Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Tamron 28-75 a Canon 24-105 f/4 L IS USM

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Niestety ale czas który potrzeba do zmrożenia to napewno nie 1/100s (chyba że zółwia) potocznie przyjmuje się ze minimum 1/500 no powiedzmy z doświadczenia wiem ze przt 1/320 wychodzi w miare ok. W sytuacjach gdy faktycznie chcemy coś zmrozic to niestet światło 2,8 rozłozy na łopatki jakąkolwiek stabilizacje na f:4,0 gdyż zamiast czasu 1/500 dostaniemy 1/250 a to juz do mrożenia napewno się nie nadaje .
    Pewnie czyli jak ktoś robi w studiu canonem 5d gdzie używalny czas synchro jest 1/160 to mu wszystkie zdjęcia wychodzą nie ostre bo widać jak modelka się rusza. A w niektórych aparatach jest 1/125. Ciekawa teoria, nawet bardzo  Przy czasie 1/250 ruch łopat helikoptera jest "zamrożony", jest lekki rozmycie!! A co do za krótkiego czasu, masz w aparacie takie coś jak większe iso, przeczytałeś moja poprzednią wiadomość jak sobie z tym radzić?

Odnośnie drugiej części twojej wypowiedzi to coz zależy od tematu który chcesz fotografować bo jak sąnim zwierząta np. to niestety pech bedzie nieustannym twoim towarzyszem .
    to ty masz strasznego pecha w życiu skoro ciągle przy ISO23200 robisz zdjęcia na skraju zamorzenia ruchu. Na szczęście większość ma więcej szczęścia i jest sobie w stanie z tym poradzić
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 01-12-2006 o 00:24

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Ja testowałem sobie ostatnio oba obiektywy i doszedłem do wniosku że aż takiej różnicy nie widać między nimi to uznałem że dobrze że sobie nie kupiłem L'ki tylko tego tamrona
    Ja testowałem (jeszcze z 350D) dwa szkła: tamrona 28-75 i canona 24-70L, no i gdyby nie cena to już bym miał canona... a mam tamrona
    W sumie inna liga niż 24-105, ale 24-70L jest superszybki i zawsze trafia w cel (przynajmniej podczas testu). A tamron w tych samych warunkach lubił pogwizdać autofokusem, jakby czegoś mu w kadrze brakowało
    Teraz na 30D jest o niebo lepiej, ale tak jak pisał czeczot, gdy w kadrze jest silne źródło światła to tamron szuka i szuka (dziury w całym).
    Ważny jest też odgłos AF. Robisz zdjęcia na zebraniu prezesów, kadrujesz między głowami a tu pzjiiiiii pzjiiiiii, średnio wypadasz A napęd USM jest prawie bezszelestny.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 01-12-2006 o 00:55

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    .... W sytuacjach gdy faktycznie chcemy coś zmrozic to niestet światło 2,8 rozłozy na łopatki jakąkolwiek stabilizacje na f:4,0 gdyż zamiast czasu 1/500 dostaniemy 1/250 a to juz do mrożenia napewno się nie nadaje
    Szkoda, że o tym nie wiedziałem kiedy robiłem to zdjęcie:
    http://www.pbase.com/arkan69/image/47344339

Zgodnie z Twoimi teoriami to zdjęcie nie miało prawa wyjść zamrożone. A jednak wyszło, więc Twoje teorie odnośnie 1/250 można między bajki włożyć.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta

Zgodnie z Twoimi teoriami to zdjęcie nie miało prawa wyjść zamrożone. A jednak wyszło, więc Twoje teorie odnośnie 1/250 można między bajki włożyć.
    Robione 24-70 czy 24-105??
    Wogóle Arkan co powiesz o 24-105mm??Cosik podpowiesz??Odnośnie mojej sytuacji, którą nieco wcześniej opisałem.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Robione 24-70 czy 24-105??
    Wogóle Arkan co powiesz o 24-105mm??Cosik podpowiesz??Odnośnie mojej sytuacji, którą nieco wcześniej opisałem.
    Robione 70-200/4L. 24-105L to dobre szkło, ale nic Ci nie zmieni, po prostu zamieni stryjek siekierke na kijek (oba szkła są OK) - nadal nie będziesz miał szerokiego i porządnego tele. Ja kupiłbym 17-40L a potem 70-200/4L.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Robione 70-200/4L. 24-105L to dobre szkło, ale nic Ci nie zmieni, po prostu zamieni stryjek siekierke na kijek (oba szkła są OK) - nadal nie będziesz miał szerokiego i porządnego tele. Ja kupiłbym 17-40L a potem 70-200/4L.
    Tak też właśnie planowałem od samego początku- dzięki za potwierdzenie moich myśli (już się niezdrowo nie podpalam na inny wariant )To od tego czytania CB
    5D + L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chcialem sie rozpisac ale napisalbym chyba wszystko to samo co czeczot.
    Potwierdze wiec tylko ze tez zmienilem Tamrona na 24-105 i zdecydowanie nie zaluje.
    Glowne powody wymiany:
    - 24mm (na cropie naprawde WIDAC roznice)
    - 105mm (mniej niz wyzej, ale daje sumarycznie bardzo spory i wygodny zakres, smialo mozna uzywac jako jedyne szklo nawet na cropie)
    - IS
    - z 2.8 bardzo rzadko korzystalem, w moim Tamronie bylo ono takie sobie a dodatkowo generowalo mi za krotka GO, f4 w 24-105 bardzo uzyteczne

Reszte argumentow podal czeczot (AF i optyka).

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Zgodnie z Twoimi teoriami to zdjęcie nie miało prawa wyjść zamrożone. A jednak wyszło,
    Wyszło, bo masz tu do czynienia z ruchem po linii: obiekt - fotograf.
    Gdybyś stał z boku, to IMHO byś nie zamroził tym czasem. Zresztą spójrz na rozbryzgi wody - te których ruch był w kierunku prostopadłym są poruszone.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Na dylemat 28-75 vs 24-105 ja odpowiem tak: sam poważnie zastanawiałem się swego czasu nad zmianą 24-70L na ten drugi A mając ten pierwszy wybór nie zastanawiałbym się ani chwili.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Ciekawa teoria, nawet bardzo  Przy czasie 1/250 ruch łopat helikoptera jest "zamrożony", jest lekki rozmycie!! A co do za krótkiego czasu, masz w aparacie takie coś jak większe iso, przeczytałeś moja poprzednią wiadomość jak sobie z tym radzić?

to ty masz strasznego pecha w życiu skoro ciągle przy ISO23200 robisz zdjęcia na skraju zamorzenia ruchu. Na szczęście większość ma więcej szczęścia i jest sobie w stanie z tym poradzić
    W swojej teori zapomniałeś jednak, ze to co w studiu jest czynnikiem morżacym ruch przy czasach w których aparat synchronizuje się z lampą błyskowa (czyli - 1/160 i 1/125) to błysk lampy Trwa on 1/8000 albo i ktrócej i o zgrozo nawet przy czasie 1/60 z lampą też dojdzie do zmrożenia niestety ale tylko dzieki lampie a nie czasowi naświetlania .

To samo dotyczy wypowiedzi Arkana a w szczególności jego zdjęcia przykładowego

Niestety lampy nie wszędzie da się uzyć a juz w szczególności do fotografowania dzikiej zwierzyny nie jest idealna

Natomisat odnośnie radzenia sobie za pomocą ISO to cóz jednym szumy nie przeszkadzają a innym tak - osobiście nie robie powyżej 800 ISO

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów