Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: czym sie różni Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II DG do tej bez super macro?

Początki nałogu

Domyślnie czym sie różni Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II DG do tej bez super macro?

Jak w pytaniu w tytule, dodam, ze mozna jeszcze dostać taka z czerwonym i złotym paskiem ... o co tu kurna chodzi? bo zgłupieje... chciałem sobie to badziewie kupic, ale jak zaczałem odwiedzac sklepy inter. to sie okazało, ze sa rózne rodzaje tego ustrojstwa... pomocy!
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ta Sigma to nie takie badziewie. Czerwony pasek oznacza poniekąd zastosowanie korekcji apochromatycznej, co powinno być zaznaczone w nazwie obiektywu jako "APO". Jeśli kupujesz zupełnie nowy obiektyw to każdy będzie miał funkcję macro "MACRO SUPER", może niektóre sklepy nie wpisują tego w opisie modelu. Sama funkcja macro oznacza możliwość powiększenia do skali 1:2.

Uzależniony

Domyślnie

na oficjalnej stronie sigmy jest tylko 2 rodzaje tych obiektywów:
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73

ta z czerwonym paskiem jest lepsza ponieważ ma dodatkowo cytuję" Dwie soczewki o niskiej dyspersji (SLD) we frontowej grupie soczewek i jedna w tylnej grupie niwelują skutecznie aberrację chromatyczną, niezależnie od użytej ogniskowej" i to chyba jedyna różnica.
    Heniek

Coś już napisał

Domyślnie

Gduy ja sie interesowalem zakupem tego obiektywu, wyszlo mi że absolutnie wersji bez APO sie nie opłaca kupować.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregor40 Zobacz posta
    Gduy ja sie interesowalem zakupem tego obiektywu, wyszlo mi że absolutnie wersji bez APO sie nie opłaca kupować.
    ok. czyli APO musi miec. to pewne. ale co oznaczają te kolory pasków? i czy na pewno obecnie kupowane bedą "super macro II' i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Kazda nowa 70-300 apo ma funkcje macro (te bez apo chyba tez). Mozna to poznac po dodatkowym przelaczniku znajdujacym sie jakies 5,5 cm nad przelacznikiem M/AF. Przełącznik ma dwie pozycje "Normal" i "Macro (200-300)". Ten przełącznik w pozycji Macro pozwala wysunąć przednią grupę soczewek tak daleko aby uzyskać skalę odwzorowania 1:2 przy 300mm. Jak napisał Heniek w ofercie są tylko dwa modele budżetowych 70-300 są to APO i bez-APO. Odn. koloru pasków już pisałem.

mariuniu
    Guest

Domyślnie

Niedawno nabyłem sigme 70-300 APO MACRO i kupując nachodziły mnie podobne pytania z tymi paskami. Otóż okazuje się że obecnie w sprzedaży są dwie wersje tego obiektywu:

- bez żadnego kolorowego paska - jest to sigma 70-300 DG MACRO (czyli bez dodatkowych soczewek asferycznych)

- z czerwonym paskiem - to z kolei sigma 70-300 DG APO MACRO (czyli ta z dodatkowymi soczewkami asferycznymi)

ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO MACRO SUPER II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX.

Dodam jeszcze że jestem mile zaskoczony tym obiektywem zarówno jego jakością optyczną (spodziewałem się czegoś gorszego za taką kwotę) jak i jakością wykonania - wykończony jest na wzór własnie serii EX - solidnie i z dobrego, przyjemnego dotyku materiału (chociaż nie jest cały metalowy oczywiście). Osobiście polecam tą sigmę (mam wersję APO) i pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez mariuniu ; 30-11-2006 o 23:52

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuniu Zobacz posta
    Niedawno nabyłem sigme 70-300 APO MACRO i kupując nachodziły mnie podobne pytania z tymi paskami. Otóż okazuje się że obecnie w sprzedaży są dwie wersje tego obiektywu:

- bez żadnego kolorowego paska - jest to sigma 70-300 DG MACRO (czyli bez dodatkowych soczewek asferycznych)

- z czerwonym paskiem - to z kolei sigma 70-300 DG APO MACRO (czyli ta z dodatkowymi soczewkami asferycznymi)

ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO SUPER MACRO II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX.

Dodam jeszcze że jestem mile zaskoczony tym obiektywem zarówno jego jakością optyczną (spodziewałem się czegoś gorszego za taką kwotę) jak i jakością wykonania - wykończony jest na wzór własnie serii EX - solidnie i z dobrego, przyjemnego dotyku materiału (chociaż nie jest cały metalowy oczywiście). Osobiście polecam tą sigmę (mam wersję APO) i pozdrawiam serdecznie.
    dzieki za wszystkei odpowiedzi. wiele mi one rozjaśniły, bo juz traciłem nadzieje, ze sie w tym wszystkim połapę

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

mariuniu: "ta druga sigma czyli sigma 70-300 DG APO MACRO jest z kolei kolejną nowszą wersją popularnego obiektywu sigma 70-300 APO MACRO SUPER II (dostępny jedynie używany) i to właśnie ta poprzednia wersja miała złoty pasek - coś na wzór profesjonalnej serii sigma EX"

Chcesz powiedziec ze wersja APO MACRO jest nowsza od APO SUPER MACRO II? A ktora jest lepsza, duze sa roznice w jakosci zdjec ?

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Znalazle takie cudo, moze ktos powiedziec cos o nim? http://www.allegro.pl/item147493178_..._300_apo_.html
    Czy to jest Sigma bez DG? Nadaj sie do Canona 400d?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów