Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Tamron 28-75 a Canon 24-105 f/4 L IS USM

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To samo dotyczy wypowiedzi Arkana a w szczególności jego zdjęcia przykładowego
    Arkana nie dotyczy.
    hint: full exif --> flash used - no.

Jego dotyczy coś innego, napisałem o tym dwa posty wcześniej:
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=28
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    Dobry temat - mogliby sie wypowiedziec ci, ktorzy dokonali zamiany (choc temat byl walkowany)
    ja mam swinke skarbonke i zbieram- do marca chyba nazbieram
    tez mam tamrona a do tej elki przekonuje mnie zakres 105/168@crop i troche szerzej na dole oraz AF

ale niepoweim - chetnie bym pofocil troche tym szklem zanim kupie...
    Pst ponieważ cały czas mam oba szkła i kiedyś miałem podobny dylemat mogę coś o tym napisać.
    Dlaczego T 28-75/2.8 bo jest jasny, ostry, tani i ma dość przyzwoity zakres oraz daj możliwość prawie makro.
    Dlaczego mając T kupiłem C 25-105/4 IS?
    Ponieważ jest szerszy na krótkim końcu i nie trzeba zmieniać co chwila na C 17-40, jest dłuższy na długim końcu o 30 mm, posiada IS co zdecydowanie poprawia jakość pracy i na koniec chyba najważniejsze szybki AF (co USM to USM) pewny AF i solidne wykonanie.
    Dlaczego nadal mam T 28-75? Bo czasem mi się przydaje do close-up i mam do niego sentyment, chociaż na razie męczy go Oddech i jest zachwycony.
    Podsumowanie, T 28-75 to dobre szkło warte swojej cenie ia jest 3x tańszy od Canona. 24-105 to idealny spacer zoom, tyle że trzeba zapłacić za jego zalety.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Bywalec

Domyślnie

Panowie, ostatnio widziałem fotki zrobione 24-105 w ciężkich bo koncertowych warunkach (cimno, światło na tło a nie śpiewaków) i są naprawdę rewelacyjne. Co prawda body to 30D ale to przecież obiektyw robi zdjęcia a sensor je tylko rejestruje. ISO1250 i brak szumów. IS działał super - stabilizował rękę bez błędu. Czasy rzędu 1/4, 1/20/ 1/60 sek. i zero poruszenia. POLECAM i wiem że dalej zbieram na 24-105.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    ... ale to przecież obiektyw robi zdjęcia...
    knockout...

sprawdziłem:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obiektyw_fotograficzny

jednak NIE ROBI zdjęć...

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie Czy skok jakości między C24-105/4 L a T28-75/2,8 jest warta 2700 zł?

Witam,
    zastanawiam się na zakupem nowego obiektywu... Mam Tamrona 28-75/2,8 - złote dziecko Tamrona , dolny zakres uzupełniam kitem 18-55 (na razie)

i tu powsaje pytanie:

czy zainwestować w Canona 24-105 L - i sprzedać tamrona? Czy różnica jakośći w fotkach (nie w obudowie obiektywu) będzie na tyle powalająca, że warto wydać te 3700 minus parę złotych z odzysku po sprzedaży tamrona?

czy zostawić tamiego gdyż roznica nie będzie bardzo zauważalna i uzupełnić górny zakres o Canona 70-300/4 IS?

Naczytałem się wiele dobrego o tym 70-300 IS, znam możliwości tamronka ... i wiem ze 24-105 to super szkiełko bardziej uniwersalne niż tamron...

Pytanie raczej do kogoś, kto miał podobny dylemat bądź ma doświadczenie z tymi 3-ma obiektywami - zamknąć zakres ogniskowych trzysetką czy wymienić tamrona na 24-105 i znów ciułać na 300-tkę?

... ech dylematy dylematyyyy
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

jeżeli masz ostrego tamrona to bym go zostawił.

w cenie 70-300 IS masz o wiele lepszego jakościowo C70-200 f4, lub jeżeli dołożysz pare zł to wersje z ISem.

zresztą sam musisz zdecydować na czym bardziej ci zależy .. dobrej ogniskowej w zakresie do 100mm czy jakimś dobry tele .
    Ostatnio edytowane przez Picia ; 15-05-2007 o 10:12

Witold_alan
    Guest

Domyślnie

Witam,
    A z jakim aparatem będzie współpracował?
    Ja sprzedałem tamrona na rzecz 24-105 do 5D, i powiem, że jak dla mnie warto było zamienić na to szkło, w skrócie: lepsze oddanie kolorów, od przesłony 4 żyleta, cichy USM i szybki, nie ma co porównywać z tamronem i w dodatku IS, no i jest troche wiekszy. Za to na minus lekka dystorsja na 24-35mm i lekka winieta ale to można pominąć jak dla mnie, filtr 77mm.

Pozdrawiam W_alan

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

ah - nie napisalem - 30d - pewnie winietowania by tu nie bylo
    No zastanawialem sie tez nad 70-200/4 ... ale wlasnie 300-tka ma stabilizacje, jest "dłuższa", tańsza i jakoś nie lubię się afiszować w tłumie z z jasną rurą ... sam nie wiem
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Domyślnie

jak masz dobry egzemplarz tamrona to napewno nie warto dokladac do canona dla roznicy w optyce
    ale za to warto dolozyc dla:
    - szybkiego AF
    - rewelacyjnego IS
    - zakresu
    - jakosci wykonania
    - trwalosci

Uzależniony

Domyślnie

ja już dwa razy robiłem takie przymiarki,testowałem w sklepie 3 szt. i nie mogę trafić na odpowiedni egzemplarz 24-105..
    Heniek

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów