsza sigma którą opisałem "Macro Super" i wychodzi na to że albo nie powinienem opisać jej słowem "super" albo była jeszcze jedna przed tą właśnie "Macro Super". Podkreślam że zdałem się na własną pamięć a te sigmy to dość odległy czas więc mogłem się mylić w tym przypadku. Nie ulega wątpliwości jednak że sigmy ze złotym paskiem (wersja APO) dostępne są obecnie tylko z drugiej ręki uzywane a nowe obiektywy mają tylko czerwony pasek (wersja APO). Oczywiste jest także że obecnie sprzedawana Sigma APO DG MACRO jest następcą modelu APO MACRO SUPER II i myślę że o to chodziło autorowi wątku. Pozdrawiam.

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

hej, dorzuce swoj kamyczek przegladajac oferty sklepow internetowych w usa spotkalam sie z takimi obiektywami sigmy:
    sigma zoom telephoto 70-300 f/4-5,6 DL macro super II
    sigma ..................tak jak wyzej......APO DG Macro
    czy ten pierwszy to tez jest wersja z APO? jest odrobine tanszy i szczerze to gubie sie jeszcze w oznaczeniach literek u sigmy

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

ja tez stoje przed wyborem SIGMA APO 70-300mm czy Sigma 55-200mm F4-5.6 DC. ale jeszcze czas, chcialem poczytac, dowiedziec sie, zobaczyc co jest co... nie bede pisal do czego mi to potrzebne, bo wiadomo (portrety, macro) troche krajobrazu...
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ja mam właśnie od niedawna Sigme 55-200 f4-5,6 DC Ma ktos jeszcze? ...i może coś o niej ciekawego powiedzieć bo ja nie mam specjalnie porównania (tylko kit).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

nie ma to jak zainteresowac sie jakie szklo sie kupuje

test jest np. tu - http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=22 i tu - http://www.photozone.de/8Reviews/len..._456/index.htm

wiecej znajdziesz korzystajac z google

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów