Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Tamron 28-75 a Canon 24-105 f/4 L IS USM

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

JA zamieniłem tamrona 28-75/2,8 (swoją drogą mam go do sprzedania) na Canona 24-105/4is
    Co 24-105 ma lepsze? Właściwie wszystko.
    Większy zakres, AF, lepiej oddaje kontrast a szczególnie dużo lepiej obie radzi ze światłem w kadrze.
    Mit że f2,8 często ratuje a f4 to już za ciemno na zamrożenie ruchu mnie już drażni. I uważam go za kompletna bzdurę. To jest tylko sytuacja skrajna. Powiedzmy że do zamrożenia ruch potrzebujemy 1/100. Na f4 będzie 1/200. Wystarczy wtedy podnieś ISO i po problemie na f4. Fakt f2,8 się przyda jeżeli już będziemy mieli włączone ISO3200 chociaż na f4 można nie doświetlić zdjęcia o jedną działkę a potem to podciągnąć w komputerze. Sytuacja skrajna jest już to że jesteśmy na skraju możliwości zamrożenia ruchu a sytuacja że nic się nie da zrobić jest tak rzadko że pomijalna. O wiele częściej są takie warunki że bez problemu zamrozimy ruch jednym i drugim albo nie zamrozimy żadnym. ZA to sytuacje że dzięki IS zrobiłem w ogóle zdjęcie a f2,8 by na 100% nie pomogło zdążają mi się stosunkowo często. Tamron to naprawdę dobry obiektyw w szczególności za takie pieniądze ale jedna 24-105 jest lepszy tyle że dużo droższy..

Pozdrawiam wszystkich którym te skrajne sytuacje zdążają się non stop, maja wyjatkowego pecha w życiu

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    JA zamieniłem tamrona 28-75/2,8 (swoją drogą mam go do sprzedania) na Canona 24-105/4is
    Co 24-105 ma lepsze? Właściwie wszystko.
    Większy zakres, AF, lepiej oddaje kontrast a szczególnie dużo lepiej obie radzi ze światłem w kadrze.
    Mit że f2,8 często ratuje a f4 to już za ciemno na zamrożenie ruchu mnie już drażni. I uważam go za kompletna bzdurę. To jest tylko sytuacja skrajna. Powiedzmy że do zamrożenia ruch potrzebujemy 1/100. Na f4 będzie 1/200. Wystarczy wtedy podnieś ISO i po problemie na f4. Fakt f2,8 się przyda jeżeli już będziemy mieli włączone ISO3200 chociaż na f4 można nie doświetlić zdjęcia o jedną działkę a potem to podciągnąć w komputerze. Sytuacja skrajna jest już to że jesteśmy na skraju możliwości zamrożenia ruchu a sytuacja że nic się nie da zrobić jest tak rzadko że pomijalna. O wiele częściej są takie warunki że bez problemu zamrozimy ruch jednym i drugim albo nie zamrozimy żadnym. ZA to sytuacje że dzięki IS zrobiłem w ogóle zdjęcie a f2,8 by na 100% nie pomogło zdążają mi się stosunkowo często. Tamron to naprawdę dobry obiektyw w szczególności za takie pieniądze ale jedna 24-105 jest lepszy tyle że dużo droższy..

Pozdrawiam wszystkich którym te skrajne sytuacje zdążają się non stop, maja wyjatkowego pecha w życiu
    Mógłbyś jakiś foty wrzucić z tego szkiełka z troszkę trudniejszych warunków Dzięki z góry.

Ps. Mógłby ktoś pokazać różnice pomiędzy 28 a 24mm??
    5D + L

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Mógłbyś jakiś foty wrzucić z tego szkiełka z troszkę trudniejszych warunków Dzięki z góry.

Ps. Mógłby ktoś pokazać różnice pomiędzy 28 a 24mm??
    Może ten, dość popularny link, pomoże?
    http://www.tamroneurope.com/flc.htm

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Może ten, dość popularny link, pomoże?
    http://www.tamroneurope.com/flc.htm
    Dość kiepski link, który tak naprawdę niewiele pokazuje - gdyż o szerokość chodzi w pomieszczeniach dla mnie oczywiście.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Dość kiepski link, który tak naprawdę niewiele pokazuje - gdyż o szerokość chodzi w pomieszczeniach dla mnie oczywiście.
    Aleś wybredny ;-)
    Może to cię zadowoli:
    Załącznik 2118
    a jak bardzo chcesz pomieszczenie, to sobie to nałóż proporcjonalnie na dowolną fotkę :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Mit że f2,8 często ratuje a f4 to już za ciemno na zamrożenie ruchu mnie już drażni. I uważam go za kompletna bzdurę. To jest tylko sytuacja skrajna. Powiedzmy że do zamrożenia ruch potrzebujemy 1/100.

