Arkana nie dotyczy.
hint: full exif --> flash used - no.
Jego dotyczy coś innego, napisałem o tym dwa posty wcześniej:
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=28
Arkana nie dotyczy.
hint: full exif --> flash used - no.
Jego dotyczy coś innego, napisałem o tym dwa posty wcześniej:
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=28
Pst ponieważ cały czas mam oba szkła i kiedyś miałem podobny dylemat mogę coś o tym napisać.
Dlaczego T 28-75/2.8 bo jest jasny, ostry, tani i ma dość przyzwoity zakres oraz daj możliwość prawie makro.
Dlaczego mając T kupiłem C 25-105/4 IS?
Ponieważ jest szerszy na krótkim końcu i nie trzeba zmieniać co chwila na C 17-40, jest dłuższy na długim końcu o 30 mm, posiada IS co zdecydowanie poprawia jakość pracy i na koniec chyba najważniejsze szybki AF (co USM to USM) pewny AF i solidne wykonanie.
Dlaczego nadal mam T 28-75? Bo czasem mi się przydaje do close-up i mam do niego sentyment, chociaż na razie męczy go Oddech i jest zachwycony.
Podsumowanie, T 28-75 to dobre szkło warte swojej cenie ia jest 3x tańszy od Canona. 24-105 to idealny spacer zoom, tyle że trzeba zapłacić za jego zalety.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Panowie, ostatnio widziałem fotki zrobione 24-105 w ciężkich bo koncertowych warunkach (cimno, światło na tło a nie śpiewaków) i są naprawdę rewelacyjne. Co prawda body to 30D ale to przecież obiektyw robi zdjęcia a sensor je tylko rejestruje. ISO1250 i brak szumów. IS działał super - stabilizował rękę bez błędu. Czasy rzędu 1/4, 1/20/ 1/60 sek. i zero poruszenia. POLECAM i wiem że dalej zbieram na 24-105.
Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
knockout...
sprawdziłem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obiektyw_fotograficzny
jednak NIE ROBI zdjęć...
Witam,
zastanawiam się na zakupem nowego obiektywu... Mam Tamrona 28-75/2,8 - złote dziecko Tamrona, dolny zakres uzupełniam kitem 18-55 (na razie)
i tu powsaje pytanie:
czy zainwestować w Canona 24-105 L - i sprzedać tamrona? Czy różnica jakośći w fotkach (nie w obudowie obiektywu) będzie na tyle powalająca, że warto wydać te 3700 minus parę złotych z odzysku po sprzedaży tamrona?
czy zostawić tamiego gdyż roznica nie będzie bardzo zauważalna i uzupełnić górny zakres o Canona 70-300/4 IS?
Naczytałem się wiele dobrego o tym 70-300 IS, znam możliwości tamronka ... i wiem ze 24-105 to super szkiełko bardziej uniwersalne niż tamron...
Pytanie raczej do kogoś, kto miał podobny dylemat bądź ma doświadczenie z tymi 3-ma obiektywami - zamknąć zakres ogniskowych trzysetką czy wymienić tamrona na 24-105 i znów ciułać na 300-tkę?
... ech dylematy dylematyyyy![]()
"Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
flickr
jeżeli masz ostrego tamrona to bym go zostawił.
w cenie 70-300 IS masz o wiele lepszego jakościowo C70-200 f4, lub jeżeli dołożysz pare zł to wersje z ISem.
zresztą sam musisz zdecydować na czym bardziej ci zależy .. dobrej ogniskowej w zakresie do 100mm czy jakimś dobry tele .
Ostatnio edytowane przez Picia ; 15-05-2007 o 10:12
Witam,
A z jakim aparatem będzie współpracował?
Ja sprzedałem tamrona na rzecz 24-105 do 5D, i powiem, że jak dla mnie warto było zamienić na to szkło, w skrócie: lepsze oddanie kolorów, od przesłony 4 żyleta, cichy USM i szybki, nie ma co porównywać z tamronem i w dodatku IS, no i jest troche wiekszy. Za to na minus lekka dystorsja na 24-35mm i lekka winieta ale to można pominąć jak dla mnie, filtr 77mm.
Pozdrawiam W_alan
ah - nie napisalem - 30d - pewnie winietowania by tu nie bylo
No zastanawialem sie tez nad 70-200/4 ... ale wlasnie 300-tka ma stabilizacje, jest "dłuższa", tańsza i jakoś nie lubię się afiszować w tłumie z z jasną rurą ... sam nie wiem
"Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
flickr
jak masz dobry egzemplarz tamrona to napewno nie warto dokladac do canona dla roznicy w optyce
ale za to warto dolozyc dla:
- szybkiego AF
- rewelacyjnego IS
- zakresu
- jakosci wykonania
- trwalosci
ja już dwa razy robiłem takie przymiarki,testowałem w sklepie 3 szt. i nie mogę trafić na odpowiedni egzemplarz 24-105..![]()
Heniek