JA zamieniłem tamrona 28-75/2,8 (swoją drogą mam go do sprzedania) na Canona 24-105/4is
Co 24-105 ma lepsze? Właściwie wszystko.
Większy zakres, AF, lepiej oddaje kontrast a szczególnie dużo lepiej obie radzi ze światłem w kadrze.
Mit że f2,8 często ratuje a f4 to już za ciemno na zamrożenie ruchu mnie już drażni. I uważam go za kompletna bzdurę. To jest tylko sytuacja skrajna. Powiedzmy że do zamrożenia ruch potrzebujemy 1/100. Na f4 będzie 1/200. Wystarczy wtedy podnieś ISO i po problemie na f4. Fakt f2,8 się przyda jeżeli już będziemy mieli włączone ISO3200 chociaż na f4 można nie doświetlić zdjęcia o jedną działkę a potem to podciągnąć w komputerze. Sytuacja skrajna jest już to że jesteśmy na skraju możliwości zamrożenia ruchu a sytuacja że nic się nie da zrobić jest tak rzadko że pomijalna. O wiele częściej są takie warunki że bez problemu zamrozimy ruch jednym i drugim albo nie zamrozimy żadnym. ZA to sytuacje że dzięki IS zrobiłem w ogóle zdjęcie a f2,8 by na 100% nie pomogło zdążają mi się stosunkowo często. Tamron to naprawdę dobry obiektyw w szczególności za takie pieniądze ale jedna 24-105 jest lepszy tyle że dużo droższy..
Pozdrawiam wszystkich którym te skrajne sytuacje zdążają się non stop, maja wyjatkowego pecha w życiu