Niestety ale czas który potrzeba do zmrożenia to napewno nie 1/100s (chyba że zółwia) potocznie przyjmuje się ze minimum 1/500 no powiedzmy z doświadczenia wiem ze przt 1/320 wychodzi w miare ok. W sytuacjach gdy faktycznie chcemy coś zmrozic to niestet światło 2,8 rozłozy na łopatki jakąkolwiek stabilizacje na f:4,0 gdyż zamiast czasu 1/500 dostaniemy 1/250 a to juz do mrożenia napewno się nie nadaje . Odnośnie drugiej części twojej wypowiedzi to coz zależy od tematu który chcesz fotografować bo jak sąnim zwierząta np. to niestety pech bedzie nieustannym twoim towarzyszem .
    Rasumując ostatnio też borykałem się z tym problemem (wyboru pomiedzy tymi dwoma obiektywami ) i padło na 24-105 4,0 L IS tzn chwilowo cały czas zbieram na niego

Miasto
    Płock

Domyślnie

Jeśli chodzi o zwierzątka to żaden z nich się nie nadaje - za krótkie są po prostu8) .
    5D + L

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Niestety ale czas który potrzeba do zmrożenia to napewno nie 1/100s (chyba że zółwia) potocznie przyjmuje się ze minimum 1/500 no powiedzmy z doświadczenia wiem ze przt 1/320 wychodzi w miare ok. W sytuacjach gdy faktycznie chcemy coś zmrozic to niestet światło 2,8 rozłozy na łopatki jakąkolwiek stabilizacje na f:4,0 gdyż zamiast czasu 1/500 dostaniemy 1/250 a to juz do mrożenia napewno się nie nadaje .
    Pewnie czyli jak ktoś robi w studiu canonem 5d gdzie używalny czas synchro jest 1/160 to mu wszystkie zdjęcia wychodzą nie ostre bo widać jak modelka się rusza. A w niektórych aparatach jest 1/125. Ciekawa teoria, nawet bardzo  Przy czasie 1/250 ruch łopat helikoptera jest "zamrożony", jest lekki rozmycie!! A co do za krótkiego czasu, masz w aparacie takie coś jak większe iso, przeczytałeś moja poprzednią wiadomość jak sobie z tym radzić?

Odnośnie drugiej części twojej wypowiedzi to coz zależy od tematu który chcesz fotografować bo jak sąnim zwierząta np. to niestety pech bedzie nieustannym twoim towarzyszem .
    to ty masz strasznego pecha w życiu skoro ciągle przy ISO23200 robisz zdjęcia na skraju zamorzenia ruchu. Na szczęście większość ma więcej szczęścia i jest sobie w stanie z tym poradzić
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 01-12-2006 o 00:24

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ciekawa teoria, nawet bardzo  Przy czasie 1/250 ruch łopat helikoptera jest "zamrożony", jest lekki rozmycie!! A co do za krótkiego czasu, masz w aparacie takie coś jak większe iso, przeczytałeś moja poprzednią wiadomość jak sobie z tym radzić?

to ty masz strasznego pecha w życiu skoro ciągle przy ISO23200 robisz zdjęcia na skraju zamorzenia ruchu. Na szczęście większość ma więcej szczęścia i jest sobie w stanie z tym poradzić
    W swojej teori zapomniałeś jednak, ze to co w studiu jest czynnikiem morżacym ruch przy czasach w których aparat synchronizuje się z lampą błyskowa (czyli - 1/160 i 1/125) to błysk lampy Trwa on 1/8000 albo i ktrócej i o zgrozo nawet przy czasie 1/60 z lampą też dojdzie do zmrożenia niestety ale tylko dzieki lampie a nie czasowi naświetlania .

To samo dotyczy wypowiedzi Arkana a w szczególności jego zdjęcia przykładowego

Niestety lampy nie wszędzie da się uzyć a juz w szczególności do fotografowania dzikiej zwierzyny nie jest idealna

Natomisat odnośnie radzenia sobie za pomocą ISO to cóz jednym szumy nie przeszkadzają a innym tak - osobiście nie robie powyżej 800 ISO

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To samo dotyczy wypowiedzi Arkana a w szczególności jego zdjęcia przykładowego
    Arkana nie dotyczy.
    hint: full exif --> flash used - no.

Jego dotyczy coś innego, napisałem o tym dwa posty wcześniej:
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=28
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów